17.4 C
Bistrița
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Hoții de fier vechi au poluat Izvorul Roșu! Ce spun autoritățile:

O fotografie apărută ieri în spațiul public a alertat autoritățile cu privire la poluarea unui afluent a Someșului Mare, Izvorul Roșu, la Valea Vinului. Vinovații sunt hoții de fier vechi.

În plin sezon de prohibiție, Izvorul Roșu – un afluent al Someșului Mare – oferă imagini dezolante. Apa a fost poluată, iar autoritățile spun că de vină sunt hoții de fier vechi.

„Este vorba despre de o debușare de ape de mină. Din analizele preliminare făcute, nu este un impact major asupra cursului de apă sau să existe mortalitate piscicolă. Colorația a fost foarte puternică. După analize o să vă putem spune. Dar pot să vă spun că astăzi nu mai există problema asta, s-a diminuat poluarea și cursul de apă a revenit la modalitatea în care curgea înainte”, a declarat șeful SGA Bistrița-Năsăud, Daniel Rus.

Poluarea s-a extins și în râul Someș, însă reprezentanții instituțiilor abilitate spun că impactul nu a fost unul major.

„SC Conversmin este firma responsabilă de gestionarea situației. Au fost sancționați contravențional. Fenomenul se repetă. Acolo e o problemă veche, galeriile respective au fost închise. În 2012 hoții de fier vechi le-au distrus și, de atunci, în fiecare an, avem acest fenomen nedorit – cel puțin o dată pe an”, a completat comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș.

„Într-adevăr, cum spunea și domnul Petraș, problema principală este că au fost hoții de fier vechi care au distrus intrarea în mină, dar la insistențe și la Ministerul Economiei și la conducerea Conversmin, pot anunța că mâine se predă amplasamentul pentru începerea lucrărilor privind închiderea gurii de mină 800 la Valea Vinului și, mai mult, avem promisiuni că o să avem finanțare și pentru redimensionarea stației de epurare de la Valea Vinului. Deci, sperăm ca după 30 de iunie să nu mai avem probleme de genul acesta la Valea Vinului”, informează subprefectul Ciprian Ceclan-Oprea.

Amenda este cuprinsă în 50.000 și 100.000 lei, însă, de data aceasta, firma a scăpat doar cu un avertisment scris pentru că a făcut toate demersurile pentru remedierea situației. Gabriel Petraș spune că dacă s-ar fi aplicat o amendă, era afectat bugetul și apăreau și mai multe probleme.

FOTO: Marius Rus

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.