IMPORTANT! CE trebuie să faci dacă ai fost afectat de inundații:

IMPORTANT! CE trebuie să faci dacă ai fost afectat de inundații:

Județul nostru a fost din nou sub cod roșu de inundații. Direcția de Sănătate Publică a întocmit o listă cu lucruri IMPORTANTE de care trebuie să țină cont cei afectați. Asta, dacă țin la sănătatea lor și a celor din jur:

La interval de trei săptămâni, județul nostru s-a aflat, din nou, sub cod roșu de inundații. Apele vin și pleacă, dar ceea ce lasă în urma lor are un impact puternic asupra oamenilor. Și nu doar pierderile materiale afectează. Ci inundațiile pot dăuna chiar și sănătății.

Tocmai de aceea, Direcția de Sănătate Publică a întocmit o listă cu lucrurile de care trebuie să țină cont cei care au fost afectați de inundații. Asta, dacă țin la sănătatea lor și a celor din jur.

Măsuri de eliminare a efectelor inundațiilor

Aceste măsuri privesc apa potabilă, igienizarea solului și a deșeurilor solide, curățarea grupurilor sanitare și sfaturi pentru a se proteja de boli.

Măsuri adresate surselor și sistemelor de apă potabilă

Deoarece consumul de apă din fântânile afectate este interzis, acestea vor fi curățate, salubrizate, dezinfectate și înainte de folosire, apa va fi analizată în laboratoarele DSP. Până în momentul când apa devine corespunzătoare (lucru dovedit de analizele de laborator) se va consuma apă îmbuteliată, apă adusă în cisterne din zonele neafectate sau apă fiartă și răcită.

Important de știut este că apa a cărei calitate a fost afectată datorită inundațiilor nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei etc.

Dezinfecția fântânilor se face după următorii pași:

Măsuri pentru igienizarea solului și a deșeurilor solide

Suprafețele care au fost inundate vor fi salubrizate, adica se vor îndepărta sedimentele și deșeurile aduse de apă. Apoi, se va face dezinfecția solului cu o soluție clorigenă 5-10 % (var cloros , cloramină).

Sedimentele și deșeurile se vor depozita în locuri special amenajate și vor fi dezinfectate de asemenea cu soluții clorigene.

Măsuri pentru igienizarea grupurilor sanitare și latrinelor

Perimetrul closetelor individuale (scaunul și cabină) se va spăla și dezinfecta, iar în interiorul acestora se vor turna două – trei găleți cu soluție clorigenă 5-10 %.

În cazul în care în localitate există sistem de canalizare și stație de epurare, se va face dezinfecția întregului sistem de canalizare cu o soluție clorigena 5-10% și se va efectua curățirea stației de epurare de eventualele depuneri și deșeuri solide aduse de inundații, asigurându-se funcționarea la parametrii corespunzători.

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor

Reprezentanții DSP anunță că după inundații, nerespectarea anumitor reguli pot duce la boli diareice acute, hepatită etc.

De aceea, cei afectați de inundații trebuie neapărat să asculte următoarele sfaturi:

  1. Respectarea strictă a regulilor de igienă individuală
  2. Consumul alimentelor salubre și corect preparate
  3. Consumul doar de apă potabilă
  4. Deoarece unitățile cu profil alimentar sunt adesea afectate în timpul inundațiilor, este posibil ca produsele alimentare să fie și ele deteriorate, impunându-se controlul riguros al calității alimentelor, inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzătoare igienico-sanitar a zonelor inundate
  5. Se impune distrugerea alimentelor intrate în contact cu apa de inundație, dacă ele nu erau protejate în cutii de conserve ermetic închise
  6. Evacuarea corectă a deșeurilor solide și lichide, evacuarea și neutralizarea animalelor moarte
  7. Limitarea riscurilor înțepăturilor de țânțari prin dezinsecție

 

 

FOTO: O tânără și frățiorul acesteia au plonjat într-o râpă noiembrie 20, 2019 - Un accident rutier a avut loc între Braniștea și cireșoaia. O tânără și frățiorul acesteia au plonjat cu mașina într-o râpă. Șoferița a ajuns la spital.
FOTO/VIDEO: S-a pregătit de unul singur și a câștigat aurul! Povestea lui Tibi, autodidact în skandenberg, un sport care nu are susținere în România! noiembrie 20, 2019 - Deși e un sport care a dat și campioni mondiali, skandenberg-ul în România nu are susținere. Totuși, la doar 18 ani, Tibi a reușit să impresioneze campionii din alte țări și să câștige aurul, weekendul ce a trecut. Se pregătește de unul singur, antrenându-se în sala de forță improvizată în podul casei.
VIDEO Hotel Diana, în centrul celui de-al doilea scandal de prostituție. Acum 3 luni o tânără acuza că este sechestrată într-una din camere noiembrie 20, 2019 - Hotel Diana este în centrul celui de-al doilea scandal de prostituție din acest an. Acum trei luni, o tânără își suna disperată mama din București și se plângea că este sechestrată într-una din camerele hotelului. 
FOTO: Distincții importante, oferite managerului Dorel Cosma, în Bulgaria noiembrie 20, 2019 - Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii din Bistrița a fost invitat ieri la palatul prezidențial din Bulgaria. Aici s-a întâlnit cu vicepreşedintele Iliyana Iotova, primind două distincții importante:
Bugetarii vor merge în concediu cu tichete de vacanță și în 2020! Angajații din privat se pot bucura de același privilegiu noiembrie 20, 2019 - Vești bune pentru bugetarii români! Tichetele de vacanță vor fi acordate și în 2020, iar perioada în care acestea pot fi folosite va fi extinsă. Noul ministru al economiei dorește vouchere și pentru cei din privat!
Curtea de Apel nici n-a vrut să audă de o pedeapsă mai blândă pentru cuplul din Aluniș care și-a ciopârțit prietenul de pahar noiembrie 20, 2019 - Cei doi soți din Aluniș și prietenul lor care l-au ciopârțit în 2017 pe un bărbat cu care se cinstiseră bine nu au avut parte de o pedeapsă mai blândă la Curtea de Apel Cluj, care a menținut sentința primită la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
BISTRIȚA: Containere speciale, pentru uleiul uzat, în Piața Decebal și Independenței! noiembrie 20, 2019 - Două containere speciale au fost puse la dispoziția bistrițenilor cu simț de răspundere care iubesc natura. În Piața Decebal și în Independenței Nord aici s-au adunat, timp de trei ani, aproape 1000 litri de ulei uzat care va fi trimis în afara țării. Cât de toxic este acesta:
Un profesor din Bistrița, despre votul acordat lui Klaus Iohannis: L-am cunoscut pe când era inspector școlar! noiembrie 20, 2019 - Un profesor din Bistrița prezintă un portret al actualului Președinte al României, de pe vremea când acesta era inspector școlar. Conform lui Iacob Brănișteanu, acea întâlnire, de acum 20 de ani, trage greu la cântar în acordarea votului. 
ALEGERI 2019. Ovidiu Crețu: De ce nu pot vota Klaus Johannis noiembrie 20, 2019 - Faptul că actualul președinte al României mai vrea un mandat este discutabil. Felul în care s-a comportat pe durata primului mandat de președinte este lamentabil. Felul în care s-a manifestat pe parcursul campaniei electorale este deplorabil.
Avocată din Bistrița sancționată după ce a înjurat la primul tur al alegerilor un reprezentant PSD. Ce s-a întâmplat: noiembrie 20, 2019 - O avocată din Bistrița care deținea funcția de președinte al unei secții de votare a fost înlocuită, ieri, după ce la primul tur al alegerilor prezidențiale a înjurat un reprezentant al PSD și a refuzat să îi înregistreze o cerere.
Viitoare mireasă? Treci pe la Wedding Land, și poți pleca acasă cu rochia de mireasă- cadou! noiembrie 20, 2019 - În acest weekend la Restaurant Terra are loc târgul de nunți – Wedding Land. Firme cu renume din industria organizării nunților vin cu o gamă largă de oferte. Mai mult, se organizează o tombolă pentru toate miresele ce ajung la târg. Iar premiul este o rochiță de mireasă în valoare de 3.600 de lei.
INCREDIBIL: Prostituție la un hotel din Bistrița! Patronul unității de cazare, acuzat de proxenetism noiembrie 20, 2019 - Mai bine de 50 de polițiști au descins la un hotel din Bistrița, vizând o rețea de prostituție. Acuzat de proxenetism este tocmai patronul unității de cazare, care ar fi instruit inclusiv personalul hotelului să ascundă ce se întâmplă.
FOTO Confort sporit pentru pacienții Spitalului Județean. Perioada paturilor secod-hand se încheie! noiembrie 20, 2019 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a început achiziționarea de paturi noi, până acum bazându-se mai mult pe mobilier medical second-hand. Printre facilitățile oferite de noile paturi se numără și posibilitatea luării mesei la pat.
Aquabis: Se sistează apa, astăzi, în Rebrișoara noiembrie 20, 2019 - Astăzi, 20 noiembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Rebrișoara. Ce străzi vor fi afectate:
VIDEO: 4 motive pentru care nu ai voie să ratezi NOSA Film Festival, la Bistriţa! noiembrie 19, 2019 - „Știu că Bistrița merită un festival de film de înaltă ținută. Îmi doresc ca NOSA Film Festival să ajungă în câțiva ani la nivelul unor festivaluri recunoscute național și chiar internațional." Mai jos - patru motive care să vă convingă să nu rataţi proiecţiile: