19.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

IMPORTANT! CE trebuie să faci dacă ai fost afectat de inundații:

Județul nostru a fost din nou sub cod roșu de inundații. Direcția de Sănătate Publică a întocmit o listă cu lucruri IMPORTANTE de care trebuie să țină cont cei afectați. Asta, dacă țin la sănătatea lor și a celor din jur:

La interval de trei săptămâni, județul nostru s-a aflat, din nou, sub cod roșu de inundații. Apele vin și pleacă, dar ceea ce lasă în urma lor are un impact puternic asupra oamenilor. Și nu doar pierderile materiale afectează. Ci inundațiile pot dăuna chiar și sănătății.

Tocmai de aceea, Direcția de Sănătate Publică a întocmit o listă cu lucrurile de care trebuie să țină cont cei care au fost afectați de inundații. Asta, dacă țin la sănătatea lor și a celor din jur.

Măsuri de eliminare a efectelor inundațiilor

Aceste măsuri privesc apa potabilă, igienizarea solului și a deșeurilor solide, curățarea grupurilor sanitare și sfaturi pentru a se proteja de boli.

Măsuri adresate surselor și sistemelor de apă potabilă

Deoarece consumul de apă din fântânile afectate este interzis, acestea vor fi curățate, salubrizate, dezinfectate și înainte de folosire, apa va fi analizată în laboratoarele DSP. Până în momentul când apa devine corespunzătoare (lucru dovedit de analizele de laborator) se va consuma apă îmbuteliată, apă adusă în cisterne din zonele neafectate sau apă fiartă și răcită.

Important de știut este că apa a cărei calitate a fost afectată datorită inundațiilor nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei etc.

Dezinfecția fântânilor se face după următorii pași:

Măsuri pentru igienizarea solului și a deșeurilor solide

Suprafețele care au fost inundate vor fi salubrizate, adica se vor îndepărta sedimentele și deșeurile aduse de apă. Apoi, se va face dezinfecția solului cu o soluție clorigenă 5-10 % (var cloros , cloramină).

Sedimentele și deșeurile se vor depozita în locuri special amenajate și vor fi dezinfectate de asemenea cu soluții clorigene.

Măsuri pentru igienizarea grupurilor sanitare și latrinelor

Perimetrul closetelor individuale (scaunul și cabină) se va spăla și dezinfecta, iar în interiorul acestora se vor turna două – trei găleți cu soluție clorigenă 5-10 %.

În cazul în care în localitate există sistem de canalizare și stație de epurare, se va face dezinfecția întregului sistem de canalizare cu o soluție clorigena 5-10% și se va efectua curățirea stației de epurare de eventualele depuneri și deșeuri solide aduse de inundații, asigurându-se funcționarea la parametrii corespunzători.

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor

Reprezentanții DSP anunță că după inundații, nerespectarea anumitor reguli pot duce la boli diareice acute, hepatită etc.

De aceea, cei afectați de inundații trebuie neapărat să asculte următoarele sfaturi:

  1. Respectarea strictă a regulilor de igienă individuală
  2. Consumul alimentelor salubre și corect preparate
  3. Consumul doar de apă potabilă
  4. Deoarece unitățile cu profil alimentar sunt adesea afectate în timpul inundațiilor, este posibil ca produsele alimentare să fie și ele deteriorate, impunându-se controlul riguros al calității alimentelor, inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzătoare igienico-sanitar a zonelor inundate
  5. Se impune distrugerea alimentelor intrate în contact cu apa de inundație, dacă ele nu erau protejate în cutii de conserve ermetic închise
  6. Evacuarea corectă a deșeurilor solide și lichide, evacuarea și neutralizarea animalelor moarte
  7. Limitarea riscurilor înțepăturilor de țânțari prin dezinsecție

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?