Asociația culturală „Grigore Moisil” din Bistrița va lansa la Centrul cultural Dacia proiectului comunitar „ÎMPREUNĂ”. Este vorba despre o amplă inițiativă dedicată promovării unui stil de viață sănătos în rândul adolescenților. Proiectul își propune să combată problemele cauzate de consumul de droguri, alcool, tutun și jocuri de noroc.
Proiectul va fi prezentat publicului vineri, 30 mai 2025, începând cu ora 12:00, la Centrul Cultural Dacia din Bistrița (Bulevardul Decebal nr. 3-5).
Cu acest prilej, vor fi prezentate, în premieră, și scurt-metrajele filmate la Bistrița.
Intitulate Petrecăreții, La nivel înalt și Călătorie – scut-metrajele au fost realizate și concepute de liceeni din Bistrița, sub îndrumarea regizorului Sebastian Linke de la Media Colada (Germania),
Scurt-metrajele vor reprezenta suport de curs pentru programul de prevenție REBOUND. Ele abordează tematici legate de comportamentele de risc și provocările vieții adolescentine.
Despre aceste scurt-metraje, Bistrițeanul.ro a scris mai jos:
Proiectul „ÎMPREUNĂ” își propune să mobilizeze întreaga comunitate bistrițeană – părinți, profesori, profesioniști în sănătate, autorități locale și tineri – într-un efort comun de a oferi sprijin și soluții concrete pentru provocările cu care se confruntă adolescenții.
Inițiativa subliniază importanța responsabilității colective în crearea unui mediu sigur și favorabil dezvoltării armonioase a tinerilor.
La evenimentul de lansare vor lua cuvântul personalități implicate activ în dezvoltarea și implementarea proiectului:
- Liviu Olariu – Președintele Asociației Grigore Moisil
- Ancuța Hordoan – Medic Șef, Centrul de Sănătate Mintală Bistrița
- Ovidiu Puiu – Drd., Universitatea Babeș Bolyai Extensia Bistrița
- Claudia Ștefănescu – Șef Secție Psihiatrie, Spitalul Clinic de Urgență Bistrița
- Maximilian von Heyden – Coordonator Programe, FINDER Akademie Berlin
- Gabriela Gocan – Președinta Asociației „Zi de Bine”
- Eugen Hriscu – Consultant proiect „ÎMPREUNĂ”
- Anca Toader – Director, CJRAE Bistrița-Năsăud
Despre proiectul „ÎMPREUNĂ”:
Inițiat în 2023 de Asociația Grigore Moisil cu sprijinul consultantului dr. Eugen Hriscu, proiectul „ÎMPREUNĂ” se fundamentează pe o abordare multi-direcțională. Acesta vizează:
-
Cercetare sociologică: O analiză aprofundată a obiceiurilor și preocupărilor liceenilor din Bistrița-Năsăud, realizată în parteneriat cu UBB – FSPAC și CJRAE BN. La acest studiu au participat 1538 de tineri din toate liceele din județ, oferind date esențiale despre stilul lor de viață și alegerile pe care le fac.
-
Campanie de conștientizare: O campanie menită să mobilizeze comunitatea din Bistrița-Năsăud în jurul unui manifest care subliniază importanța ne-tolerării și ne-încurajării accesului minorilor la substanțe precum alcoolul și tutunul.
-
Modulul de prevenție Rebound: Implementarea unui program de prevenție dezvoltat de Finder Akademie din Berlin, conceput ca un program Open Source ce va putea fi ulterior utilizat și de alte comunități din țară. Metodologia „filmului explorator”, prin crearea de scurtmetraje despre comportamente de risc, promovează competența de risc și construirea de norme pozitive. Programul REBOUND este unul dintre puținele programe de acest fel dezvoltate în colaborare directă cu beneficiarii săi: elevi, consilieri și administratori școlari.
-
Program de peer counseling: Dezvoltarea unui program de consiliere între egali în școlile din județul Bistrița-Năsăud. Acesta va pregăti tineri liceeni care, cu ajutorul consilierilor școlari din cadrul CJRAE vor oferi suport și informații colegilor lor aflați în situații de risc de consum.
-
Înființarea unui centru de zi: Crearea unui centru destinat copiilor cu probleme de dependență, unde atât aceștia, cât și părinții lor, vor beneficia de suport specializat, terapii ocupaționale și informații esențiale.
După cum subliniază Dr. Eugen Hriscu, consultantul proiectului, „acest mod de lucru este eficient în scăderea ratelor consumului de substanțe în rândul tinerilor.”
Proiectul intră acum în etapa de implementare a intervențiilor selectate, fiind o responsabilitate comună a tuturor membrilor societății – părinți, profesori, profesioniști în sănătate, proprietari de afaceri locale și instituții publice – să contribuie la sănătatea copiilor din Bistrița-Năsăud.
Parteneri în proiect:
Proiectul „ÎMPREUNĂ” se bucură de sprijinul unor parteneri importanți, reușind să adune organizații, instituții locale și județene sau voluntari care să contribuie la punerea în practică a acestui proiect:
- Primăria Municipiului Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud
- Finder Akademie Berlin,
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița-Năsăud,
- Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babes-Bolyai,
- Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud,
- Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud (CJRAE BN),
- Centrul de Sănătate Mintală Bistrița-Năsăud,
- Asociația Metamorfoze a medicilor psihiatri din cadrul SCJUBN,
- Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud,
- C.S. Gloria 2018 Bistrița-Năsăud,
- Asociația Produs în Bistrița-Năsăud.
Despre Asociația Culturală „Grigore Moisil”:
Asociația Culturală „Grigore Moisil” este o organizație activă în promovarea valorilor culturale și educaționale în comunitatea bistrițeană.
Printre inițiativele anterioare se numără amplasarea bustului istoricului Nicolae Iorga (octombrie 2024), organizarea conferinței „GRIGORE MOISIL: DESPRE POEZIE ȘI MATEMATICĂ” susținută de prof. univ. dr. Teodor Rus (mai 2023) și concursul de matematică „Grigore Moisil” (martie 2023).