9.5 C
Bistrița
sâmbătă, martie 25, 2023

Începând de astăzi veți ști exact ce mâncați! Restaurantele, obligate să includă în meniu ingredientele și să spună cât îngrașă

Meniuri noi, mai stufoase, de astăzi în restaurante! Din data de 15 martie, restaurantele și unitățile de alimentație publică sunt obligate să treacă în meniu ingredientele fiecărui preparat, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale. Patronii care nu se conformează, vor trebui să scoată din buzunar sume de până la 10.000 lei.

Ordinul 201/2022 al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor vine cu noi reguli începând de miercuri, 15 martie, în ceea ce privește meniurile restaurantelor, cantinelor și fast-food-urilor.

Mai precis, vom ști cantitatea de acizi grași saturați, de zaharuri, de grăsimi, dacă s-au folosit aditivi și alergeni sau dacă sunt ingrediente în componența produsului congelate anterior, potrivit ANPC.

Cantitatea ingredientelor compuse vor fi notate astfel: mușchiulet de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantități variabile), ulei vegetal, sare, potențiator de aromă: glutamat de sodiu]). Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric).

,,În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au transmis reprezentanţii ANPC în decembrie 2022.

Majoritatea patronilor se plâng că situația este una ambiguă și nu au destule informații despre cum să aplice această măsură.

Conducerea ANPC a semnalat faptul că majoritatea operatorilor economici se folosesc de practici înșelătoare și servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi. De exemplu se folosesc creme vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a celor asemănătoare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

Patronii localurilor care nu se conformează modificărilor, vor avea de scos sume frumoase din buzunar, de până la 10.000 lei. Platformele online care distribuie mâncare, trebuie să se supună acelorași prevederi.

Deși ordinul ANPC trebuia să intre în vigoare de la finele anului trecut, s-a amânat până pe 15 martie 2023, pentru ca operatorii economici să apuce să pună la punct fiecare aspect.

Foto: Arhivă

Adela Cosma 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Sa inteleg ca or sa ne spuna si cantitatea ( gramajul ) de prafuri de gandaci, cosasi, rame si tzantzari … pe care le pun in mancare … ( glumesc… … ca azi-maine asa o sa ajungem ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...