INCREDIBIL: Cadre medicale băgate în spital de DSP BN ca bolnavi de COVID, externate rapid după ce li s-au repetat analizele și… NEGATIV pe linie

INCREDIBIL: Cadre medicale băgate în spital de DSP BN ca bolnavi de COVID, externate rapid după ce li s-au repetat analizele și… NEGATIV pe linie

Cinci cadre medicale de la Spitalul Orășenesc Beclean, printre care și doi medici, erau anunțate, în urmă cu fix o săptămână, de DSP BN că au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19. Sâmbătă, toată lumea era deja internată pe secții COVID din Târgu Mureș, Bistrița și Năsăud. Ceea ce s-a întâmplat mai departe, în zilele care au trecut de atunci, ridică mari semne de întrebare privind acuratețea și relevanța testelor care se fac la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și felul în care este gestionată epidemia în Bistrița-Năsăud. Îngrijorător este un cuvânt prea mic să poată caracteriza situația.

În urma unor testări de rutină dispuse de Spitalul Orășenesc Beclean în această perioadă, tocmai pentru a-și proteja cadrele medicale și pacienții de infectarea cu SARS-COV-2, cinci cadre medicale din spital erau depistate POZITIV fix în urmă cu o săptămână.

Analizele au fost făcute în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, de la Direcția Sanitar Veterinară, de pe drumul Tărpiului, din Bistrița. Era vorba de două doctorițe, două asistente medicale și o infirmieră. Una dintre doctorițe cere să fie internată la Târgu Mureș, acolo unde stă și de unde vine la Beclean pentru a face gărzi. O altă doctoriță ajunge să fie internată la Spitalul Județean din Bistrița, iar două asistente și o infirmieră ajung internate la Spitalul Orășenesc Năsăud, unde este deschisă o secție COVID.

Becleanul a început să vuiască de îngrijorare…

După aflarea celor 5 rezultate pozitive, imediat s-a instalat panica în rândul cadrelor medicale din spital, iar Becleanul a început să vuiască de îngrijorare. Nimeni n-a îndrăznit să ridice un semn de întrebare asupra acurateței testelor. Dar niciunul dintre cadrele medicale depisatate pozitiv „nu se încadra într-un tipar epidemiologic”, ne-a declarat astăzi Bogdan Tușa, managerul Spitalului Orășenesc Beclean.

Acesta spune că s-au reverificat circuitele. Au încercat să afle unde s-a greșit, de unde explozia de pozitivi în rândul cadrelor medicale. Tușa spune că are echipamente de protecție. Le-a cerut cadrelor medicale să nu facă rabat de la a le folosi. Au substanțe dezinfectante, biocide, se respectă cam tot ce trebuie pentru a preveni îmbolnăvirile. Și totuși… conform analizelor DSP BN, cinci cadre medicale erau pozitive vinerea trecută la virusul SARS-COV-2.

Prima surpriză apare luni. Medicul internat la Târgu Mureș sâmbătă își sună colegii din Beclean și anunță că a fost retestat la internarea în Spitalul din Târgu Mureș. Și că testul a fost NEGATIV. Mai mult, pentru că testul a fost repetat luni și rezultatul a fost din nou NEGATIV, doctorița va fi externată.

Bistrițeanul.ro a luat legătura cu medicul, care a confirmat pentru Bistrițeanul.ro tot contextul relatat mai sus. După ce a aflat rezultatul NEGATIV al colegei medic, al doilea medic de la Beclean, internat la Bistrița, cere insistent medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița să îi fie repetat testul.

Vine rezultatul. NEGATIV. Se repetă din nou. NEGATIV. Medicul de la Bistrița este și el externat.

A urmat retestarea celor două asistente și a infirmierei internate la Năsăud. Nu sunt externate după două teste negative, așa cum spune regula, ci li se face al treilea. Astfel, trei teste cu rezultat NEGATIV pentru asistente, care sunt, într-un final externate de la Năsăud.

Infirmiera, la al treilea test, cel de joi, are un rezultat incert. I se repetă testul. Din informațiile noastre, testul de ieri a ieșit negativ, dar i se va face al cincilea test, probabil astăzi. Și doar dacă rezultatul este NEGATIV, a patra oară într-o săptămână, va fi externată.

Eroare de prelucrare…?

Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, face miercuri seara o postare pe pagina sa de Facebook. După ce veți fi citit rândurile de mai sus, veți înțelege mai bine postarea decât am făcut-o noi miercuri, când priveam situația cu bucuria că s-au vindecat cadrele medicale. Nicidecum că la baza internării și a diagnosticării lor ar putea fi vorba de o eroare a rezultatului POZITIV inițial.  Nicolae Moldovan – Cadrele medicale din Beclean, dar și asistenta și infirmiera, vindecate de COVID 19!

Nici primarul Nicolae Moldovan și nici managerul Spitalului Orășenesc Beclean, Bogdan Tușa, nu spun clar și răspicat că la mijlocul acestei situații ar fi vorba de o eroare de prelucrare a probelor sau a aparatului REAL TIME PCR al DSP BN. Dar ei par să nu mai aibă încredere în testarea de la Bistrița – dacă ultimele teste, 116 în total, făcute în această săptămână cadrelor medicale, unor pacienți și îngrijitorilor din căminele de bătrâni și centrul de plasament de la Beclean au fost trimise la Cluj pentru prelucrare. Toate cele 116 teste au avut rezultat NEGATIV.

Cum comentează dr. Anca Andrițoiu, șefa DSP BN, întreaga situație…

Contactată de Bistrițeanul.ro pentru a lămuri situația cadrelor medicale de la Beclean, internate în secții COVID după ce au fost depistate POZITIV pe aparatul DSP BN, dr. Anca Andrițoiu, directorul instituției, ne asigură că totul este sub control. Asta pentru că – „dacă ar fi fost probleme, ar fi fost și alte probe pozitive”.

Andrițoiu nu ia nicio secundă în calcul că – așa cum a arătat teste pozitive unde erau negative – aparatul ar putea arăta un rezultat negativ într-un caz pozitiv. Nu. Acuratețea se numără doar la numărul de pozitivi, iar la teste, Bistrița dă lecții Clujului.

Aparatul are dovezi, și toate diagramele și tot. Aparatul este foarte bun, a fost un aparat nou, probele au fost verificate împreună cu Clujul. S-a făcut, acolo unde au existat neconcordanțe, s-a făcut video cu Clujul și s-a ajuns la concluzia că a noastră probă e bună, nu a Clujului. Noi lucrăm cu kituri compatibile, de performanță. Dacă era vreo problemă la laborator, n-ar fi fost doar aceste probe pozitive, că ar fi trebuit să fie și altele.”

Întrebată care a  fost momentul în care a decis retestarea cadrelor medicale de la Beclean, Andrițoiu o scaldă că „noi am retestat când au trimis spitalele pentru monitorizare. La asimptomatici se poate face retestarea mai repede”.

Dovada că rezultatul inițial dat de DSP BN a fost GREȘIT…

Întrebată cum își explică rezultatul NEGATIV de la Târgu Mureș al doctoriței, de la care toată lumea a început să-și pună semne de întrebare, Andrițoiu spune că este probabil ca „infecția să fi fost la final”. Întrebată dacă – după această situație – nu cumva și-a pus problema să verifice acuratețea datelor de pe aparatul manipulat de echipa DSP,  Andrițoiu recunoaște că în aceste zile s-a lucrat în paralel. „S-au verificat, s-au trimis și la un laborator și la celălalt și au ieșit la fel. S-au lucrat 1-2 cazuri în paralel și la noi, și la spital, și au ieșit la fel”.

Și acum, dovada că rezultatul inițial dat de DSP BN a fost GREȘIT și astfel s-au trimis în spital, în secții COVID, oameni sănătoși, cel puțin în 2 cazuri, este faptul că cele două doctorițe de la Beclean – neîmpăcate cu situația și neștiind clar dacă au avut sau nu COVID – au făcut o analiză specială. La un laborator din Timișoara. Care să determine dacă au anticorpii și dacă au avut vreodată boala. Rezultatul? NEGATIV. Nici urmă de anticorpi SARS-COV-2. Informația ne-a fost confirmată de primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

La Târgu-Jiu este un scandal imens după ce s-a constatat că o piesă defectă la aparatul Real Time PCR a dat rezultate eronate. Și acestea au dus la internarea în spital a unor oameni sănătoși, printre care, ca și la Bistrița, un medic. Acolo, DSP Gorj a demarat o anchetă care să restabilească adevărul și a dispus suspendarea activității laboratorului din Târgu-Jiu. Mai multe puteți citi aici: https://www.europafm.ro/targu-jiu-teste-de-covid-19-gresite-din-cauza-unei-defectiuni-a-aparatului-de-testare/

FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”
Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți dau examen în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.
După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.
Rostul de dimineață: Un izvor magic, în apropiere de Bistrița… ?! iulie 5, 2020 - La doar o aruncătură de băț de orașul zgomotos și prăfuit, îngrămădit și agitat – pare să se fi instaurat, din vremuri imemoriale, un izvor magic…
Localități și gospodării, afectate de ploaia torențială din această seară iulie 4, 2020 - Ploaia torențială care a acaparat întreg județul a inundat zeci de gospodării și a blocat un drum județean. Probleme s-au înregistrat în Viile Tecii, Mărișelu, Valea Poienii și Domnești.
ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.