INCREDIBIL: Cadre medicale băgate în spital de DSP BN ca bolnavi de COVID, externate rapid după ce li s-au repetat analizele și… NEGATIV pe linie

INCREDIBIL: Cadre medicale băgate în spital de DSP BN ca bolnavi de COVID, externate rapid după ce li s-au repetat analizele și… NEGATIV pe linie

Cinci cadre medicale de la Spitalul Orășenesc Beclean, printre care și doi medici, erau anunțate, în urmă cu fix o săptămână, de DSP BN că au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19. Sâmbătă, toată lumea era deja internată pe secții COVID din Târgu Mureș, Bistrița și Năsăud. Ceea ce s-a întâmplat mai departe, în zilele care au trecut de atunci, ridică mari semne de întrebare privind acuratețea și relevanța testelor care se fac la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și felul în care este gestionată epidemia în Bistrița-Năsăud. Îngrijorător este un cuvânt prea mic să poată caracteriza situația.

În urma unor testări de rutină dispuse de Spitalul Orășenesc Beclean în această perioadă, tocmai pentru a-și proteja cadrele medicale și pacienții de infectarea cu SARS-COV-2, cinci cadre medicale din spital erau depistate POZITIV fix în urmă cu o săptămână.

Analizele au fost făcute în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, de la Direcția Sanitar Veterinară, de pe drumul Tărpiului, din Bistrița. Era vorba de două doctorițe, două asistente medicale și o infirmieră. Una dintre doctorițe cere să fie internată la Târgu Mureș, acolo unde stă și de unde vine la Beclean pentru a face gărzi. O altă doctoriță ajunge să fie internată la Spitalul Județean din Bistrița, iar două asistente și o infirmieră ajung internate la Spitalul Orășenesc Năsăud, unde este deschisă o secție COVID.

Becleanul a început să vuiască de îngrijorare…

După aflarea celor 5 rezultate pozitive, imediat s-a instalat panica în rândul cadrelor medicale din spital, iar Becleanul a început să vuiască de îngrijorare. Nimeni n-a îndrăznit să ridice un semn de întrebare asupra acurateței testelor. Dar niciunul dintre cadrele medicale depisatate pozitiv „nu se încadra într-un tipar epidemiologic”, ne-a declarat astăzi Bogdan Tușa, managerul Spitalului Orășenesc Beclean.

Acesta spune că s-au reverificat circuitele. Au încercat să afle unde s-a greșit, de unde explozia de pozitivi în rândul cadrelor medicale. Tușa spune că are echipamente de protecție. Le-a cerut cadrelor medicale să nu facă rabat de la a le folosi. Au substanțe dezinfectante, biocide, se respectă cam tot ce trebuie pentru a preveni îmbolnăvirile. Și totuși… conform analizelor DSP BN, cinci cadre medicale erau pozitive vinerea trecută la virusul SARS-COV-2.

Prima surpriză apare luni. Medicul internat la Târgu Mureș sâmbătă își sună colegii din Beclean și anunță că a fost retestat la internarea în Spitalul din Târgu Mureș. Și că testul a fost NEGATIV. Mai mult, pentru că testul a fost repetat luni și rezultatul a fost din nou NEGATIV, doctorița va fi externată.

Bistrițeanul.ro a luat legătura cu medicul, care a confirmat pentru Bistrițeanul.ro tot contextul relatat mai sus. După ce a aflat rezultatul NEGATIV al colegei medic, al doilea medic de la Beclean, internat la Bistrița, cere insistent medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița să îi fie repetat testul.

Vine rezultatul. NEGATIV. Se repetă din nou. NEGATIV. Medicul de la Bistrița este și el externat.

A urmat retestarea celor două asistente și a infirmierei internate la Năsăud. Nu sunt externate după două teste negative, așa cum spune regula, ci li se face al treilea. Astfel, trei teste cu rezultat NEGATIV pentru asistente, care sunt, într-un final externate de la Năsăud.

Infirmiera, la al treilea test, cel de joi, are un rezultat incert. I se repetă testul. Din informațiile noastre, testul de ieri a ieșit negativ, dar i se va face al cincilea test, probabil astăzi. Și doar dacă rezultatul este NEGATIV, a patra oară într-o săptămână, va fi externată.

Eroare de prelucrare…?

Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, face miercuri seara o postare pe pagina sa de Facebook. După ce veți fi citit rândurile de mai sus, veți înțelege mai bine postarea decât am făcut-o noi miercuri, când priveam situația cu bucuria că s-au vindecat cadrele medicale. Nicidecum că la baza internării și a diagnosticării lor ar putea fi vorba de o eroare a rezultatului POZITIV inițial.  Nicolae Moldovan – Cadrele medicale din Beclean, dar și asistenta și infirmiera, vindecate de COVID 19!

Nici primarul Nicolae Moldovan și nici managerul Spitalului Orășenesc Beclean, Bogdan Tușa, nu spun clar și răspicat că la mijlocul acestei situații ar fi vorba de o eroare de prelucrare a probelor sau a aparatului REAL TIME PCR al DSP BN. Dar ei par să nu mai aibă încredere în testarea de la Bistrița – dacă ultimele teste, 116 în total, făcute în această săptămână cadrelor medicale, unor pacienți și îngrijitorilor din căminele de bătrâni și centrul de plasament de la Beclean au fost trimise la Cluj pentru prelucrare. Toate cele 116 teste au avut rezultat NEGATIV.

Cum comentează dr. Anca Andrițoiu, șefa DSP BN, întreaga situație…

Contactată de Bistrițeanul.ro pentru a lămuri situația cadrelor medicale de la Beclean, internate în secții COVID după ce au fost depistate POZITIV pe aparatul DSP BN, dr. Anca Andrițoiu, directorul instituției, ne asigură că totul este sub control. Asta pentru că – „dacă ar fi fost probleme, ar fi fost și alte probe pozitive”.

Andrițoiu nu ia nicio secundă în calcul că – așa cum a arătat teste pozitive unde erau negative – aparatul ar putea arăta un rezultat negativ într-un caz pozitiv. Nu. Acuratețea se numără doar la numărul de pozitivi, iar la teste, Bistrița dă lecții Clujului.

Aparatul are dovezi, și toate diagramele și tot. Aparatul este foarte bun, a fost un aparat nou, probele au fost verificate împreună cu Clujul. S-a făcut, acolo unde au existat neconcordanțe, s-a făcut video cu Clujul și s-a ajuns la concluzia că a noastră probă e bună, nu a Clujului. Noi lucrăm cu kituri compatibile, de performanță. Dacă era vreo problemă la laborator, n-ar fi fost doar aceste probe pozitive, că ar fi trebuit să fie și altele.”

Întrebată care a  fost momentul în care a decis retestarea cadrelor medicale de la Beclean, Andrițoiu o scaldă că „noi am retestat când au trimis spitalele pentru monitorizare. La asimptomatici se poate face retestarea mai repede”.

Dovada că rezultatul inițial dat de DSP BN a fost GREȘIT…

Întrebată cum își explică rezultatul NEGATIV de la Târgu Mureș al doctoriței, de la care toată lumea a început să-și pună semne de întrebare, Andrițoiu spune că este probabil ca „infecția să fi fost la final”. Întrebată dacă – după această situație – nu cumva și-a pus problema să verifice acuratețea datelor de pe aparatul manipulat de echipa DSP,  Andrițoiu recunoaște că în aceste zile s-a lucrat în paralel. „S-au verificat, s-au trimis și la un laborator și la celălalt și au ieșit la fel. S-au lucrat 1-2 cazuri în paralel și la noi, și la spital, și au ieșit la fel”.

Și acum, dovada că rezultatul inițial dat de DSP BN a fost GREȘIT și astfel s-au trimis în spital, în secții COVID, oameni sănătoși, cel puțin în 2 cazuri, este faptul că cele două doctorițe de la Beclean – neîmpăcate cu situația și neștiind clar dacă au avut sau nu COVID – au făcut o analiză specială. La un laborator din Timișoara. Care să determine dacă au anticorpii și dacă au avut vreodată boala. Rezultatul? NEGATIV. Nici urmă de anticorpi SARS-COV-2. Informația ne-a fost confirmată de primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

La Târgu-Jiu este un scandal imens după ce s-a constatat că o piesă defectă la aparatul Real Time PCR a dat rezultate eronate. Și acestea au dus la internarea în spital a unor oameni sănătoși, printre care, ca și la Bistrița, un medic. Acolo, DSP Gorj a demarat o anchetă care să restabilească adevărul și a dispus suspendarea activității laboratorului din Târgu-Jiu. Mai multe puteți citi aici: https://www.europafm.ro/targu-jiu-teste-de-covid-19-gresite-din-cauza-unei-defectiuni-a-aparatului-de-testare/

EDITORIAL: Doamnelor și domnilor, ați asistat la cea mai mizerabilă campanie electorală septembrie 26, 2020 - Doamnelor, domnilor, stimați alegători, Tocmai ați avut ocazia să asistați la cea mai mizerabilă campanie electorală locală din ultimii 30 de ani. Nu știu dacă se poate coborî mai jos. Suntem pe fundul oceanului, în Groapa Marianelor a ceea ce poartă numele retoric de politică. Cu cancanuri ieftine și postaci plătiți pe caiet cu funcții viitoare, v-au ținut departe de proiectele și viziunea lor despre Bistrița. Mai grav este că v-au atras în luptele lor personale, în loc să vă convingă prin proiecte. E mai simplu, nu? Ce ușor ni se fură mințile cu răutăți perfid induse ca să vă deturneze atenția și să vă otrăvească gândirea…
Un bărbat din Șanț a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un drum forestier septembrie 26, 2020 - O tragedie a avut loc astăzi pe un drum forestier din localitatea Șanț. Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea. Din nefericire, leziunile suferite au fost incompatibile cu viața.
FELICITĂRI: Premii în bani și diplome, pentru elevii care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat și Evaluarea Națională septembrie 26, 2020 - Elevii care au obținut 10 pe linie la Bacalaureat și Evaluarea Națională în anul școlar 2019-2020 au fost premiați ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud.
Cei suspecți sau confirmați cu Covid-19 pot vota cu urna mobilă. Ce trebuie să facă: septembrie 26, 2020 - Persoanele care sunt suspecte sau chiar confirmate cu Covid-19 vor putea vota la alegerile de mâine, cu ajutorul unei mobile. Aceasta, însă trebuie solicitată de astăzi, în baza unor documente justificative, eliberate, via e-mail sau Whats App de către DSP.
Bistrița-Năsăud: 26 cazuri pozitive și 16 bistrițeni externați. AJOFM BN „atacată” de coronavirus septembrie 26, 2020 - Avem 1.468 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 26 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 16 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.552 cazuri noi de infecție.
Aquabis: Se sistează apa în Viile Tecii septembrie 26, 2020 - Se sistează apa în Viile Tecii astăzi, 26 septembrie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune: 
Incendiu la Prefectură: au ars dezinfectanți care urmau să fie distribuiți în secțiile de votare septembrie 26, 2020 - Un incendiu minor a avut loc noaptea trecută în subsolul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud. Au ars materiale sanitare care urmau să fie distribuite în secțiile de votare. Autoritățile spun că pachetele cu dezinfectanți au fost refăcute, iar în cursul zilei de astăzi acestea vor ajunge la destinație.
Bunătățile lu` Nina cuceresc Clujul! Chef Nina Rus deschide băcănie în orașul metropolă! septembrie 26, 2020 - ”L-am prins pe Dumnezeu de picior, dar avem și mult de lucru”  a explicat chef Nina Rus. Romuleanca va deschide o băcănie la Cluj. Cu produsele sale extraordinare, care au cucerit o lume întreagă. Dar și cu produse tradiționale de patiserie.
FOTO/VIDEO: Mașină răsturnată pe plafon, la ieșirea din Beclean, abandonată! Ar fi fost furată și avariată de un tânăr fără permis septembrie 26, 2020 - Azinoapte, în jurul orei 02.00, un participant la trafic a văzut o mașină răsturnată pe marginea carosabilului, la ieșirea din Beclean. Era abandonată, cu farurile aprinse și cheia în contact, așa că a alertat poliția. Cel ce o condusese ar fi furat-o, avariat-o, iar după ce s-a răsturnat a pornit pe jos spre Șintereag.
FOTO: Accident mortal în Năsăud. Doi bărbați și-au pierdut viața septembrie 25, 2020 - Un GRAV accident rutier a avut loc în această seară în localitatea Năsăud. Două victime au rămas încarcerate și se află în stop cardio respirator. Din nefericire doi bărbați și-au pierdut viața.
VIDEO. Primarul Vasile Borș: Anunț important pentru locuitorii din Maieru septembrie 25, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș a trecut în revistă proiectele pe care a reușit să le realizeze la Maieru. Totodată, Vasile Borș a făcut un anunț important pentru localnicii din Maieru: 
Liderul PSD, Marcel Ciolacu: Radu Moldovan este, de departe, cel mai performant preşedinte de Consiliu Judeţean al României septembrie 25, 2020 - „Radu Moldovan este, de departe, cel mai performant preşedinte de Consiliu Judeţean - nu al PSD - ci al României. Radu Moldovan a adus în judeţul dumneavoastră, numai din fonduri europene, 5.000 de euro pe cap de locuitor. Următoarele judeţe sunt până în 2.000 de euro, deci diferenţa este dublu şi...”, a declarat astăzi, la Bistrița, președintele PSD, Marcel Ciolacu. 
VIDEO – Stelian Dolha, despre sprijinul de care agricultura din județ are nevoie septembrie 25, 2020 - Stelian Dolha, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean BN: Într-un județ cu o pondere rurală atât de mare cum este Bistrița-Năsăud, preocuparea pentru prosperitatea fermierilor pentru trecerea gospodăriilor rurale și a fermelor la un alt nivel trebuie să fie o preocupare constantă.
FLAVIU LUPȘAN, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani: Pe ce anume se va concentra strategia de dezvoltare a comunei, în următorii patru ani septembrie 25, 2020 - Flaviu Lupșan, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani și candidat pentru un nou mandat la primărie, a dezvăluit în studioul Bistrițeanul Live pe ce anume se va concentra strategia de dezvoltare a comunei, în următorii ani.
VIDEO. Dorin Vlașin (candidat PNL la Primăria Năsăud): „Din păcate, încă mai avem străzi în Năsăud care au lipsuri de apă, canal, asfalt…” septembrie 25, 2020 - „Din păcate, încă mai avem străzi în Năsăud care au lipsuri de apă, canal, asfalt…”, avertizează candidatul PNL - USR-Plus la Primăria orașului Năsăud - Dorin Vlașin. Tânărul politician este de doi ani viceprimar și consideră că centura ocolitoare a Năsăudului este o prioritate de mare importanță pentru oraș. 
Membru al Alianței pentru Bistrița-Năsăud, obligat de Biroul Electoral Județean să șteargă un clip de pe Facebook. Ce reguli încălca: septembrie 25, 2020 - Biroul Electoral Județean a obligat un membru al Alianței pentru Bistrița-Năsăud să șteargă un material video de pe Facebook. În acesta apărea buletinul de vot de la alegerile de duminică și o ștampilă pusă pe PSD. BEJ a considerat că clipul, care ulterior a fost distribuit pe rețeaua de socializare și de alți lideri ai PSD, încalcă legea.
Bistrița-Năsăud, sub cod PORTOCALIU de ploi și cod GALBEN de inundații septembrie 25, 2020 - Toamna își intră în drepturi. Agenția Națională de Meteorologie anunță că vremea caldă ia sfârșit. Mai mult, județul Bistrița-Năsăud intră sub incidența codului portocaliu de ploi și a codului galben de inundații.
Bistrița-Năsăud: 16 cazuri pozitive, printre care un elev, doi fotbaliști și un asistent medical, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 25, 2020 - Avem 1.442 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 16 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.629 cazuri noi de infecție.
Un bunic pe bicicletă a dărâmat un altul ce ieșea dintr-o curte. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD septembrie 25, 2020 - Un accident.... stupid a avut loc la Șanț. Un bătrân de 70 de ani, aflat pe bicicletă, a dărâmat un alt bătrân de 72 de ani, care ieșea din curtea unei case. Victima a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la Cluj-Napoca.
VIDEO: Un amfiteatru în aer liber, pentru trișcașii din Leșu…?! septembrie 25, 2020 - Primarul comunei Leșu, Ioan Pop, are de gând să construiască pentru trișcașii din Leșu un amfiteatru în aer liber. Unde ar putea fi amplasată construcția: 
VIDEO: Un bunic de 72 de ani a lovit în plin o Ambulanță ce transporta un suspect de COVID 19 septembrie 25, 2020 - Accidentul a avut loc în Năsăud. O autospecială, cu semnalele acustice și luminoase pornite, a fost lovită de un autoturism, într-o intersecție. Bunicul de 72 de ani, vinovat, a rămas fără permis. Pacientul- un suspect de COVID 19, a fost preluat de alt echipaj și transportat la spital.
VIDEO: Primarul Valentin Grapini, despre zecile de milioane de euro investite în Rodna septembrie 25, 2020 - Primarul Valentin Grapini din Rodna a vorbit la Bistrițeanul Live a vorbit despre zecile de milioane de euro investite în Rodna - acolo unde acum se lucrează, în paralel, pe 10 șantiere. 
Rareș Bogdan vine astăzi în Bistrița-Năsăud, ca să-l susțină pe Dorin Vlașin la Primăria Năsăud septembrie 25, 2020 - Jurnalistul și politicianul Rareș Bogdan vine astăzi în județul nostru, ca să-i susțină pe candidații liberali din Beclean, Bistrița și Năsăud. Acesta a vizitat orașul și în mai 2019, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.
Viceprimarul Niculae, printre cei ce au umplut rezervorul mașinii ce transportă sânge și salvează vieți septembrie 25, 2020 - Un proiect UNIC în România, de salvare de vieți, e ținut, la rându-i, în viață, de donațiile făcute de cei cu inimă mare. În urma unui apel făcut de cei de la Asociația Civitas Mundi, rezervorul mașinii a fost din nou umplut. Printre cei ce au contribuit la acest lucru se numără și viceprimarul Cristian Niculae. 
VIDEO. Investiții de aproape 19 milioane euro, în Lunca Ilvei. Primarul Flaviu Lupșan: „Cuvântul și onoarea, pentru mine ceva sfânt” septembrie 25, 2020 - Flaviu Lupșan, primar în Lunca Ilvei de peste 20 de ani, a vorbit în studioul Bistrițeanul Live, despre proiectele de aproape 19 milioane de euro, implementate în ultimii 4 ani de administrația pe care coordonează. „Realizările nu sunt doar ale mele, ci și ale oamenilor dragi din comunitate, ca și ale ale întregii echipe de profesioniști din Primărie și Consiliul Local, care au pus umărul la implementarea proiectelor...”
La Spitalul Județean de Urgență Bistrița, provocarea medicală e transformată în succes medical! septembrie 25, 2020 - Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița au bifat un nou succes medical. Provocarea a fost de a extirpa o tumoare, printr-o procedură minim invazivă. Și au reușit cu brio!
Aquabis: Defecțiune în Beclean. Străzi, fără apă septembrie 25, 2020 - O defecțiune a fost semnalată astăzi în Beclean - anunță Aquabis. Câteva străzi rămân fără apă pentru câteva ore: 
VIDEO: Ce surprize le pregătește Paul Știr localnicilor din Căianu Mic, pentru următorii patru ani septembrie 25, 2020 - Un dispensar ultramodern, internet gratuit, dar și 32.000 de măști pentru elevii și copiii din Căianu Mic. Sunt doar câteva dintre ultimele realizări cu care se poate mândri administrația locală coordonată de Paul Știr. Ce surprize le pregătește Paul Știr localnicilor din Căianu Mic în următorii patru ani:
FOTO: Bistrițean rănit de un bunic din Turda ce a apăsat prea tare pedala de accelerație septembrie 25, 2020 - Un accident rutier a avut loc ieri, între Turda și Cluj Napoca. Un bunic trecut de 70 de ani a apăsat prea tare pedala de accelerație. A intrat pe contrasens, lovind apoi o mașină staționată. A ”reușit” să rănească două persoane, printre care și un bistrițean.
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Primarul dă viziune și energie echipei pentru implementarea proiectelor septembrie 25, 2020 - Candidatul Partidului Verde la Primăria Bistrița - Dan Dumitru Ciobănică - este convins că primarul este cel care dă viziune și energie echipei pentru implementarea proiectelor: