1.4 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

INCREDIBIL: Cadre medicale băgate în spital de DSP BN ca bolnavi de COVID, externate rapid după ce li s-au repetat analizele și… NEGATIV pe linie

Cinci cadre medicale de la Spitalul Orășenesc Beclean, printre care și doi medici, erau anunțate, în urmă cu fix o săptămână, de DSP BN că au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19. Sâmbătă, toată lumea era deja internată pe secții COVID din Târgu Mureș, Bistrița și Năsăud. Ceea ce s-a întâmplat mai departe, în zilele care au trecut de atunci, ridică mari semne de întrebare privind acuratețea și relevanța testelor care se fac la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și felul în care este gestionată epidemia în Bistrița-Năsăud. Îngrijorător este un cuvânt prea mic să poată caracteriza situația.

În urma unor testări de rutină dispuse de Spitalul Orășenesc Beclean în această perioadă, tocmai pentru a-și proteja cadrele medicale și pacienții de infectarea cu SARS-COV-2, cinci cadre medicale din spital erau depistate POZITIV fix în urmă cu o săptămână.

Analizele au fost făcute în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, de la Direcția Sanitar Veterinară, de pe drumul Tărpiului, din Bistrița. Era vorba de două doctorițe, două asistente medicale și o infirmieră. Una dintre doctorițe cere să fie internată la Târgu Mureș, acolo unde stă și de unde vine la Beclean pentru a face gărzi. O altă doctoriță ajunge să fie internată la Spitalul Județean din Bistrița, iar două asistente și o infirmieră ajung internate la Spitalul Orășenesc Năsăud, unde este deschisă o secție COVID.

Becleanul a început să vuiască de îngrijorare…

După aflarea celor 5 rezultate pozitive, imediat s-a instalat panica în rândul cadrelor medicale din spital, iar Becleanul a început să vuiască de îngrijorare. Nimeni n-a îndrăznit să ridice un semn de întrebare asupra acurateței testelor. Dar niciunul dintre cadrele medicale depisatate pozitiv „nu se încadra într-un tipar epidemiologic”, ne-a declarat astăzi Bogdan Tușa, managerul Spitalului Orășenesc Beclean.

Acesta spune că s-au reverificat circuitele. Au încercat să afle unde s-a greșit, de unde explozia de pozitivi în rândul cadrelor medicale. Tușa spune că are echipamente de protecție. Le-a cerut cadrelor medicale să nu facă rabat de la a le folosi. Au substanțe dezinfectante, biocide, se respectă cam tot ce trebuie pentru a preveni îmbolnăvirile. Și totuși… conform analizelor DSP BN, cinci cadre medicale erau pozitive vinerea trecută la virusul SARS-COV-2.

Prima surpriză apare luni. Medicul internat la Târgu Mureș sâmbătă își sună colegii din Beclean și anunță că a fost retestat la internarea în Spitalul din Târgu Mureș. Și că testul a fost NEGATIV. Mai mult, pentru că testul a fost repetat luni și rezultatul a fost din nou NEGATIV, doctorița va fi externată.

Bistrițeanul.ro a luat legătura cu medicul, care a confirmat pentru Bistrițeanul.ro tot contextul relatat mai sus. După ce a aflat rezultatul NEGATIV al colegei medic, al doilea medic de la Beclean, internat la Bistrița, cere insistent medicilor de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița să îi fie repetat testul.

Vine rezultatul. NEGATIV. Se repetă din nou. NEGATIV. Medicul de la Bistrița este și el externat.

A urmat retestarea celor două asistente și a infirmierei internate la Năsăud. Nu sunt externate după două teste negative, așa cum spune regula, ci li se face al treilea. Astfel, trei teste cu rezultat NEGATIV pentru asistente, care sunt, într-un final externate de la Năsăud.

Infirmiera, la al treilea test, cel de joi, are un rezultat incert. I se repetă testul. Din informațiile noastre, testul de ieri a ieșit negativ, dar i se va face al cincilea test, probabil astăzi. Și doar dacă rezultatul este NEGATIV, a patra oară într-o săptămână, va fi externată.

Eroare de prelucrare…?

Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, face miercuri seara o postare pe pagina sa de Facebook. După ce veți fi citit rândurile de mai sus, veți înțelege mai bine postarea decât am făcut-o noi miercuri, când priveam situația cu bucuria că s-au vindecat cadrele medicale. Nicidecum că la baza internării și a diagnosticării lor ar putea fi vorba de o eroare a rezultatului POZITIV inițial.  Nicolae Moldovan – Cadrele medicale din Beclean, dar și asistenta și infirmiera, vindecate de COVID 19!

Nici primarul Nicolae Moldovan și nici managerul Spitalului Orășenesc Beclean, Bogdan Tușa, nu spun clar și răspicat că la mijlocul acestei situații ar fi vorba de o eroare de prelucrare a probelor sau a aparatului REAL TIME PCR al DSP BN. Dar ei par să nu mai aibă încredere în testarea de la Bistrița – dacă ultimele teste, 116 în total, făcute în această săptămână cadrelor medicale, unor pacienți și îngrijitorilor din căminele de bătrâni și centrul de plasament de la Beclean au fost trimise la Cluj pentru prelucrare. Toate cele 116 teste au avut rezultat NEGATIV.

Cum comentează dr. Anca Andrițoiu, șefa DSP BN, întreaga situație…

Contactată de Bistrițeanul.ro pentru a lămuri situația cadrelor medicale de la Beclean, internate în secții COVID după ce au fost depistate POZITIV pe aparatul DSP BN, dr. Anca Andrițoiu, directorul instituției, ne asigură că totul este sub control. Asta pentru că – „dacă ar fi fost probleme, ar fi fost și alte probe pozitive”.

Andrițoiu nu ia nicio secundă în calcul că – așa cum a arătat teste pozitive unde erau negative – aparatul ar putea arăta un rezultat negativ într-un caz pozitiv. Nu. Acuratețea se numără doar la numărul de pozitivi, iar la teste, Bistrița dă lecții Clujului.

Aparatul are dovezi, și toate diagramele și tot. Aparatul este foarte bun, a fost un aparat nou, probele au fost verificate împreună cu Clujul. S-a făcut, acolo unde au existat neconcordanțe, s-a făcut video cu Clujul și s-a ajuns la concluzia că a noastră probă e bună, nu a Clujului. Noi lucrăm cu kituri compatibile, de performanță. Dacă era vreo problemă la laborator, n-ar fi fost doar aceste probe pozitive, că ar fi trebuit să fie și altele.”

Întrebată care a  fost momentul în care a decis retestarea cadrelor medicale de la Beclean, Andrițoiu o scaldă că „noi am retestat când au trimis spitalele pentru monitorizare. La asimptomatici se poate face retestarea mai repede”.

Dovada că rezultatul inițial dat de DSP BN a fost GREȘIT…

Întrebată cum își explică rezultatul NEGATIV de la Târgu Mureș al doctoriței, de la care toată lumea a început să-și pună semne de întrebare, Andrițoiu spune că este probabil ca „infecția să fi fost la final”. Întrebată dacă – după această situație – nu cumva și-a pus problema să verifice acuratețea datelor de pe aparatul manipulat de echipa DSP,  Andrițoiu recunoaște că în aceste zile s-a lucrat în paralel. „S-au verificat, s-au trimis și la un laborator și la celălalt și au ieșit la fel. S-au lucrat 1-2 cazuri în paralel și la noi, și la spital, și au ieșit la fel”.

Și acum, dovada că rezultatul inițial dat de DSP BN a fost GREȘIT și astfel s-au trimis în spital, în secții COVID, oameni sănătoși, cel puțin în 2 cazuri, este faptul că cele două doctorițe de la Beclean – neîmpăcate cu situația și neștiind clar dacă au avut sau nu COVID – au făcut o analiză specială. La un laborator din Timișoara. Care să determine dacă au anticorpii și dacă au avut vreodată boala. Rezultatul? NEGATIV. Nici urmă de anticorpi SARS-COV-2. Informația ne-a fost confirmată de primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

La Târgu-Jiu este un scandal imens după ce s-a constatat că o piesă defectă la aparatul Real Time PCR a dat rezultate eronate. Și acestea au dus la internarea în spital a unor oameni sănătoși, printre care, ca și la Bistrița, un medic. Acolo, DSP Gorj a demarat o anchetă care să restabilească adevărul și a dispus suspendarea activității laboratorului din Târgu-Jiu. Mai multe puteți citi aici: https://www.europafm.ro/targu-jiu-teste-de-covid-19-gresite-din-cauza-unei-defectiuni-a-aparatului-de-testare/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...