30.4 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

INTERVIU – Dan Ciobănică: „Bistrița are nevoie de un restart, de un suflu nou, de un nou proiect care să aducă prosperitate”

Candidatul Partidului Verde la Primăria Bistrița – Dan Dumitru Ciobănică: „Avem nevoie de locuri de muncă bine plătite. Eu vreau ca fiecare bistrițean să aibă venituri de aproape 1000 de euro până în 2025. Fie că vorbim de antreprenori sau angajați, toată lumea trebuie să câștige bani mai mulți, altfel nu o să putem fi atractivi pentru viitoarele generații de tineri…” 

Bistrițeanul: Aproape că a trecut și campania electorală. Cum au reacționat oamenii, ce așteptări au?

Dan Ciobănică: E poate cea mai liniștită campanie. Pare și o strategie bine pusă la punct de cei care au un interes evident pentru ca situația să rămână ca înainte. Ținând cont de faptul că suntem într-o criză sanitară, putem spune că strategia își va atinge scopul în proporție mare, adică vom avea în multe locuri participare mică, iar PSD, PNL și UDMR vor răsufla ușurați fiindcă primarii lor pornesc cu șanse mai mari.

Bistrițeanul: Ce-i nemulțumește pe bistrițeni?

Dan Ciobănică: Cei mai mulți sunt nemulțumiți de promisiunile din patru în patru ani. Politicienii le promit de toate și îi consideră proști. Dacă verificați programele din 2008, 2012 și 2016 ale PNL și PSD, fiindcă au avut program comun în alianța USL, rămâneți blocați.

Bistrițeanul: La ce vă referiți?

Dan Ciobănică: La ce au promis din 4 în 4 ani. Spre exemplu candidatul PNL la primărie, Stelian Dolha, le-a promis tinerilor 500 de locuințe în Wonderland și 5 incubatoare de afaceri și bazin de dimensiuni olimpice. Un astfel de bazin e în jur de 10 mil de euro. Oamenii ăștia ori s-au smintit, ori nu realizează pe ce planetă sunt.

Le-a mai promis 100 de străzi de pământ că vor fi asfaltate, 20 de parcări rotative!!!, 120 km de piste de biciclete, 4 creșe, cantine în toate școlile și 2 piețe agroalimentare. Ca o paranteză, tot el, în urmă cu 8 ani, a promis tuturor locuitorilor că în fiecare comună va construi depozite de legume-fructe, iar în 2020 încheie fulminant: gaz pentru tot județul. Oamenii aceștia ar trebui să fie evaluați înainte de alegeri și nu doar politic, fiindcă e problemă mare cu ei.

Nu mai vorbim de programul PSD fiindcă și ei aruncă tot ce se poate pe piața promisiunilor, iar proiectele lor cu pârtia, cu pistele de bicicliști și cu piața agroalimentară sunt eșuate. PSD a ratat acești ani buni pentru dezvoltare. A turnat vicele Niculae asfalt peste asfalt și cam asta e.

Bistrițeanul: Pe dumneavoastră ce vă nemulțumește?

Dan Ciobănică: În primul rând lipsa unei direcții a orașului. Nu am reușit să dăm strălucire și prestigiu orașului. Nu suntem nici oraș istoric, nici medieval, nici universitar, nici oraș al sportului nu suntem și nici turistic.

Suntem într-un anonimat, deși suntem un oraș mai mare decât Alba-Iulia sau Deva, ca dimensiune și populație, dar mult mai puțin cunoscut și fără atractivitate în turism spre exemplu.

Alba-Iulia e un oraș de 60 000 de locuitori dar au o universitate apreciată, ca să nu mai vorbim de Sibiu, Târgu-Mureș sau Oradea, care pe această componentă sunt foarte mult în fața noastră. Orașele universitare se dezvoltă mai rapid, studenții aduc mult prestigiu orașului și în felul acesta aceste centre devin atractive pentru noile generații. Viitorul se construiește în timp, iar noi nu ne îndreptăm spre ceva din păcate.

Bistrițeanul: Și totuși primarul actual a beneficiat de multă susținere…

Dan Ciobănică: Da. A avut trei mandate. A avut câteva realizări dar a ratat cu pârtia și cu alte proiecte. Cu parcul industrial sau cu modernizarea centrului istoric. Lumea se mulțumește cu puțin și dacă nu ne deschidem ochii avem impresia că merge și așa, însă cu un buget de 50 de milioane de euro pe an se pot face mult mai mult decât să asfaltăm niște străzi asfaltate și să înlocuim obiectele în spațiile de joacă. Pentru unii aceste lucruri se apropie de performanță, pentru mine este foarte puțin. Mai mult, primarul de-aia e acolo să facă acele trotuare și spații verzi pe bulevarde dar eu mă uit mai încolo, adică simpla administrare e o banalitate.

Bistrițeanul: Ce soluții aveți? Ce soluții ar fi?

Dan Ciobănică: Municipiul Bistrița poate fi un motor de dezvoltare în zonă însă nu avem proiecte durabile, închegate într-o strategie și un master plan nici în oraș, nici în județ. Avem și putem porni de la avantajele unice pe care le are întreaga noastră zonă. Când se vorbește de orașe în dezvoltare din Transilvania, nimeni nu menționează Bistrița. Dezvoltarea trebuie să fie prioritară. Ea va genera locuri de muncă bine plătite, o educație performantă și un sistem de sănătate sănătos și pentru toți bistrițenii.

Bistrițeanul: Cum veți proceda?

Dan Ciobănică: Trebuie să susținem investițiile publice și investitorii privați locali și cei care doresc să vină aici. Trebuie să fim o administrație prietenoasă, să punem la dispoziție terenuri, să aducem noi firme, inovație și să creăm condiții bune pentru formarea de meseriași buni, ingineri pentru a putea concura cu marile orașe.

Parcurile industriale au adus investiții mari, care au contribuit nu numai la dezvoltarea imediată a orașelor ci au adus promovare și au pus pe harta economică a regiunilor respective acele poluri economice. Noi trebuie să dezvoltăm toate zonele periferice ale orașului, avem multe clădiri și terenuri în paragină care nu produc nimic. Trebuie schimbată întreaga filosofie bugetar-economică pe care astăzi o are sau mai bine zis n-o are Primăria Bistrița. Mai întâi avem nevoie de resurse financiare, iar pe urmă să realizăm cele mai importante probleme şi proiecte pentru oraş.

Bistrițeanul: Bistrița are un parc industrial…

Dan Ciobănică: Are, dar a fost prost condus de echipa PNL, fiindcă acolo conducerea coordonată de Peteleu, viceprimar ales pe listele USL și Iuliu Dumitru, director al parcului multă vreme, de asemenea tot membru PNL, a fost extrem de slabă. Adică în timp ce alții din alte orașe au făcut bani, ei au produs pierderi an de an.

Bistrițeanul: Am văzut că domnul Peteleu s-a luat de dumneavostră încă din prima zi de când v-ați lansat candidatura.

Dan Ciobănică: Așa este. Nu știu de unde și de ce e așa agitat personajul. Domnul Peteleu își critică mai nou propria activitate foarte intens. Niciun proiect cât de mic nu poate fi trecut în dreptul lui. E un foarte mic om politic deci n-am multe de comentat. El e un produs al USL din 2012, Ovidiu Crețu l-a făcut viceprimar și l-a dat afară după doi ani fiindcă era incompetent, nu pentru alte lucruri. Mă atacă mereu dar spre deosebire de el care a stat într-un bloc ANL până la 50 de ani și când era viceprimar și-a angajat rudele când în Primăria Bistrița, când la finanțe după ce a ajuns USL-ul lui la putere, eu am construit afaceri și am plătit taxe și impozite.

Bistrițeanul: Dar el și ei PNL-ul s-au lăudat mereu cu parcul.

Dan Ciobănică: Da știu. Și-au făcut poze la inaugurare foștii viceprimari Turc și Peteleu ca să-și lege numele de parc iar astăzi dau vina pe ceilalți. Primarul a făcut parcul pe bani europeni și l-a predat liberalilor dar aceștia l-au înmormântat. Parlamentarii PNL de atunci au promis că vor aduce firme din Germania etc. Nimic. Parcul e gol.

Bistrițeanul: L-am văzut însă pe domnul Ioan Turc nemulțumit..

Dan Ciobănică: Domnul Turc își critică cel mai consistent activitatea. A fost viceprimar și n-a lăsat nicio urmă pe acolo. Toată Primăria Bistrița știe că nici la serviciu nu era. El e cu politica dar o face foarte original, adică se susține doar pe el. Niciun membru PNL de Turc în acești 20 de ani de când el se plimbă prin politică n-a fost susținut de el în alegeri. El a candidat în 2008 la primărie și a pierdut, apoi tot în 2008 pentru Camera Deputaților și iar a pierdut. În 2016 a candidat pentru Senat și din nou a pierdut. În 2004 a candidat și n-a ieșit nici atunci. Tot partidul, tot PNL-ul, l-a susținut dar el n-a scos un singur cuvânt pentru candidații PNL nici în 2012, nici în 2016. Niciun cuvânt și niciun sunet n-a scos pentru Dolha, când acesta a candidat pentru Primăria Bistrița și n-a făcut un pas în toate aceste campanii electorale. A stat chitic la Registru Comerțului fiind protejat de PSD. Când candidează e foarte vocal și le cere la toți să umble și să-l susțină. Mare caracter.

Bistrițeanul: Acum e pe val cu PNL-ul

Dan Ciobănică: Păcat că oamenii nu sunt informați fiindcă nici membrii PNL nu-l cunosc pe Turc, iar ipocrizia și minciuna le-a adus la cel mai înalt nivel. Adică în 2007 ai făcut alianță cu PSD-ul în Consiliul Local Bistrița după ce te-a votat PDL-ul viceprimar. I-ai trădat imediat. În 2008 iar ai făcut alianță cu PSD-ul după alegeri și ți-ai pus omul de încredere viceprimar, pe domnul Găurean. În 2012 Peteleu a fost ales tot pe listele USL împreună cu PSD-ul, iar astăzi toți se plâng și urlă cel mai tare. Ați votat pârtia de schi, ați avut pe mână timp de 16 ani investițiile din Primăria Bistrița. Acești doi foști viceprimari, Peteleu și Turc au întrecut orice imaginație în materie de populism electoral. Dar să revenim la ale noastre.

Bistrițeanul: Care sunt proiectele pe care vreți să le realizați?

Dan Ciobănică: Vreau mai întâi să degrevăm cetăţenii de mersul primărie pentru orice fel de adeverinţă. Timpul înseamnă bani. Pe urmă vreau să punem la punct întreaga infrastructură de acces: străzi, alei pietonale, trotuare, piste pentru bicicliști, podețe și parcări și întreaga rețea de servicii publice ce țin de curățenia orașului, întreținerea spațiilor verzi și toate lucrările edilitare.

Vreau să aducem la standarde întreaga rețea educațională: clădiri moderne, dotate corespunzător, transport al elevilor și stimulente pentru cei buni la învățătură.

Împreună cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud trebuie să modernizăm întreg actul medical. E unul dintre obiectivele de bază. Peste 30% dintre clienții Spitalului Județean sunt bistrițeni, deci trebuie să ne implicăm activ. Sănătatea noastră e prioritară și investițiile în sănătate nu trebuie amânate. În urma unei analize obiective vom stabili principalele linii de acțiune și vom moderniza serviciile medicale pentru toți bistrițenii.

Siguranța pe străzi, cea sanitară și problemele ce țin de igienă în spațiile publice trebuie să le rezolvăm imediat. Noi nu putem întreține cu bună știință zone pline de mizerie iar pentru oamenii din aceste zone trebuie să venim cu soluții nu cu improvizații. Legea e lege pentru toată lumea, indiferent de etnie, că e român, maghiar sau rom. Ori ne civilizăm, ori facem alte lucruri. Oamenii sănătoși trebuie să muncească și să aibă un comportament decent în oraș. Să nu fie murdari în spații publice sau în autobuze fiindcă trăim împreună.

Bistrițeanul: Tinerii pleacă spre marile orașe. Cum îi veți convinge să rămână acasă?

Dan Ciobănică: Noi avem nevoie de locuri de muncă bine plătite. Eu vreau ca fiecare bistrițean să aibă venituri de aproape 1000 de euro până în 2025. Fie că vorbim de antreprenori sau angajați, toată lumea trebuie să câștige bani mai mulți, altfel nu o să putem fi atractivi pentru viitoarele generații de tineri. E simplu. Dacă nu câștigă bani în Bistrița, merg în Cluj-Napoca. Creșterea veniturilor și modernizarea serviciilor publice îi va stimula pe mulți să rămână acasă, iar pe alții să vină și să revină acasă în Bistrița.

Bistrițeanul: De unde așa mulți bani?

Dan Ciobănică: Dintr-o stimulare a investițiilor, printr-o creștere a veniturilor la buget și prin aducerea de fonduri europene în oraș. Vom dinamiza serviciile care se ocupă de atragerea de fonduri europene și vom aduce bani pentru marile proiecte. Vom crea o mare zonă metropolitană care să genereze dezvoltare.

Bistrițeanul: Aveți o echipă care vă va ajuta? Cine vor fi consilierii Partidului Verde?

Dan Ciobănică: Suntem o echipă bună. Avem colegi experimentați în domeniul economic, în educație și chiar și în sport. E o echipă dinamică care se va vedea că este dedicată rezolvării problemelor.

Bistrițeanul: În pliantul pe care l-am primit vorbiți și de sport și de alte proiecte punctuale.

Dan Ciobănică: Sigur că multe dintre proiecte se regăsesc în strategia noastră de dezvoltare pe care am publicat-o pe site-ul nostru și ele vizează și partea de turism, sport, digitalizare sau urbanism. E un document închegat și acolo descriem și cum vom proceda. Eu sunt pentru susținerea mișcării sportive, pentru modernizarea bazelor sportive, creau să avem un oraș atractiv pentru turiști și vreau de asemenea să avem un oraș frumos, unde să nu atârne cablurile de pe clădiri și să avem un centru istoric cu clădiri puse la punct, nu închise, dărăpănate, așa cum din păcate avem în acest moment chiar în piața din centrul orașului, locul unde turiștii vin prima dată și care este o poartă, o oglindă a orașului.

Bistrițeanul: Ce le transmiteți alegătorilor pe 27 septembrie?

Dan Ciobănică: Să fie încrezători. Să nu le fie frică, să meargă la vot și să voteze schimbarea. Bistrița are nevoie de un restart, de un suflu nou și de un nou proiect care să aducă prosperitate și siguranță pentru noi toți. Eu cred că vom reuși.

Bistrițeanul: Mulțumesc

Dan Ciobănică: Mulțumesc, toate bune.

(Articol electoral comandat de Patidul Verde Bistrița-Năsăud executat de Agenția 215 – portal Bistrițeanul.ro, CUI mandatar financiar 21200091)

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...