18.7 C
Bistrița
luni, august 8, 2022

Ioan Turc le cere consilierilor locali să voteze pentru subvenționarea taxei de salubrizare

Președintele PNL BN, Ioan Turc, va cere consilierilor municipali liberali să voteze in corpore pentru subvenționarea taxei de salubrizare. El spune că este paradoxală această cerere, dar ea este susținută de pauperizarea foarte multora dintre bistrițeni, care nu se pot baza decât pe venituri modeste.

În acest fel, Ioan Turc intervine practic în conflictul izbucnit între primarul Ovidiu Crețu și viceprimarul Cristian Niculae, consecință a viziunilor diferite în ceea ce privește taxa de salubrizare. Reamintim că, dacă viceprimarul Niculae, candidat al PSD la Primăria Bistrița, a cerut după ce scandalul din jurul creșterii cu 75% a taxei de salubrizare a luat amploare, subvenționarea acesteia, primarul Crețu a taxat această declarație drept „nefericită” și a precizat că bistrițenii trebuie să plătească integral această taxă, adică 138 de lei pe an.

Contextual, Ioan Turc i-a transmis primarului Ovidiu Crețu că nu a fost demult prin Bistrița și nu a stat de vorbă cu cetățenii acestui oraș, dacă a putut să declare că 80% dintre bistrițeni nu au nevoie de taxa de salubrizare:

„Cum să spui așa ceva, domnule Crețu, pe ce lume trăiești? Potrivit Institutului Național de Statistică, oamenii care trăiesc în județul Bistrița-Năsăud au cele mai mici venituri nete din România, sub județele sărace din sudul Moldovei. Dacă protipendada PSD, adică a celor care lucrează în sectorul public, își permite să meargă câte trei concedii pe sezon, foarte mulți dintre bistrițeni se zbat în sărăcie. Îl informez pe Ovidiu Crețu că avem o mulțime de familii cărora nu le ajung banii de la o lună la alta. Ar trebui să vă gândiți la toate aceste lucruri, înainte de-a scoate pe gură enormități incredibile”, a explicat Ioan Turc, într-o conferință susținută astăzi.

Astfel, spune Ioan Turc, Consiliul Local va trebui să dea dovadă de empatie și să accepte subvenționarea cu 4,9 lei a taxei de salubrizare, pentru că, oamenii săraci își numără „fiecare leuț”.

Ce trebuie știut?

În ultima ședință extraordinară a Consiliului Local de anul trecut, cea din 23 decembrie, plenul aleșilor municipali a luat în discuție și un proiect de hotărâre care prevedea aprobarea creșterii tarifelor privind taxa specială de salubrizare pentru anul 2020 percepută de SUPERCOM.

Taxă utilizatori casnici din mediul urban: 11,5 lei/pers/lună;

Taxă utilizatori non-casnici: 474 lei/tonă.

Ce înseamnă acest lucru?

E cât se poate de simplu. La un calcul elementar, suma de 11,5 lei/pers/lună este de 138 lei/pers/an, adică la o familie de 4 persoane, avem o sumă de 552 de lei, în contextul în care, selectarea deșeurilor este încă o poveste cel puțin la nivelul blocurilor de locuințe. Mai precizăm doar că e vorba de o creștere a prețului de 75% .

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să faci profit cu bonusurile tale la pariuri

Bonusurile la pariurile online sunt folosite strategic pentru a încuraja noi jucători să se alăture caselor...

Cum să renovezi baia simplu și rapid

Baia este un spațiu important în orice locuință. Având în vedere că petrecem destul de mult...

Se fac angajări la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness, Sanovil are nevoie de un asistent farmacie

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness,...