11.7 C
Bistrița
sâmbătă, octombrie 8, 2022

Judecătorii despre profesorul bătăuș de la Șanț: „Cele trei minore resimt o stare de temere profundă față de profesor”

Judecătorii de la Năsăud l-au iertat o dată pe profesorul bătăuș de sport de la Șanț. În ianuarie însă l-au condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă la. Judecătorii au ajuns la concluzia că profesorul a semănat teroare în rândul elevilor, care se temeau teribil de excesele acestuia de furie.

Un elev care s-a izbit din greșeală de profesor în timpul unei partide de fotbal sau un elev căruia i se făcuse rău și vomita într-un coș de gunoi din apropierea profesorului, aceste incidente erau suficiente pentru a-l scoate din minți pe Vasile Matenik, care a activat ca profesor de sport la școala din Șanț.

A fost trimis în judecată de două ori pentru purtare abuzivă, după ce a agresat elevii școlii. Prima dată instanța de la Năsăud a fost indulgentă și l-a iertat. În ianuarie anul curent însă, recidiva și aroganța profesorului i-a determinat pe judecători să îl condamne la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi penale de 1.900 de lei.

În primul proces, Maternik a avut tupeul să le ceară judecătorilor să nu dispună obligarea sa la muncă în folosul comunității deoarece  „calitatea sa de profesor nu îi permite să desfășoare o asemenea muncă”.

În ianuarie, acesta a fost condamnat pentru alte două fapte de purtare abuzivă. În timpul unei ore, dascălul a lovit catalogul de catedră până l-a rupt, apoi, la ieșirea din clasă a spart un ghiveci cu flori de pe holul școlii. Înainte de asta a tras de păr o elevă din clasa a V-a, în timp ce aceasta încerca să ridice o piesă de șah de pe bancă.

Libertatea.ro face publică motivarea sentinței dată de Judecătoria Năsăud în prima luna din acest an.

„Inculpatul a comis și infracțiunea de distrugere, într-o stare de furie, lovind în repetate rânduri catalogul clasei de catedră, până când acel catalog s-a rupt, de față fiind persoana vătămată minoră și cele două colege de clasă ale acesteia. Asistând la această scenă în care o persoană aflată într-o poziție de autoritate are un astfel de comportament, cele trei minore resimt o stare de temere profundă față de respectivul profesor, se reprezintă un real pericol față de ceilalți elevi, având în vedere momentul în care și-a pierdut stăpânirea și a avut respectiva ieșire nervoasă manifestată într-un mod cât se poate de violent, în prezența celor trei minore, în vârstă de 12 ani”, se arată în motivarea setinței.

Judecătorii spun că profesorul nu realizează ce consecințe au faptele comise și care sunt repercusiunile emoționale asupra elevilor.

„Inculpatul nici în prezent nu realizează consecințele faptelor comise și repercusiunile emoționale resimțite de un copil agresat de către un profesor, încercând în continuare să își justifice comportamentul agresiv printr-o pretinsă lipsă de respect al copilului ce joacă fotbal pe un teren (deci nu în sala de clasă sau alt spațiu impropriu activității) pe care profesorul stă să povestească cu alți elevi. Se apreciază că nu poate exista absolut niciun motiv pentru care un cadru didactic să agreseze fizic un elev, chiar în ipoteza lipsei de bună cuviință a acestuia, educația acordată fiind necesară a fi adaptată unei societăți civilizate”, au motivat judecătorii decizia de condamnare.

Condamnarea dată de Judecătoria Năsăud, care îi interzice profesorului să se atingă de catedră în următorii 3 ani, nu este definitivă. Ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii de la Curtea de Apel Cluj.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Beclenarul care ajută bistrițenii să-și transforme fructele din livadă în suc 100% natural. Totul a pornit de la un utilaj mic, în propriul garaj

Cei care vor ca fructele din propria livadă să se transforme într-un suc delicios și sănătos...

Cum îți pot schimba rezultatele la loterie viața?

Oamenii rămân deseori la un loc de muncă foarte mult timp din cauza dorinței de bani....

ROMBAT angajează Key Account Manager și IT SAP Analyst. NOI locuri de muncă, în Bistrița

ROMBAT angajează Key Account Manager, operatori producție și IT SAP Analyst. Noi locuri de muncă sunt...