22.2 C
Bistrița
miercuri, august 10, 2022

VIDEO: Mureșan (ISJ) recidivează! Rade școala din Suplai și grădinița din Aluniș fără să lupte pentru ele: „Legea e lege”

Aproape 30 de copii din Suplai și Aluniș vor fi nevoiți să facă naveta din toamna acestui an la Poienile Zagrei și respectiv Zagra la școală, după ce școala și respectiv grădinița din localitate este desființată de șeful ISJ. Reacția lui Mihai Mureșan la situația copilașilor de 6-7 ani care trebuie să coboare de pe munte cu noaptea în cap și să mai facă încă 10 km până la școală: „Legea e lege și trebuie s-o respectăm”.

Începând din toamnă, satul Suplai din comuna Zagra nu va mai avea școală, zeci de copii care învață momentan acolo fiind nevoiți să facă naveta. În aceeași situație se află și grădinița din Aluniș. Din cauza numărului mic de elevi, s-a hotărât renunțarea la școală și grădiniță. Hotărârea a fost luată în urmă cu 7-8 ani, însă școala și grădinița au funcționat cu derogări, tocmai pentru că vechea conducere a Inspectoratului Școlar Județean a fost mai înțelegătoare cu condițiile în care copii de 6-7-8 ani trebuie să ajungă la școală.

Derogarea nu se va mai prelungi și anul acesta, astfel că copiii de 6-7 ani se trezesc cu noaptea în cap să coboare de pe munte și mai apoi să parcurgă 10 km pentru a ajunge la școala unde au fost transferați. Școala din Zagra, de care aparțin școala din Suplai și grădinița din Aluniș s-a trezit fără 4 norme de profesori, deci fără 4 salarii, așa că trebuie să se conformeze și să mute elevii. 29 de elevi și copii de grădiniță sunt în această situație.

Situația de la Aluniș este și mai tragică, fiind vorba despre copilași de doar 3-4 ani. Aceștia sunt aduși 2-3 kilometri de părinți de pe dealurile din zonă până în centrul satului, de unde sunt preluați de microbuz și duși la grădiniță.

Părinții acestor copii au protestat și în toamna anului trecut, dar și acum, odată cu reînceperea fizică a școlii. Atunci, părinții celor mici susțineau că dacă vor fi mutați nu-i vor mai trimite la școală.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean, Mihai Mureșan spune că sunt prea puțini copii în satele respective și că trebuiau restructurate clasele încă de anul trecut, când școala a depășit bugetul cu 37% (800.000 de lei) reprezentând salariile profesorilor.

Întrebat dacă mai dă randament un copil de 7-8 ani, care se trezește cu noaptea în cap, coboară de pe munte prin noroaie și zăpadă, după care mai face 10 km până la școală, Mihai Mureșan dă dovadă de o lipsă totală de empatie:

„Deciziile aparțin comunității locale. Sunt bazate pe lege, eu nu pot să spun dacă legea este bună, legea trebuie să o aplicăm și să o respectăm”.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...