21.4 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Jurnaliștii și cetățenii nu mai au acces la proiectele votate de consilierii locali. Ce motiv aberant invocă Primăria Bistrița

Jurnaliștii și cetățenii nu mai au acces la proiectele votate de consilierii locali. Motivul invocat de Primăria Bistrița pentru accesul îngrădit la informații de interes public este de-a dreptul aberant!

Mâine, la Primăria Bistrița se vor întâlni consilierii locali pentru a participa la o ședință ordinară, cu 14 proiecte pe ordinea de zi. Consilierii au primit proiectele pe un CD, cu predare personală la sediul instituției.

Deși până acum jurnaliștii și absolut toți cetățenii orașului aveau acces la proiectele de hotărâre, care erau publicate pe site-ul oficial al Primăriei Bistrița, acest lucru nu s-a întâmplat și luna aceasta.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, „de vină” pentru acest acces îngrădit la informații este Regulamentul General de Protecția Datelor. Acesta a fost aprobat de Parlamentul European în 14 aprilie 2016 și a intrat efectiv în vigoare din data de 25 mai 2018.

Practic acest Regulament UE, care trebuie respectat de toate statele membre a fost conceput pentru a armoniza legile privind confidențialitatea datelor din Europa, pentru a proteja și conferi cetățenilor libertatea de confidențialitate a datelor și pentru a reformula modul în care organizațiile abordează datele confidențiale.

Ei bine, prin documentele ce compuneau proiectele de hotărâre se mai strecoară adrese și CNP-uri, date ce trebuie, mai nou, protejate. Deși prevederile au intrat în vigoare în 25 mai (adică în urmă cu aproape o lună), Primăria Bistrița nu a găsit o soluție să anonimizeze și să protejeze aceste date și să pună la dispoziția jurnaliștilor și cetățenilor aceste proiecte de hotărâre.

Când vom avea din nou acces la aceste informații de interes public? Nu se știe… purtătorul de cuvânt al instituției a precizat că încă n-a fost găsită o soluție în acest sens.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...