Lazany: Nu e nicio scuză! Spitalele publice ar trebui să fie mai performante ca cele private

Lazany: Nu e nicio scuză! Spitalele publice ar trebui să fie mai performante ca cele private

Gabriel Lazany, managerul SJUB a participat ieri la o conferință a Colegiului Medicilor din România, pe tema „Spitalele, încotro?”. Lazany a vorbit despre investițiile de la spitalul din Bistrița și a explicat că „spitalele publice ar trebui să fie mai performante ca cele private”. Acesta a venit și cu argumente și exemple de lucruri care pot să fie îmbunătățite la spitalele publice.

Ieri a avut loc o conferință a Colegiului Medicilor din România. Evenimentul desfășurat online a ”adunat” 16 vorbitori, iar tema conferinței a fost „Spitalele din România, ÎNCOTRO?”.  Printre invitați, și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

Întrebat CUM vede el, ca și economist, schimbările ce trebuie aduse în sistemul public de sănătate, pentru a proteja pacienții și medicii, Lazany a explicat că sistemul public de sănătate NU AR AVEA nicio scuză pentru a nu fi mai performant ca cel privat.

Noi trebuie în primul rând, în sistemul public de sănătate, să ne recunoaștem limitele, să ne inventariem în mod sincer care ne sunt neajunsurile și plusurile și trebuie să pornim de undeva. Nu trebuie să mai privim în urmă, să spunem că nu s-a făcut, că nu se face! Trebuie luat un moment de ZERO. Sistemul de sănătate public nu ar avea, în mod normal, nicio scuză ca să nu fie un sistem performant, și poate chiar mai performant decât este sau se spune că este sistemul privat”, a explicat Gabriel Lazany.

Acesta a adus și argumente pentru această afirmație.

Spre deosebire de sistemul privat de sănătate, sistemul public de sănătate are parte de niște facilități de care cel privat nu beneficiază: subvenționarea salariilor, investiții subvenționate, alocarea de fonduri de la diferite autorități. Și atunci, cu atât mai mult cu cât scopul unui spital public NU este realizarea profitului, toate aceste resurse suplimentare ar trebui să se ducă spre un act medical de calitate superioară”, a susținut managerul SJUB.

Acesta a recunoscut însă că situația actuală nu e ideală, și atunci trebuie gestionate, cu cap, resursele existente: „Trebuie să învățăm să ne gospodărim cum știm noi mai bine

Folosirea resurselor umane existente

Lazany a explicat că ideal ar fi să ai personal din belșug, și bani ca să poți să plătești personalul, dar, TREBUIE creată o facilitate pentru folosirea personalului existent.

Și noi suntem spital COVID, dar avem și activitate non-COVID. Și atunci, pe perioada asta, a pandemiei, activitatea noastră a fost foarte diferită, de la o secție la alta. Secții care au fost supra-solicitate, și altele nu. Ar fi absurd ca un manager de spital să nu aibă posibilitatea să-și redirecționeze oamenii spre zonele unde e nevoie. 

Dacă un medic are o anumită specialitate și nu-l poți muta pe alta, asistenții medicali, infirmierii, personalul auxiliar, ei trebuie să facă față cerințelor oricărei secții. Și managerii de spitale să aibă libertatea de a-i dirija. Noi la Bistrița am prevăzut acest lucru în contractul colectiv de muncă. Și două luni pe an avem voie să detașăm personalul acolo unde e nevoie. Dar acest lucru ar trebui să fie mult mai facil. Astfel încât să nu ne confruntăm cu amenințări din partea personalului cu Sindicatul și alte și alte amenințări. Ci să îl folosim eficient”, a explicat managerl SJUB.

Infrastructură medicală performantă

Gabriel Lazany a explicat că nu se poate ajunge la așa ceva de pe o zi pe alta.

„Noi la Bistrița lucrăm de ani buni pe proiecte mari, și chiar am reușit realizarea a încă unui bloc operator de 1.500 mp, o secție de chirurgie de 1.500 mp. Am reabilitat secția de ATI și avem încă multe proiecte în derulare. Acum suntem pe cale să inaugurăm al treilea heliport construit pe o terasă, a spitalelor din România. Așteptăm ordinul de Ministru și apoi autorizarea.

Eu conduc un spital subordonat Consiliului Județean BN – autoritate locală. Și e un lucru benefic pentru că la Bistrița-Năsăud, CJ BN a înțeles care e importanța sănătății. A acceptat orice proiect bine întocmit și a fost votat de consilieri în unanimitate, indiferent de culoarea politică. Deci la noi, mare parte din proiecte sunt pe fonduri europene”, a exemplificat Lazany faptul că se POATE avea infrastructură performantă și în sistemul public de sănătate.

Totuși, acesta a recunoscut că există DOUĂ probleme la accesarea de fonduri europene:

  1. Foarte multe spitale NU pot să facă lucrări de reabilitare pe Fonduri Europene pentru că NU îndeplinesc primul criteriu de eligibilitate – să facă dovada proprietății. Aici ar trebui făcută o inventariere a sistemului medical și o ușurare din punct de vedere legislativ a condițiilor de întăbulare a spitalelor, ca să aibă acces facil la fondurile europene.
  2.  Noi ne confruntăm cu o foarte mare de rigiditate a sistemului. De când începi studiul de fezabilitate și până primești banii, se modifică unele lucruri. Și atunci trebuie să vezi dacă te reapuci de proiect sau iei banii și vezi cum rezolvi lucrurile pe parcurs. De la depunere și până la finanțare ar trebui să fie un drum mult mai scurt”, a mai explicat Gabriel Lazany.

La finalul intervenției sale, Gabriel Lazany a subliniat din nou că cel mai bun lucru, în momentul de față, este gestionarea corectă a resurselor DEJA existente.

CERT este că sănătatea e prioritară și NU e ieftină! Dar, până ajungem să construim spitale noi – ceea ce ar fi ideal – trebuie să facem o inventariere a ceea ce avem și să ne gospodărim cum știm noi mai bine”, a concluzionat Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Întreaga conferință poate fi urmărită mai jos. Intervenția managerului SJUB se poate asculta de la 01.49.00:

Căianu Mic: După trei ani de când a fost țepuit, bărbatul și-a primit un sfert din suma cu care a bătut palma pentru cele aproape 300 de oi aprilie 12, 2021 - Un bărbat din comuna Căianu Mic a decis să renunțe la turma sa de oi și să-și facă un trai din transportul internațional. Doi constănțeni s-au arătat interesați să-i cumpere cele aproape 300 de oi. Doar că au dispărut, cu tot cu acestea. După trei ani de zile, țepuitorii au fost prinși, iar omul și-a recuperat  doar un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.
Primăria Bistrița își face academie de fotbal și dă bani sportivilor care se antrenează cu campioni aprilie 12, 2021 - Noua administrație este decisă să investească și în sport. Astăzi, primarul Ioan Turc a prezentat planurile sale cu privire la sportul din municipiu. Printre ele se numără și înființarea unei academii de fotbal și finanțarea sportivilor care se antrenează cu campioni.
VIDEO – Eugen Bușcoi, primarul din Zagra: O veste bună pentru locuitorii din Aluniș, afectați de inundațiile din februarie aprilie 12, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Eugen Bușcoi din Zagra a vorbit, între altele, despre lucrările care se desfășoară în localitatea pe care o administrează. Edilul a venit și cu o veste foarte bună pentru localnicii din Aluniș care au suferit de pe urma alunecărilor de teren din februarie:
Lecția Wintercom Bistrița: Cum să crești afacerea în pandemie? aprilie 12, 2021 - Wintercom, producător şi distribuitor de fitinguri injectate din PEHD si PVC şi al soluţiilor pentru apă, gaz şi canalizare, nu s-a lăsat influenţat de pandemie. Ba mai mult, business-ul nu a fost afectat deloc.
Zilele Bistriței de anul acesta, sub semnul întrebării. Dacă permite pandemia, sărbătoarea se mută cu totul în centru aprilie 12, 2021 - Într-o conferință axată pe bugetul municipiului Bistrița pentru anul în curs, primarul Ioan Turc a precizat că încă nu se știe dacă vom avea anul acesta Zilele Bistriței. Dacă totuși va permite pandemia de Covid organizarea lor, acestea se vor muta cu totul în centrul orașului.
Deputatul USR-Plus Lorant Sas, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre: „Traficanții s-au adaptat rapid. Exploatarea victimelor a crescut” aprilie 12, 2021 - „Pandemia COVID-19 a înrăutățit situația victimelor traficului de persoane ca urmare a măsurilor de carantinare, a restricțiilor de călătorie și a altor restricții. Mai mult, traficanții s-au adaptat rapid la situația creată de pandemie”, a remarcat deputatul USR-Plus Lorant Sas. Acesta a condus delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).
FOTO/VIDEO – Tragedie în Munții Rodnei: Cioban găsit înghețat! aprilie 12, 2021 - Salvamontiștii au avut o intervenție dificilă în Munții Rodnei. La doi kilometri de Vârful Pietrosul a fost găsit cadavrul unui cioban. Polițiștii fac cercetări, mai ales că acesta a fost găsit desculț și îmbrăcat sumar.
GROAZNIC: A mers să scoată apă și și-a văzut tatăl fără suflare în fântână! aprilie 12, 2021 - Tragedie la Susenii Bârgăului, unde un bărbat a murit înecat în fântână. Macabra descoperire a fost făcută tocmai de fata acestuia, care a mers să scoată apă și a „recunoscut” capul tatălui său. Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
Se fac angajări la COMSIG Grup! Alte posturi disponibile, în Bistrița aprilie 12, 2021 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: COMSIG Grup angajează mecanic auto, lucrător comercial și șoferi profesioniști categoriile B, C, E (cu atestat transport agabaritic), pentru curse interne și internationale. Se oferă școlarizări și învățare continuă prin programe susținute de AutoItalia, dar și un salariu competitiv plus bonusuri. Despre alte posturi disponibile, aflați mai jos: 
EXCLUSIV: Mutare surpriză în echipa lui Turc! Cel mai performant funcționar din județ îi ia locul fostului primar Moldovan aprilie 12, 2021 - Echipa de consilieri a primarului Turc s-a întregit, după plecarea lui Vasile Moldovan. Locul fostului primar al Bistriței a fost luat de cel mai performant funcționar al județului: domnișoara Mica Oprea.
Asta da! Radu Moldovan a ajuns șef și la PSD Satu Mare aprilie 12, 2021 - Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a primit o funcție importantă și în Satu Mare. A fost numit președinte interimar în organizația județeană din vecini – „pentru a stabili un echilibru” și pentru a pregăti alegerile în PSD Satu Mare.
Anomalia Milaș. Cum au ajuns restricțiile de weekend într-o comună cu un singur localnic infectat cu Covid aprilie 12, 2021 - Comuna Milaș s-a trezit cu două weekenduri de restricții care presupuneau închiderea magazinelor la ora 18:00 și circulația interzisă după ora 20:00 după ce în urmă cu două săptămâni, cu 5 cazuri active, trecea de incidența de 4/mia de locuitori. Cu un singur caz activ, despre care primarul nu știe absolut nimic, weekendul ce tocmai a trecut, locuitorii localității Milaș au fost băgați în case din nou deodată cu găinile.
Și Consiliul Local are pensionari „de lux”. Câte mii de euro îi intră pe card lună de lună unui fost militar aprilie 12, 2021 - Este bine știut faptul că Armata și Ministerul Afacerilor Interne „garantează” pensii confortabile celor din sistem. O astfel de pensie o încasează și un consilier local, căruia lună de lună îi intră pe card sume de ordinul miilor de euro...
Aquabis: Străzi din Rodna și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi. Probleme, și în Piatra aprilie 12, 2021 - Două străzi din Rodna și Prundu Bârgăului rămân fără apă potabilă azi, 12 aprilie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme s-au înregistrat și în localitatea Piatra:
VIDEO: Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan din Telciu, în scandalul cu Aquabis aprilie 11, 2021 - Sute de locuitori din Telciu protestau împotriva tarifelor prea mari la apă și canalizare, acum aproape două luni. Ei solicitau primarului Sever Mureșan să renunțe la serviciile Aquabis și să înființeze un serviciu local pentru administrarea independentă a rețelei de apă și canal din Telciu. Ce soluții a găsit primarul Sever Mureșan:
Vasile Goncear, campionul ce a adus luptele libere în județ, implicat într-un scandal mediatic: „Nu e adevărat că mi-am răpit copiii!” aprilie 11, 2021 - Ziarul Gândul a prezentat un articol în care Vasile Goncear, campionul ce a adus la noi în județ luptele libere e acuzat de răpire internațională de copii. ”E un reporter fals, ce din scandal trăiește! Nu e adevărat că mi-am răpit copiii. Am acte, am tot ce trebuie ca să dovedesc că nu e adevărat!” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Vasile Goncear.
FOTO: Poiana Ciucaș, o oază de relaxare și grătăreală, în Pădurea Schullerwald! aprilie 11, 2021 - Primăvara se instalează încet, încet! Iar weekendurile vrem să le petrecem relaxându-ne în aer liber!  La doi pași de centrul orașului, în Pădurea Schullerwald, cei de la Ciucaș au amenajat o poiană, o oază de relaxare și grătăreală!
FOTO: Cu lemne furate în camionetă, a dat nas în nas cu jandarmii aprilie 11, 2021 - Un bărbat a avut o ”întâlnire de neuitat” cu jandarmii, ieri. Acesta a furat lemne din pădure, pe care le transporta cu camioneta. CE a pățit bărbatul:
ALTE Vremuri: Un abator modern – la Bistrița, încă din 1890…! Alte curiozități de demult aprilie 11, 2021 - Puțini dintre noi știu, dar Bistrița avea un abator modern încă din anul 1890...! O confirmă documentele publicate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care ne amintesc faptul că în anii 1920-1930 abatorul era dotat cu instalații frigorifice!
VIDEO – SUPERB: Peste 20 de pui de mistreți, surprinși în zăpadă, în Munții Rodnei aprilie 11, 2021 - Căprioare, capre neagre, cerbi - deja parcă ne-am obișnuit să le vedem în Munții Rodnei. Dar un drumeț a avut parte de o ALTĂ priveliște. Acesta a surprins „29 de giuvaeruri ale muntelui. Așadar, iată ce ți se poate întâmpla când umbli de unul singur, pe poteci ninse, într-o zi de prier capricios”.
Un medic de la Spitalul Județean s-a ales cu sancțiune pentru că a întârziat la o consultație aprilie 10, 2021 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany, medicii care nu își fac treaba sau chiar întârzie la program sunt sancționați. Este și cazul unui medic care avea programată o consultație în policlinică, la care a întârziat...
VIDEO: Primarul Eugen Bușcoi, despre o „problemă foarte mare pentru comunitatea din Zagra” aprilie 10, 2021 - Primarul Eugen Bușcoi a recunoscut că este vorba despre o „problemă foarte mare” pentru comunitatea din zonă: pentru a ajunge din Zagra în satul Perișor, oamenii au de făcut un ocol de peste 30 de kilometri. „Și copiii de clasele V-VIII de acolo ar putea fi aduși la școală mult mai simplu...”
Să-l cunoască lumea… din avion! Bistrițeanul „uns” la conducerea aeroporturilor din București și-a pus afiș cu el la intrare aprilie 10, 2021 - „Uns” în luna ianuarie la conducerea Companiei Naționale de Aeroporturi București, bistrițeanul Cosmin Peșteșan s-a gândit să se facă cunoscut încă de la intrarea în Aeroportul Otopeni. Printre primele măsuri luate s-a numărat un afiș de dimensiuni mari cu el, plasat chiar la intrare într-unul din aeroporturile conduse.
FOTO: PANICĂ în gară! O fată s-a prăbușit la pământ, iar jandarmii i-au acordat primul ajutor aprilie 10, 2021 - Momente de panică aseară, în  Gara Bistrița Nord. Doi tineri au coborât din trenul care venea de la Cluj. Fata s-a prăbușit la pământ, iar prietenul ei a început să strige după ajutor. Din fericire, în zonă se aflau jandarmii...
FOTO: Avansează lucrările la „cea mai frumoasă Sală Polivalentă din țară” aprilie 10, 2021 - „Cea mai frumoasă Sală Polivalentă din  țară” - așa a fost catalogat în 2019 cel mai important proiect sportiv al județului nostru. Lucrările începute la mijlocul anului 2020 se desfășoară în ritm alert, iar complexul sportiv se ridică văzând cu ochii.
Bistrițenii, sătui de reguli?!? Jandarmii au aplicat aseară mai multe amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități: aprilie 10, 2021 - Ploaie de amenzi - aplicate de jandarmi, ieri seară, în Bistrița. Mai mulți bistrițeni s-au „revoltat” pe regulile impuse de autorități, comportându-se ca și cum viața și-ar fi revenit la normal.
Bistrița intră în șantier: Verde pentru lucrările la Linia Verde! aprilie 10, 2021 - Proiectul de mobilitate urbană Linia Verde intră, în sfârșit,  în  etapa de ȘANTIER. Primarul a anunțat că a semnat contractul de începere a lucrărilor. „Vor urma doi ani grei, dar vom căuta soluții și rute alternative!”, a declarat Ioan Turc.
S-a reinventat munca patriotică la Primăria Bistrița! Funcționarii, scoși din birouri să curețe orașul aprilie 9, 2021 - În timp ce bistrițenii așteaptă mai bine de o lună după un certificat de urbanism, funcționarii din Primăria Bistrița sunt scoși la curățenie, ca să-și amintească ce e munca patriotică. Mai bine de 500 de angajați ai municipalității au lăsat pixurile jos, au luat saci de gunoi și s-au apucat de colindat spațiile verzi, locurile de joacă și malurile râului.
Scăpăm de cerșetori până la final de iunie??? Așa ar susține primarul! aprilie 9, 2021 - Problema cerșetorilor care împânzesc orașul ar putea lua sfârșit în scurt timp. Conform primarului Ioan Turc, problema ar trebui să fie rezolvată până la finele lunii iunie.
Cum este posibil să intri în spital cu test Covid negativ și să ieși pozitiv? Explicațiile managerului Spitalului Județean, Gabriel Lazany aprilie 9, 2021 - Intrebat de un urmăritor al emisiunii Bistrițeanul Live cum e posibil ca un bolnav să intre în spitalul județean cu test Covid negativ și să iasă cu unul pozitiv, managerul unității medicale a prezentat situațiile în care se poate întâmpla acest lucru: