Locuitorii din Livezile se plâng că le dispar pădurile plantate de străbunici

Locuitorii din Livezile se plâng că le dispar pădurile plantate de străbunici

Locuitorii din Livezile sunt disperați. Pădurile pe care străbunicii lor le-au plantat dispar de la o zi la alta. Primarul comunei spune că defrișările sunt perfect legale.

În localitatea bistrițeană Livezile, locuitorii stau ca pe ace din cauza tăierilor de pădure. Oamenii nu știu ce să mai facă și cum să își protejeze pădurea de amenințările drujbelor care pun la pământ copacii cât ai clipi.

Pe pagina de Facebook STOP Defrișărilor a apărut un anunț în care locuitorii cer disperați ajutor.

„La Bistrița-Năsăud, în comuna Livezile, a fost retezată o pădure întreagă… Cu acte, legal – peste 3000 metri cubi, din spusele drujbiștilor. Ne lasă fără pădure. Zilnic trec peste șase transporturi. Acesta este doar începutul… Este o pădure plantată de străbunicii noștri în urmă cu 80-90 de ani. Locuitorii îi spun Fagii Mari.”, se arată în postarea făcută.

Contactat de reporterii Bistrițeanul.ro, primarul comunei Livezile, Traian Simionca, spune că într-adevăr există tăieri de pădure în acea zonă, dar totul se desfășoară în limitele legalității.

„Este normal ca după câteva zeci de ani să se taie copacii din pădure. Odată ce îmbătrânesc (n.r. – copacii), lemnul se înroșește, adică nu mai poate fi făcut mobilă sau scaune, de exemplu. Acest lucru ne costă fiindcă lemnul nu poate fi valorificat către agenții economici care licitează bani mulți, și atunci la câteva zeci de ani de la plantare partida este scoasă la defrișare. Legislația în vigoare din România ne obligă ca la fiecare tăiere de pădure să curățăm locul și să împădurim. Și împădurirea asta e de două feluri: naturală, adică copacii lasă singuri sămânță sau împădurirea propriu-zisă când se plantează puieți.”, spune primarul.

Edilul a clarificat și situația transporturilor numeroase de lemn pe care locuitorii din Livezile le văd zilnic. Din spusele acestuia, strada pe care trec mașinile încărcate cu trunchiuri de copac a fost închisă trei luni. În tot acest timp, activitatea forestieră a continuat, iar lemnele doborâte în pădure au fost aduse până la drum, urmând a fi distribuite către populație sau către agenții economici, iar acum când strada a fost redeschisă cei care au licitat lemnele pot în sfârșit să facă transporturile.

„Anul acesta am scos pentru agenții economici aproximativ 1900 metri cubi de lemn, iar pentru populația comunei 5500 metri cubi. Deja avem oameni înscriși pe liste care au primit bon și urmează să își primească lemnele.”, a concluzionat Traian Simionca.

Problema semnalată de locuitorii comunei cu privire la tăierile masive de păduri a ajuns și la urechile celor de la Garda Forestieră Județeană Bistrița-Năsăud și Direcția Silvică Bistrița-Năsăud, însă nici unul dintre reprezentanții acestor două instituții nu știu nimic despre această problemă și nu au înregistrat nici o plângere, astfel că nu pot să aplice sancțiuni.

Sursa foto: Facebook – STOP Defrișărilor

VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 10 minute - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum O oră - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 2 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 3 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 4 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 5 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 6 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 6 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 7 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum 22 de ore - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum 24 de ore - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum O zi - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum O zi - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.