11.3 C
Bistrița
duminică, septembrie 26, 2021

Luni începe școala: Informații importante, scenarii actualizate

Luni începe școala pentru clasele I-IV, cele de-a VIII-a și a XII-a, iar autoritățile locale au actualizat scenariile după care vor funcționa școlile. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis un mesaj pentru părinți, elevi și conducerile școlilor:

Luni, 8 februarie, începe școala și semestrul II al anului școlar.  O parte dintre elevii din județ vor merge fizic la școală, conform scenariilor actualizate de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud:

„Colaborare între elevi, părinți, conducerea școlii, cadrele medicale și Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) locale este esențială odată cu deschiderea școlilor”, subliniază ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta a transmis și un mesaj pentru cei vizați de începutul noului semestru.

Vald Voiculescu îi îndeamnă pe părinți să colaboreze prin efectuarea unui prim triaj epidemiologic acasă. Elevii care prezintă simptome ale bolii COVID-19 nu trebuie trimiși la școală.

În plus, ministrul le-a transmis părinților, în timpul unei conferințe de presă, să-și dea acordul informat cu privire la eventuala testare în școală.

Copiii și cadrele didactice care prezintă simptome COVID-19 vor fi testați în cabinetele medicale din școli sau într-un izolator creat special, în absența acestora.

Când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică care va fi condusă de reprezentanții DSP.

Elevii care au interacționat cu copilul testat pozitiv vor trebui testați dacă există un consimțământ al părinților. Dacă acest acord nu există, se va lua legătura cu medicul de familie al copilului. E important ca acest lucru să se întâmple la timp iar colaborarea să se întâmple în mod nemijlocit între medic, personalul medical din școală și părinți”, transmite ministrul Vlad Voiculescu.

Conform informațiilor transmise de Instituția Prefectului, modul de participare al elevilor la orele de curs în Bistrița-Năsăud este următorul:

Având în vedere prevederile ordinului comun nr. 3235 din 04.02.2021 al Ministerului Educației și Cercetării respectiv Ministerului Sănătății, privind organizarea activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, Comitetul Județean pentru Situații de Urgențe Bistrița-Năsăud a decis următoarele: 

În instituțiile de învățământ din unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori, cursurile se vor desfășura potrivit scenariului 1 (verde), cu participarea zilnică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

În instituțiile de învățământ din unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1/1000 dar mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, cursurile se vor desfășura potrivit scenariului 2 (galben):

a) participarea zilnică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, precum și pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

b) participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu;

În instituțiile de învățământ din unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 3/1000 locuitori, cursurile se vor desfășura potrivit scenariului 3 (roșu), cu :

a) participarea zilnică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

b) participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Indiferent de cele trei scenarii, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual, se va desfășura cu prezența fizică, respectând procedurile privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire și prevederile Ordinului comun al Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății.

Desfășurarea activităților ce presupun prezența fizică a studenților în cadrul instituțiilor de învățământ superior va fi decisă de către conducătorii acestora, în baza autonomiei universitare.

În cazul apariției unuia sau mai multor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o unitate/instituție de învățământ, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și directorul/rectorul unității/instituției de învățământ vor stabili măsurile ce se impun cu privire la desfășurarea activității didactice.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...