25.8 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

Mafia Pădurilor în BN: Cei mari îi ”pârăsc” pe cei mici, ca să scape ei basma curată!

Bistrițenii se plâng că se fac ilegalități privind tăiatul pădurilor din județ. Aceștia acuză Garda Forestieră că ar fi „mână în mână” cu firmele mari de exploatare. Astfel, s-ar face controale DOAR la firmele mici, pe care, culmea, cei mari le-ar pârî, prin petiționari plătiți.

Noi informații privind ilegalitățile din domeniul forestier au ajuns la urechile Bistrițeanul.ro. Așa că am decis demararea campaniei ”Mafia Pădurilor în BN”. Vă invităm să transmiteți orice informații aveți despre acest subiect, sub protecția anonimatului, pe adresa de mail redacț[email protected].

TELCIU- Garda Forestieră ar fi „mână-n mână” cu firmele mari de exploatare a lemnului

Timp de trei luni de zile, din luna mai 2021 începând, Garda Forestieră ar fi luat ”la verificat” firmele de exploatare a lemnului din Ocolul Silvic Telciu. Acțiunea a început cu scandal, deoarece, petițiile pe baza cărora ar fi fost demarate controalele, NU ar fi cuprins și numele firmelor mai mari din zonă.

Pe baza presiunii făcute, s-ar mai fi adăugat ceva firme pe listă, dar, telcenii susțin că verificările NU au fost făcute ”la sânge”.

La una din firmele mici, care a și fost sancționată, au fost în control ZI DE ZI, timp de trei luni de zile. La altele, au oprit mașina-n drum și au bifat din pix că totul e ok” susțin mai mulți oameni din zonă.

Într-adevăr, și la firmele mici s-au găsit nereguli. Conform raportului Gărzii Forestiere, tăierile ilegale constatate au adus un prejudiciu de 462.000 de lei. Informația a fost făcută publică de telceanul Nelu Pop, pe pagina sa de Facebook. Acesta ar fi unul dintre cei ce au însoțit inspectorii Gărzii Forestiere în control, fiind unul dintre petiționari.

Asta e nimic pe lângă ilegalitățile care se fac. Dar la firmele mari NU merg în control. Sunt patru consilieri locali angajați ai Ocolului Silvic Telciu. Totuși, numai la unul, care e din PMP au fost în control. La ceilalți nu s-au mai făcut controale. Și cei care sunt trimiși în control sunt aleși, în funcție de scop: dacă vor să-l execute pe careva, trimit un anumit inspector, care ia totul la verificat și găsește nereguli. Dacă nu vor să găsească nereguli, trimit un alt inspector, care verifică doar la suprafață„ a explicat, pentru Bistrițeanul.ro , P. R.

Mai mult, petiționarii ar fi plătiți

E o înțelegere între angajații ocolului silvic, firmele de exploatare, prefectură, etc. Controalele se fac pe baza petițiilor. Ei bine, firmele mari plătesc petiționari care să pârască pe cei mai mici. Ideea principală e ca să îi înghită. Și astfel să aibă ei zone mai mari pentru exploatat. Pentru controalele care li se fac lor (n.r firmelor mari de exploatare), au zone speciale, în care toate lucrurile sunt făcute ca la carte, astfel încât să nu se găsească nimic greșit. Pe de o parte au zone în regulă și pe de altă parte, ei exploatează ilegal lemnul din zone care nu sunt controlate de inspectori”, mai susțin oamenii din Telciu.

Conform surselor Bistrițeanul.ro, în urma mai multor presiuni, în aceste zile ar fi din nou controale în Ocolul Silvic Telciu, pe partea de tăieri ilegale. Urmează a se vedea verdictul final.

Totodată, Bistrițeanul.ro deține o listă cu firmele care ar fi ”omise” din verificările celor de la Garda Forestieră. Lista o vom face publică într-un material viitor.

 

FOTO- arhivă Bistrițeanul.ro

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

 1. Cei care au făcut această știre sunt complet induși în eroare sau dezinformați total de către anumite persoane, cu anumite interese.
  Controalele din comuna Telciu s-au făcut împreună cu o parte din cetățeni, alături de garda forestieră.
  Noi nu putem verifica( face reconstituire fir cu fir) o partidă care are peste 5-10.000 de fire fiindcă durează foarte mult și e imposibil fiindcă nu se pot reconstitui. Cei care sunt de domeniu pot afirma acest lucru.
  Noi am făcut verificări la partizi de maxim 600 de fire, dar și acolo a durat peste o săptămână.
  Am mers ca voluntari timp de 3 luni alături de garda forestieră fără să fim plătiți cu vreun leu, așa cum se spune.
  Cine să ne plătească, având în vedere faptul că toate firmele au fost verificate, iar primăria împreună cu consiliul local și ocolul silvic sunt complici la tot ceea ce se petrece și tac fără a ne oferi sprijin, când dumnealor trebuie să fie cei care să se implice în mod direct, deoarece ocolul silvic e subordonat primăriei.
  Consiliul local, împreună cu primarul ar fi putut să ia măsuri de la început fără să ne implicăm noi în mod voluntar, ca după aceea să fim acuzați tot de către ei împreună cu grupul lor infracțional care dau declarații false anumitor ziare.
  Normal că sunt afectați, fiindcă acum nu mai pot să desfășoare activități ilegale, iar noi cetățenii din comună nu o să le mai permitem să facă așa ceva, le-a fost destul, timp de 20 de ani.
  Vom verifica în continuare și celelalte firme de care se spune că ar fi,, favorite „, dar în ultimul an nu prea s-a exploatat de către firme mai mari, mai ales având în vedere faptul că nu se pot verifica ilegalități mai vechi de 2 ani.
  Dacă chiar nu v-ați convins că am verificat toate firmele, vă pot arăta procesele verbale.
  Vă rog frumos ca la următorul articol de care spuneți, să vă informați mult mai bine, dar de data asta de la cetățenii din comună și nu de la funcționarii ocolului silvic și primăriei sau agenții economici nemulțumiți de situație.
  Controalele vor continua mult timp de acum încolo și vom insista să vină mai multe echipaje de la garda forestieră.

 2. Cu ce cetățeni sa făcut controalele la Telciu? Cu ăia trei patru care sunt împinși din spate? Sunt firme la Telciu care duc lemne in fiecare noapte cu tirurile, și nu sa auzit de iele. Sa făcut controale la o firmă care vinde lemne la cetățeni. Lemne de foc. Că aia mari nu dau la cetățeni nici un capăt de lemn că au contracte cu Holt, Reghin etc. Vreți să mergem noi cetățeni sa vă arătăm unde taie firmele alea care nu se aude nimic de ele? Eu am lucrat acuma sunt câțiva ani, și știu exact cum stă treaba. Diaspora Europeană ii un Brend care vrea să ajungă unde a ajuns Simion, nu are nici o legătură cu pădurile. Au fost aduși de partide politice la Telciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.