-11.4 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

Mai multă putere pentru polițiști din 2020! VEZI ce vor putea face în plus:

După îndelungi consultări și demersuri instituționale susținute, de la finalul lunii ianuarie 2020, polițiștii vor avea și mai multă putere. Legea privind întărirea autorității polițiștilor a fost promulgată. VEZI ce vor putea face în plus oamenii legii:

O nouă lege privind modificări în domeniul ordinii și siguranței publice a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea prevede reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului.

De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform noii legi, astfel că oamenii legii sunt îndreptățiți să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. De asemenea, polițiștii pot solicita persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Textul legii definește poziția inofensivă ca:

  • a) ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
  • b) depărtarea picioarelor;
  • c) adoptarea poziției șezut;
  • d) adoptarea poziției culcat;
  • e) altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și în cazul copiilor.

În textul legii s-a introdus și prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul Poliția, stai! – Nu te apropia!, continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei va da dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.

Aceeași lege prevede că polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol.

Toate acestea, dar și alte modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Toate modificările pot fi consultate AICI:

În perioada următoare, Poliția Română va demara o campanie de informare atât pentru cetățeni, cât și în rândul  personalului propriu, cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, conform noului cadru legal.

Foto: Poliția Română

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...