10.4 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

VIDEO. Tot ce trebuie să știi despre naștere, cu Maria Fălcușan, asistentă în secția Nou-Născuți a Spitalului Județean Bistrița

Maria Fălcușan este una dintre cele mai cunoscute și iubite personaje din Spitalul Județean Bistrița. Și asta pentru că – de 25 de ani – își face meseria cu multă pasiune și luptă ca toate mămicile pe care le întâlnește să își țină copiii la sân.

Invitată în studioul Bistriteanul.ro LIVE, Maria Fălcușan a povestit despre cariera ei, dezvăluind detalii esențiale despre naștere, alăptare și primele săptămâni de îngrijire ale bebelușului.

De când aveam 21 de ani am lucrat doar în secția Nou-Născuți, la Spitalul Județean. Sunt foarte fericită. Visul meu a fost să fiu asistentă la Pediatrie. Am avut doi frați care au avut probleme la naștere. Cumva, am fost un ajutor pentru mama mea, și de acolo a venit și dorința mea de a fi asistentă la Pediatrie. Nu a fost așa. Am aterizat în secția de Nou-Născuți, unde nu mai făcusem practică, fiind o secție cu regim închis.

N-am știut de la început cu ce se mănâncă. Dar sunt fericită și îi mulțumesc lui Dumnezeu că a condus lucrurile în așa fel încât să fac ceea ce iubesc. Mi-a plăcut meseria asta de la început…”, a povestit Maria Fălcușan.

Sfaturi practice despre naștere, pentru viitoarele mămici

Ce trebuie să conțină bagajul cu care se prezintă la spital, înainte de naștere:

Sfatul meu este ca mămicile să pregătească bagajul din timp, măcar cu două, trei săptămâni înainte de naștere. Pot să apară și situații neprevăzute, iar bagajul cu care viitoarea mămică se prezintă trebuie să fie gata”, ne sfătuiește Maria Fălcușan. 

Bagajul unei viitoare mămici trebuie să conțină în primul rând obiectele de igienă personală:  periuță, pastă de dinți, un șampon, un gel de duș, o cană sau tacâmuri. Restul veselei este asigurată de spital. Bagajul trebuie să conțină și lenjerie personală confortabilă: pijamale sau cămașă de noapte care să se deschidă ușor, pentru alăptare.

Viitoarea mămică are nevoie și de papuci de casă impermeabili, buni și pentru duș, dar și pentru deplasări. E bine să aibă și un prosop mai mare pentru duș și unul mai mic pentru mâini și față, un halat, absorbante, dar și tampoane pentru sâni.

În ceea ce-l privește pe bebeluș, el are nevoie doar de o salopetă cu botoșei, cu piciorul acoperit. Se poate completa cu un body și un pachet de pamperși.

Ulterior, fiecare mămică primește un pachet cadou care conține și scutece. Mămica trebuie să pună un produs de spălat bebelușul (gel de duș sau șampon), șosetuțe, mănuși, prosop și o păturică.

Sunt lucruri de primă și strictă necesitate. Nu este nevoie să aducem tot dulapul de-acasă. De asemenea, mămicile trebuie să nu uite de documente: dosarul medical, buletinul însoțit de o copie sau două. În rest, să vină cu curaj și încredere că toate lucrurile vor decurge bine”, a explicat Maria Fălcușan.

Ce se întâmplă cu bebelușul după naștere

Asistenta Maria Fălcușan a vorbit și despre scorul APGAR – nota primită de bebeluși la naștere. Este vorba de un test care se face nou-născuților în primele minute de viață. Se verifică astfel bătăile inimii, respirația, colorația, tonusul muscular sau cum răspunde la stimulii exteriori.

Ce e important și pentru mămici este să-l audă că țipă. Este semnul că bebelușul este bine. Copiii care primesc sccor APGAR de la 8 în sus sunt considerați în regulă și trimiși în salon pentru supraveghere. Ceilalți ajung în alt salon, căci au nevoie de mai mult suport, mai multă supraveghere. La final toți sunt de nota 10.

Ideal ar fi ca după naștere, copilul să fie pus pe burta mamei și să rămână acolo măcar câteva ore. Lucrurile nu stau tocmai așa acum, dar se lucrează și la asta”, a mai precizat asistenta Maria Fălcușan.

După naștere, bebelușul este luat și dus în secția de Nou-Născuți. Aici este văzut încă o dată de medic. Conform protocolului, i se administrează o injecție cu vitamina K, pentru că aceasta nu traversează bariera placentară și este necesară dintr-o sursă externă. Bebelușul este apoi înregistrat în câteva registre.

La noi mamele rămân pentru două ore în sala de nașteri, pentru supraveghere. Ulterior ele sunt aduse în saloane. În funcție de starea mamei, dorința noastră este ca bebelușii să-și întâlnească mama cât mai repede. Pentru a iniția primul supt, care este esențial în viața lor viitoare. De acest moment depind toate celelelalte lucruri, de acest moment depinde și confortul viitor al mamei și psihic, dar și fizic. Se formează între ei o legătură pentru toată viața.

Este un moment unic pe care nicio mamă nu îl poate uita.

Atunci când știm că mama este bine, îi ducem copilașul. Verificăm în prezența ei că totul este ok, o ajutăm să-l îmbrace în hăinuțele lui. Apoi are loc inițierea în alăptare. Sunt multe mămici aflate la prima naștere. Sunt și altele care au deja experiență și nu au nevoie de noi.

Avem și mame care tărăgănează momentul și nu au încredere că ar putea alăpta. Le încurajez, iar ele susțin că n-au decât un pic de apă. Dar tocmai picul acela de apă este esențial să ajungă la copil, cu orice preț trebuie să ajungă la copil! S-a întâmplat și să întâlnesc mămici reticente, pe care apoi le-am convins că merită să încerce”, a mai povestit Maria Fălcușan.

Mamele ar trebui să știe de la început: imediat după naștere, organismul lor generează un tip de lapte care pare apă, numit colostru. De fapt acesta este începutul. Pe parcurs lucrurile se îmbunătățesc – a mai subliniat asistenta Maria Fălcușan.

Mămicile trebuie să aibă curajul să se pregătească mental. Să aibă încredere că pot să alăpteze. Stă în puterea noastră, a femeilor. Numai noi putem să facem acest lucru. Cum bine spunea împăratul Solomon, toate lucrurile au vremea lor. Este vreme pentru îmbrățișare, pentru râs, pentru plâns, pentru naștere și alăptare. Asta e vremea potrivită pentru alătare: după ce ai născut, este vremea să alăptezi. Trebuie să pui bebelușul la sân. Din acel moment este depndent de tine și de ceea ce îi oferi”, a explicat Maria Fălcușan.

Alte detalii importante despre îngrijirea bebelușui imediat după naștere – descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.