Memento mori: Fereastră rotundă sau pătrată? Mulți o consideră simbolul Fecioarei Maria…

Memento mori: Fereastră rotundă sau pătrată? Mulți o consideră simbolul Fecioarei Maria…

În patrimoniul Complexului Muzeal Bistrița Năsăud, la secția de Artă Contemporană regăsim o impresionantă colecție de opere de artă plastică și decorativă: pictură, sculptură, grafică, desen, gravură, ceramică, arte textile, fotografie sau icoane.

Expoziția permanentă întrunește lucrări ale unor artiști proveniți din școli și curente diverse ale plasticii românești contemporane. Un tur al secției (fie el și virtual) va aduce în fața celor mai curioși dintre spectatori lucrări cu valențe plastice dintre cele mai diverse.

Am ales de pe simezele expoziției permanente, tabloul intitulat Fereastră, semnat de artistul Octavian Stoia. M-a preocupat această lucrare datorită simbolismului său. Dar și din dorința de a vă stârni imaginația. De a vă invita să priviți voi înșivă pe fereastră. Eventual să încercați să scrieți, desenați, fotografiați ceea ce simțiți sau vedeți…”, remarcă Alina Berbecaru, muzeograf al secției de Artă Contemporană.

Istoricul de artă Vasile Duda spunea despre această lucrare semnată de Octavian Stoia că ar propune un pretext al meditaţiei. Cu perspectivele unui memento mori. Că ar fi „un static al fizicului, pentru a facilita înălţarea suplă a spiritului…”

Căutările găsite pentru simbolul fereastră în dicționare sunt numeroase. O Fereastră constituie, de fapt, interferența dintre exterior și interior.

Se concretizează atât prin ventilație / lumină naturală, cât și prin „avalanșa” de informații care se concentrează sau se perindă în câmpul vizual aferent. Ca deschidere spre aer şi lumină, fereastra simbolizează receptivitatea.

Dacă ea este rotundă, este vorba despre o receptivitate asemănătoare celei a ochiului şi a conştiinţei. Dacă este pătrată, se referă la receptivitatea terestră, în opoziţie cu cerul. Lumina care pătrunde din afară, respectiv de sus, este, de fapt, spiritul divin, în timp ce fereastra în sine este considerată simbolul Fecioarei Maria…”, a mai precizat Alina Berbecaru.

Octavian Stoia a absolvit Liceul de Arte Plastice Timișoara, clasa prof. Julius Podlipny, promoția 1965. Este și absolventul Facultății de Arte Plastice, Universitatea Timișoara, promoția 1969.

Din 1981 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Pictură.

Expoziții personale:

 • 1976, 1978, 1994, 1997, 2002 Bistrița;
 • 1987 Târgu Mureș, Galeriile Vatra;
 • 2001 Beclean
 • 2002 Bistrița, „Spiritul locului”
 • 1977, 1980 Cluj-Napoca, Saloanele Județene, Galeriile UAP;
 • 1978 Iași, Expoziția Tineretului; 1979 Brașov, Expoziția Tineretului;
 • 1980 Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Expoziția Tineretului;
 • 1981 – 2006 Bistrița, Saloanele județene, Galeriile UAP;
 • 1984 Suceava, „Voronețeana”;
 • 1984 Sandomierz, Stalowa-Wola, Tarnobzeg, Polonia;
 • 1988 București, Expoziție colectivă, Sala Dalles;
 • 1989 București, Expoziția Cenaclului UAP Bistrița, Căminul Artei;
 • 1990 București, Expoziție colectivă, Teatrul Naţional;
 • 1992 Paris Montreuil, Franța, Expoziția “13 artiști români”;
 • 2001 Bacău, Expoziția filialei UAP Bistrița, Centrul Internaţional de Cultură si Arte „George Apostu”;
 • 2002 „Bistrița, un patrimoniu între prezent şi perspective”, Complexul Muzeal Județean;
 • 2002 Bistrița, expoziția „Muntele”;
 • 2001, 2004 Bacău, Expoziția filialei UAP Bistrița;
 • 2004 Bistrița, Expoziția „Lumina”, Complexul Muzeal Județean;
 • 2005 București, Galeriile Apollo; 2005 Bistrița, Parteneriate culturale, Galeriile UAP;
 • 2006 Zielona-Gora, Polonia;
 • 2007 Bistrița, Salonul Anual al Artelor „Orașul inefabil”, Galeria Arcade;
 • 2008 Nurnberg, Germania, Expoziție de grup a UAP Bistrița;
 • 2009 Bistrița, Salonul Județean al UAP „Figura şi locul”, Galeria Arcade;
 • 2010 Bistrița, Expoziția taberei de la Tihuța, „Urcarea muntelui”;

2010 Bistrița, Salonul de iarna al UAP Bistrița;

2011 Salonul anual „Infernul şi Paradisul” Galeriile Arcade Bistriţa;

2012 Salonul anual „Cine-i de vină?” Galeriile Arcade Bistriţa;

2013 Bistrița, Galeriile „Arcade 24”, Bistrița, Salonul jubiliar 25 „O singură viață”

Premii:

1984 Premiul II „Voronețeana”, Suceava 2006

Premiul pentru arte plastice al Primăriei Municipiului Bistrița

Pictorul Octavian Stoia are lucrări în patrimoniul Muzeului de Artă al Transilvaniei, Cluj-Napoca şi al Muzeului Județean Bistriţa-Năsăud, precum şi colecții particulare din România, Ungaria, Austria, Grecia, Germania, Suedia, Franța, SUA, Belgia

CORMAIA: Băiat de 13 ani, cu arsuri pe jumătate din corp, după ce s-a electrocutat iulie 16, 2020 - Un băiat de 13 ani a fost preluat de elicopter și transportat la București. Acesta are arsuri pe aproape jumătate din corp, după ce s-a electrocutat. Incidentul a avut loc în Cormaia.
VIDEO: Consiliul Județean și Primăria Bistrița au dat mâna să susțină Gloria Bistrița! Aproape două milioane de lei finanțare, dintr-un șut! iulie 16, 2020 - Echipa de fotbal Gloria Bistrița și-a găsit doi mari sponsori. Consiliul Județean și Primăria Bistrița au dat mâna și, dintr-un șut, vor aloca aproape două milioane de lei. Planul e ca municipalitatea să ”înfieze” echipa de fotbal, pe modelul Consiliului Județean cu echipa de handbal.
Accidentul mortal din Decebal ar fi trebuit să fie înregistrat video! Camerele de supraveghere, nefuncționale! iulie 16, 2020 - Un biciclist a fost călcat de o mașină, marți noaptea, în intersecția din Decebal. Din nefericire, biciclistul a decedat. Întreaga scenă ar fi trebuit să fie înregistrată video. Dar camerele de supravegheren sunt nefuncționale.
Salvează vieți, cu tot ce are: Medic vindecat de COVID 19, a doua oară la donat plasmă iulie 16, 2020 - Un medic infectat cu COVID 19 la finele lunii mai, s-a vindecat și acum dă tot ce are pentru a salva pe alții. Acesta s-a prezentat azi, pentru a doua oară, la Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița. Prin gestul său, șase persoane au șansa să învingă coronavirusul.
FOTO/VIDEO – Intervenție dificilă în pădurea din Suplai: Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul iulie 16, 2020 - Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul în pădure. Zona fiind greu accesibilă, salvatorii au fost transportați cu o mașină de teren. Elicopterul SMURD îl va transporta pe bărbat în Mureș, la o clinică de specialitate.
Să fie lumină: 53 de stâlpi de iluminat pe Valea Căstăilor! Studiu de fezabilitate pentru încă 80 de străzi iulie 16, 2020 - Rețeaua de iluminat a fost îngropată pe șapte străzi, până în prezent. Acum se lucrează pe Valea Căstăilor, unde se vor amplasa 53 de stâlpi de iluminat. În paralel, se face studiu de fezabilitate pentru încă 80 de străzi ce vor fi iluminate.
FOTO/VIDEO: Coliziune între patru autoturisme, la Rebrișoara iulie 16, 2020 - Un accident rutier a avut loc azi, în jurul amiezii, la Rebrișoara. Patru mașini au colizionat, iar două persoane au ajuns la spital.
Record COVID 19 național: 777 cazuri noi în 24 de ore! BN: 8 cazuri noi, un deces și 5 vindecări iulie 16, 2020 - S-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri pozitive depistate în 24 de ore, de la începerea pandemiei. 777 de persoane au fost testate pozitiv cu noul tip de coronavirus. În Bistrița Năsăud, opt cazuri noi în 24 de ore.
BISTRIȚA: 756 de ani, de la prima atestare documentară a orașului iulie 16, 2020 - Se împlinesc astăzi 756 de ani din ziua de grație 16 iulie 1264. Papa Urban al IV-lea se referea atunci într-un document, la orașul nostru drept cel „numit în limba obişnuită Bistriche”. Este prima atestare documentară a Bistriței. Oraşul fusese pomenit şi în 1241, dar ca „oppidum Nosa”, distrus și devastat de barbarii mongoli…
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă potabilă, pentru câteva ore iulie 16, 2020 - O stradă din Beclean rămâne astăzi, 16 iulie 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
VIDEO: Ce se va întâmpla cu Camera de Gardă de la Spitalul din Năsăud iulie 16, 2020 - „Am rămas extrem de plăcut impresionat: s-au colectat, doar din donații, peste 400.000 de lei. Ceea ce este, pentru Năsăud, foarte mult”, a admis Mircea Romocea. Ce se va întâmpla cu Camera de Gardă a Spitalului din Năsăud:
Se prelungește starea de alertă cu 30 de zile. Ce avem voie și ce n-avem voie să facem: iulie 16, 2020 - Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, începând de mâine. Multe din măsurile pe care trebuie să le respectăm rămân în vigoare și în următoarea lună:
Focar de Covid la Intex Năsăud. Culmea, compania produce tocmai echipamente de protecție iulie 16, 2020 - Intex, una dintre primele companii din țară care s-a reprofilat și s-a apucat să fabrice echipamente de protecție pentru a sprijini lupta împotriva Covid pare să aibă probleme tocmai cu virusul. Se pare că mai mulți angajați au fost deja confirmați cu Covid.
NE ENERVEAZĂ: Înghițim în sec… până și furnici zburătoare!? iulie 15, 2020 - Am tot înghițit în sec… Ba câte-un prost, ba câte-un nesimțit capabil să-ți strice ziua încă de la prânz și, mai nou, avem de înghițit și furnici zburătoare…! Cine iese pe terasă, în centrul orașului, tre’ să-și activeze nervii de oțel. Și să servească băuturile răcoritoare sau mâncarea - asezonate cu furnici... Are cineva vreo idee: ce naiba e de făcut ?!
Buletine noi, cu cip, pentru români! Cărțile de identitate clasice rămân și ele în vigoare iulie 15, 2020 - Buletinele românilor intră în era digitală! Noile cărți de identitate se vor alinia la standardele europene și vor ține loc și de card de sănătate. În premieră, și copiii sub 14 ani vor avea buletine. Românii vor putea opta și pentru formatul actual al cărților de identitate.
FII REPORTER: Excavator în albia primară a râului, la Ilva Mică! Și nu e prima dată! iulie 15, 2020 - În Ilva Mică se lucrează la modernizarea drumului DJ 172 D, spre Măgura Ilvei. În apropierea drumului este râul Ilva, care se pare că e locul preferat de... excavatoare. „Și ieri a fost în albia primară a râului. Și azi iarăși. Conform legii, NU au ce căuta în albia primară a unui râu!”, a transmis un bistrițean îngrijorat.
Parlamentarii anchetează incidentul „sparanghelul”. O persoană din Bistrița-Năsăud audiată telefonic iulie 15, 2020 - În plină pandemie, cu restricții serioase de circulație, peste 2000 de persoane din mai multe județe ale țării, inclusiv Bistrița-Năsăud, au fost înghesuite în aeroportul din Cluj-Napoca, pentru a fi duse cu avioane în Germania, la cules de sparanghel.
VIDEO: Când se va redeschide Târgul de Joi, de la Năsăud iulie 15, 2020 - Aproape 2500 – 3000 de persoane se întâlneau săptămânal, la Târgul de Joi din Năsăud, Pandemia noului coronavirus a suspendat activitățile comercianților. Primarul Mircea Romocea a explicat când s-ar putea redeschide:
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive și două persoane vindecate. La nivel național, 34.226 au fost infectate cu COVID-19 iulie 15, 2020 - Avem 652 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore zece bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar două persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 641 de cazuri noi de infecție.
COLIBIȚA: Festivalul de Arte Scenice „Art’s Rithm”, în 25 și 26 iulie, la Montis iulie 15, 2020 - Cei mai talentați dintre bistrițenii pasionați de arte sunt invitați să se înscrie la un festival în aer liber. Evenimentul se va desfășura la Montis Colibița, pe scena amenajată în aer liber. Scopul acestui festival este să descopere, susțină și promoveze talentele din domeniul artei scenice. Cât costă înscrierea:
CONDOLEANȚE: „Suntem onorați că te-am cunoscut, Olimpia Salanță…” iulie 15, 2020 - Colectivul Electroplast își exprimă regretul și profunda tristețe pentru trecerea în neființă a doamnei Olimpia Salanță, acționar și membru fondator al societății.
Vii în România sau vrei să pleci în alte țări? AFLĂ date actualizate despre restricții și măsuri impuse de autorități iulie 15, 2020 - Pandemia de coronavirus dă peste cap toate planurile de concedii sau de călătorii de afaceri. Indiferent că vrei să vii în România sau vrei să pleci în altă țară, sunt anumite restricții și măsuri impuse. AFLĂ date actualizate:
Aquabis: Străzi din Bistrița și Beclean, fără apă potabilă, astăzi iulie 15, 2020 - Câteva străzi din Bistrița și Beclean rămân astăzi, 15 iulie 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
VIDEO: Doi dintre tinerii implicați în scandalul cu împușcături de la Figa, reținuți iulie 15, 2020 - Un scandal în care au fost implicate șapte persoane a avut loc duminică dimineața la Figa. S-a lăsat și cu împușcături, folosindu-se un pistol de tip air- soft. Doi tineri au fost reținuți de polițiști și azi vor ajunge în fața instanței.
A murit biciclistul prins sub un autoturism pe Bulevardul Decebal iulie 15, 2020 - Biciclistul de 47 de ani călcat de mașină aseară a decedat noaptea trecută. Acesta ajunsese la spital în stare gravă, în comă profundă, medicii fiind rezervați cu privire la șansa lui de supraviețuire.
FOTO/VIDEO: Biciclist prins sub o mașină în Decebal iulie 14, 2020 - Un accident rutier a avut loc pe Bulevardul Decebal din Bistrița. Un biciclist a fost prins sub o mașină. Biciclistul nu s-ar fi asigurat corespunzător. Victima este inconștientă.
Peste 3.000 de tablete vor ajunge la elevii din județul Bistrița-Năsăud iulie 14, 2020 - Guvernul României se pregătește pentru scenariul în care școlile nu se vor deschide în toamnă din cauza pandemiei de coronavirus. Autoritățile au scos din fondul de rezervă 126 milioane de lei pentru achiziționarea de tablete. Peste 3.000 de dispozitive vor ajunge la elevii din Bistrița-Năsăud.
S-a stins omul de afaceri Mihail Belei. Acesta și-ar fi pus capăt zilelor iulie 14, 2020 - Omul de afaceri Mihail Belei a murit noaptea trecută. Se pare că acesta și-ar fi pus capăt zilelor. În ultima sa postare de pe Facebook, acesta le transmite un mesaj celor trei copii ai săi.
FOTO/VIDEO: Sportivii bistrițeni pe podium, în cea mai dificilă și spectaculoasă disciplină sportivă! iulie 14, 2020 - 26 de echipaje – între care și unul din Bistrița – au luptat pentru un loc pe podium în cea mai dificilă și spectaculoasă disciplină sportivă. Campionatul Național de Rally Raid 2020 s-a încheiat excelent pentru sportivii bistrițeni!
Cristian Niculae: Parcul din Subcetate e gata! Vom amenaja și două parcuri pentru animale de companie iulie 14, 2020 - Localnicii din cartierul Subcetate se vor putea bucura, în curând, de parcul din zonă. Viceprimarul Cristian Niculae promite că se vor mai amenaja și alte spații de promenadă, chiar și pe malurile râului. Mai mult, se vor realiza și două parcuri speciale pentru plimbat animalele de companie.