14.3 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

Minunat! Cum și-au recăpătat strălucirea băile romane din Ilișua, cu ajutorul copiilor de la Preventoriul TBC

Copiii de la preventoriul TBC Ilișua s-au implicat alături de localnici într-o acțiune de curățare a Castrului Roman din localitate. Ei își doresc  să transforme zona într-un punct de atracție turistică adevărat.

O acțiune de voluntariat inițiată de Asociația Celtic Transilvania a atras mai mulți participanți din rândul copiilor de la Preventoriul TBC Ilișua. Aceștia au lucrat bucuroși alături de localnici pentru a curăța băile romane din localitate de buruieni.

Copiii de la Preventoriul Ilișua sunt conștienți de valoarea Castrului Roman

Mulți dintre ei au crescut cu poveștile sătenilor despre aceste locuri . Sunt conștienți de comoara pe care o au în sat și spun că își doresc să transforme castrul roman astfel încât atragă cât mai mulți turiști.

Am venit să lucrăm, să ajutăm oamenii. Să facem curățenie la castrul roman”, spun două dintre fetele prezente la activitate.

Dacă nu întreținem noi ce avem în sat!…, că doar astea le avem și măcar să întreținem ceea ce avem, să se cunoască satul nostru pentru ceva”, spune un alt copil.

Localnicii se mândresc cu existența acestui vestigiu istoric pe teritoriul satului lor și spun că au ajutat la punerea lui în valoare încă de la primele săpături.

Aici a fost armată. A avut fiecare soldat câte trei cai. Familia stătea aici. Aici au avut locuințele. Am lucrat aici de când au început săpăturile de prin anii ‘70, în fiecare an.(…) Câte două săptămâni se lucra, iar când veneau la săpături îmi luam concediu și am stat cât s-a săpat. Când s-au descoperit aici am turnat un fel de izolație peste ziduri. Dacă nu le întreține nimeni!…”, spune unul dintre locuitorii satului Ilișua.

De-a lungul timpului, un istoric celebru a vizitat băile romane din Ilișua

Profesorul Aurel Tătar a povestit cum Karoly Torma, deținătorul terenului pe care se află băile romane de la Ilișua, a făcut primele săpături. De asemenea, castrul roman de la Ilișua ar fi atras aprecierea lui Theodor Mommsen, unul dintre istoricii erudiți ai lumii.

Aici a fost Torma, a făcut primele săpături. Al lui a fost terenul ăsta. Torma de la Cristur, fost membru al Academiei Române de la București și al Academiei Maghiare de la Budapesta, aici își avea conacul. Primele săpături au fost făcute de el și cel mai mare istoric al antichității romane, pe nume Mommsen a fost aici la noi la Ilișua. Am întâlnit scris, era prieten cu Torma și a fost și a vizitat și el castrul roman de aici. Am găsit atestat într-un document, unde se pomenește despre Mommsen care a fost alfa și omega istoriei romanilor”, a spus profesorul Aurel Tătar.

Viceprimarul comunei Uriu, Gheorghe Balla a fost prezent la acțiunea de ecologizare și a declarat că se dorește schimbarea viziunii privind Castrul Roman de la Ilișua:

”Mă bucur că putem schimba un pic viziunea pe care am avut-o ca autoritate locală față de aceste locuri, sperăm ca pe viitor, cu ajutorul autorităților competente de la Bistrița, să facem mai mult decât să curățăm  aici, poate să transformăm zona într-un obiectiv turistic important. ”, a afirmat viceprimarul Gheorghe Balla.

Actiunea a fost inițiată de Asociația Celtic Transilvania, parteneră a Complexului Muzeal Bistrița Năsăud.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...