6.8 C
Bistrița
duminică, martie 26, 2023

N-avem cazuri de Pestă Porcină, dar suntem pe lista cu focare active! Cum e posibil?

Prefectul Ovidiu Frenț a declarat că în județ nu există cazuri de Pestă Porcină. Ultimul raport al Agenției Naționale Sanitar Veterinare arată că județul nostru se află pe lista cu focare active. CARE este explicația:

Miercuri, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, Ovidiu Frenț, prefectul județului, a declarat că nu există Pestă Porcină în Bistrița Năsăud.

Mă bucur să vă anunț că nu avem cazuri de Pestă Porcină la noi în județ. Și sper să mergem tot așa și până la Crăciun. Mai ales dacă vine frigul, răspândirea virusului e mai limitată”, a declarat Ovidiu Frenț în cadrul ședinței.

În aceeași zi, Agenția Națională Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor a dat un comunicat privind situația la nivel național. România e infestată cu Pestă Porcină. Pe lista județelor cu focare ACTIVE se află și județul Bistrița Năsăud.

„Detaliat, situaţia focarelor active de PPA se prezintă astfel (….) Județul Bistrița-Năsăud – 4 cazuri la mistreți”, se arată în raportul pe care îl puteți consulta AICI.

Totuși, conform conducerii județului, acest lucru nu e îngrijorător. CARE este explicația:

„Cele 4 cazuri la mistreț, din raportul ANSVSA, sunt cele patru cazuri vechi care rămân. Cele descoperite în trecut și pentru care rămânem în zona de intermitență cu PPA. Nu avem cazuri, acum, de PPA. Niciun caz! Focarele se dezactivează după doi ani de zile. Una înseamnă să ai focar activ, unde înseamnă virus, și nu-l avem, și alta înseamnă închiderea la doi ani de zile după descoperirea unor cazuri. Tocmai de acea planul meu de măsuri merge în continuare cu supravegherea mișcării animalelor, cu închiderea târgurilor. Toate măsurile rămân active. Dar nu avem niciun caz de PPA. Deci când există un caz, zona trebuie monitorizată doi ani de zile. Dar a fost la mistreț, nu la porc domestic. Deci am avut noroc până acuma”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, prefectul Ovidiu Frenț.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...