13.3 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Noaptea Cercetătorilor Europeni, vineri, 30 septembrie, la Muzeul Județean și pe pietonalul Liviu Rebreanu!

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 / Science4Future-II va fi celebrată și la Bistrița. Specialiștii de la Muzeul Județean și partenerii lor vă invită să descoperiţi istorii ale omenirii prin intermediul unor mărturii prezente în patrimoniul nostru.

Unii susțin că istoria tehnicii a început cu Prometeu care, dăruind oamenilor focul, le-a oferit și șansa de a-și făuri primele unelte, devenind meşteșugari.

Pornind de la această idee, specialiștii Muzeului Județean ne provoacă la o inedită călătorie „Vom contura realităţi din perioada pre-industrială. Vom pătrunde în ateliere ale meşteșugarilor. Aici ingeniozitatea şi cercetarea sunt reprezentate de sisteme şi obiecte în care putem analiza utilitatea propriu-zisă. Alături de rolul decorativ prin care se înfrumuseţa spaţiul casnic şi gospodăresc.

Pentru acele vremuri fiecare obiect era atent gândit. Putem apropia însemnătatea termenului „technologie” de aceste imagini?

Termenul provine din greaca veche. S-a format prin alăturarea a două cuvinte: techne – artă, meşteşug şi logos – ştiinţă.

Conturăm imagini din perioada pre-industrială pentru a vă prezenta mecanisme, dispozitive, instalaţii fascinante şi inedite. Ele provin de la sfârşitul secolului XVIII şi a doua jumătate a secolului XIX.

În Transilvania avem şansa să întâlnim aceste obiecte din perioada premergătoare revoluţiei industriale, mai ales datorită populaţiei germanice din zonă”, anunță cei de la Muzeul Județean.

Tot ei ne lansează mai multe provocări. Una dintre ele – ateliere speciale în Bistrița, între 14.00 și 21.00. Acestea se vor desfășura pe pietonalul Liviu Rebreanu și la Muzeul Județean. 

Ateliere, la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023, Science4Future – II: 

  • Pe pietonal Liviu Rebreanu: „Instalaţii, mecanisme şi sisteme din perioada pre-industrială” – stand de prezentare a muzeului.
  • La sediul Muzeul Județean Bistriţa: „Tehnică şi cercetare în atelierele ceramice. Cahle transilvănene şi cahle lusitane (azulejos)” – atelier coord. de prof. Oana Cârlig.

Puteți să vă înscrieți la aceste ateliere, între orele 8.00-16.00, la numărul de telefon 0726.77.46.05, muzeograf Mihaela Bolog.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...