21.6 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Notre Dame: Prăbușirea istoriei sub ochii lumii întregi. Cum văd bistrițenii legați de Franța această tragedie

Notre Dame, unul dintre simbolurile Franței, este subiectul asupra căruia sunt ațintiți ochii întregii planete. Istoria se repetă, dar de data aceasta la scară mult mai mare. Reconstrucția catedralei mistuite de incendiu devine un obiectiv de importanță pentru întreg Globul.

Momente grele pentru poporul francez, mai ales pentru parizieni, seara trecută. Unul dintre simbolurile capitalei Franței a fost mistuit de flăcări. Un moment de infinită tristeţe pentru francezi şi pentru toţi cei care iubesc şi apreciază un simbol al patrimoniului francez şi al umanităţii.

Este devastator să vezi un simbol al Parisului și al Franței care să se prăbușească în fața ta. A fost acolo sute de ani, iar în câteva minute jumătate din Catedrală se prăbușește pur și simplu. Este vorba de Catedrala Notre Dame, mistuită luni seara de un incendiu care a cuprins acoperișul și turla.

Se pare că istoria se repetă, însă de această dată la o scară mult mai mare. Amintim că în anul 2008 și bistrițenii au trecut prin momente grele, când simbolul orașului a fost cuprins de flăcări sub privirile neputincioase ale locuitorilor.

Cele două incendii, de la Paris și Bistrița, par să aibă un element în comun – lucrările de renovare. Însă ce e interesant e că ambele incendii au izbucnit în momente cruciale pentru comunitățile locale. În Bistrița, înainte de al doilea tur de alegeri municipale, iar în Franța, ieri, la ora 20:00, Emmanuel Macron trebuia să transmită francezilor măsurile pe care le va adopta ca urmare a crizei declașate de Vestele Galbene, însă alocuțiunea lui televizată a fost întreruptă de această tragedie.

 „Ceea ce s-a întâmplat în această seară la Paris, la Catedrala Notre Dame, este o tragedie oribilă. Cel mai rău scenariu a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost câştigată încă, iar următoarele ore vor fi dificile”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Preşedintele francez a mai adăugat că începând de astăzi va lansa o strângere de fonduri la nivel internaţional cu scopul de a restaura clădirea. „Vom reconstrui Notre Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”, a adăugat Macron.

În aceste momente de mare încercare, care au tulburat o lume întreagă, mesajele de susținere nu au întârziat să apară.

Preşedintele României a afirmat, luni seară, că veştile despre incendiul la Catedrala Notre Dame din Paris sunt „sfâşietoare”, precizând că România este alături de Franţa. „Veşti şfâşietoare din Paris. Notre Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris Klaus Iohannis, luni seară, pe Twitter.

Sunt alături de poporul francez, de cei care susțin turismul cultural din toate colțurile lumii în aceste momente dramatice! Cu siguranță e o pierdere colosală pentru umanitate, dar am încredere în forța Franței și capacitatea ei de a surmonta orice obstacol, dramă, provocare! E țara drepturilor omului, a marilor catedrale, a solidarității!”, este mesajul transmis de Cristina Iurișniți – profesor de limba franceză și deputat USR, pe pagina personală de Facebook.

„Incendiul care a izbucnit ieri la Notre Dame a șocat și întristat o lume întreagă, nu doar pe francezi. Inclusiv pe mine.

 Notre Dame e, în primul rând, un reper pentru istoria Franței. Însă, ceea ce mi se pare interesant este faptul că această tragedie a unit un popor pentru care laicitatea e un principiu pe care se construiește istoria modernă și contemporană a Franței. M-a mișcat profund să văd cum francezii, cu ochii în lacrimi, stăteau ieri seară în fața catedralei și se rugau și cântau pentru ca Notre Dame să fie salvată. Nu cred să fie francez pe care acest incident să nu-l fi marcat într-un fel sau altul.

 Pentru mine, Notre Dame a încetat să mai fie doar un monument – monumentul cel mai vizitat din Franța. Pentru mine, Notre Dame a devenit locul în care mergeam, atunci când timpul îmi permitea, să îmi adun gândurile și să mă reculeg atunci când simțeam nevoie. E un loc încărcat de spiritualitate și de istorie.

 Mă încearcă aceleași sentimente de tristețe și de părere de rău pe care le-am trăit atunci când a ars Biserica Evanghelică din Bistrița. Fiecare om ajunge la un moment dat în viață să se identifice cu anumiți oameni, dar și cu locuri. Deși locuiesc în Paris doar de aproape 2 ani, Notre Dame e, fără doar și poate, locul meu de suflet.

Citind declarațiile oficialităților franceze, am înțeles că structura și interiorul catedralei sunt aproape intacte și că cele mai importante obiecte au putut fi salvate, spre exemplu Coroana de spini a lui Iisus. De asemenea, Președintele Emmanuel Macron a declarat că reconstrucția catedralei devine un obiectiv de importanță națională. În acest sens, mai multe companii s-au mobilizat și au deblocat fonduri de sute de milioane de euro pentru ca Notre Dame să redevină ceea ce a fost până ieri, 15 aprilie.”, declară pentru Bistrițeanul.ro Dan Mădălin Pavel, tânărul angajat în Ministerul Finanțelor din Franța, pentru care Parisul a devenit a doua casă.

Sursa foto: The Guardian

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...