12.9 C
Bistrița
luni, mai 12, 2025

O primărie de la sat pune la pământ școala veche de 50 de ani și construiește în loc un centru de zi pentru copiii în situații de risc

Primăria Târlișua pune la pâmânt școala din 1971 din satul Șendroaia, pentru a face loc unui centru de zi dedicat copiilor în situații de risc. Proiectul costă peste un milion de lei și este finanțat prin PNRR.

Fosta școală din Șendroaia, ridicată în 1971 și aflată în stare avansată de degradare va fi pusă la pământ în viitorul apropiat. În locul său va fi construit un centru de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți.

Proiectul costă 1,2 milioane de lei și este finanțat prin PNRR. Primăria Târlișua a lansat o licitație publică pentru identificarea constructorului.

„Comuna Târlișua nu beneficiază de servicii adecvate de prevenire a separării copilului de familie. La nivel național, această activitate se desfășoară lent, din cauza lipsei de personal calificat, a resurselor financiare insuficiente și a interesului redus al autorităților locale. În comunitățile slab dezvoltate, separarea copilului de familie este adesea preferată, considerându-se că centrele rezidențiale oferă condiții mai bune decât familia. În acest context, serviciile de prevenire și suport comunitar sunt neglijate”, se arată în proiectul tehnic.

Centrul pentru copii va avea două săli multifuncționale, dar și un cabinet de psihologie. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale își dorește 150 de astfel de centre în toată țara.

„Centrele de zi au ca misiune prevenirea separării copilului de familie, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unei activități de îngrijire, educație, recreere, socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională pentru copii, cât și a unpr activități de sprijin, consiliere pentru părinți”, se conturează rolul acestor centre, în expunerea proiectul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Care sunt cele mai iubite torturi la Cofetăria Cristina! TOP 5 texturi adorate de clienți

De peste 30 de ani, Cofetăria Cristina îi răsfață pe bistrițeni la toate evenimentele importante din viața lor, de la aniversări, nunți, botezuri și până la petreceri organizate de firme, cu torturi spectaculoase și totodată delicioase. Deliciul suprem, aflat pe locul întâi în preferințele clienților, este...

FOTO: Sala de evenimente Giulia 1 s-a schimbat la față! E mai elegantă de cum o știați, gata de nunți de poveste!

Cine din oraș n-a fost până acum măcar o dată la o nuntă la sala de evenimente Giulia 1?! De la inaugurare și până acum, sala a fost preferata nunților cu ștaif din oraș, iar zeci de perechi de miri și-au răsfățat invitații în localul elegantă. Acum, după ani de evenimente, sala a trecut printr-un amplu proces de renovare și e mai frumoasă și elegantă ca niciodată.

Rombat lansează o aplicație digitală pentru bateriile de autoturisme și autocamioane

Rombat Bistrița, singurul producător integrat de baterii auto din România, lansează prima aplicație cu scanare QR. Prin intermediul acesteia se digitalizează procesul de generare și gestionare a garanțiilor pentru bateriile auto și HD (heavy duty - camioane).