9.2 C
Bistrița
marți, martie 21, 2023

O zi istorică pentru Beclean!

Becleanul a semnat ieri contractul de finanţare europeană pentru proiectul „Drumul Gării. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean”.

Evenimentul a avut loc la sediul Primăriei municipiului Turda, în prezenţa directorului general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel Ioan Boloş, a unor primari din Regiunea de Dezvoltare de Nord – Vest, a reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Reprezentant al oraşului Beclean – primarul Nicolae Moldovan, a semnat contractul de finanţare europeană pentru Proiectul „Drumul Gării. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean”.

Este un moment istoric pentru oraşul Beclean, care va implementa efectiv un astfel de proiect ce transformă din temelii infrastructura stradală şi rutieră a localităţii, cu modernizări semnificative ale arterelor de transport, semaforizare inteligentă în mai multe puncte de trafic aglomerate din oraş, crearea unor variante ocolitoare de trafic rutier prin oraş, achiziționarea de mijloace de transport în comun electrice, înfiinţarea unor stații moderne și crearea unor trasee pentru pistele de biciclete.

Proiectul a cărui contract de finanţare a fost semnat ieri este primul din seria de zece proiecte cu finanţare europeană, în valoare totală de circa 30 de milioane de euro, depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest de către Primăria oraşului Beclean şi care urmează să se materializeze în perioada 2018 – 2020.

Cu o valoare totală de 4,9 milioane de euro, accesate prin Programul Operaţional Regional 2017/3/3.2/1/7 REGIUNI și POR/2017/3/3.2/1/BI, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 3.2 „Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, proiectul ce va fi implementat la Beclean va reprezenta o etapă semnificativă în descongestionarea şi fluidizarea traficului rutier prin localitate.

Este vorba  despre un proiect esenţial pentru descongestionarea şi fluidizarea traficului rutier din oraş, pentru dezvoltarea mobilității locuitorilor orașului și pentru funcționalitatea sistemului de transport local, indiferent de modalitatea de deplasare utilizată. Acesta vizează o mai bună funcționalitate și crearea de legături mai eficiente și cu localitățile din zonă, în contextul în care Becleanul a devenit de câţiva ani o destinaţie turistică importantă din nordul Transilvaniei şi este o localitate în dezvoltare continuă, fiind în acelaşi timp şi centrul Grupului de Acţiune Locală „Ţinutul Haiducilor”.

Proiectul care va fi derulat la Beclean va aduce soluțiile atât de aşteptate de către comunitatea locală în ceea ce priveşte dezvoltarea transportului public, semaforizarea unor trasee rutiere ce traversează oraşul, crearea unor variante ocolitoare pentru fluidizarea traficului din oraş, pentru modernizarea şi extinderea  infrastructurii pentru pietoni și a infrastructurii pentru biciclete, a formelor de transport ecologic, a transportului cu autovehiculul propriu, având în vedere o creștere a siguranței traficului și o mai bună mobilitate a beclenarilor, care să aibă la dispoziție mai multe modalități de transport.

Acest proiect a fost gândit în așa fel încât să ajute enorm la decongestionarea traficului din Beclean prin introducerea semaforizării acolo unde este nevoie, crearea pistelor de biciclete pe rute alternative, achiziționarea unor microbuze electrice și montarea stațiilor de alimentare electrică în punctele cheie, precum și asfaltarea unor străzi importante din Beclean și realizarea propriu-zisă a unor rute prin care să se poată evita traficul din centrul orașului.

Proiectul „Drumul Gării din Beclean. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” va materializa un set de obiective de investiţii şi măsuri tehnice cum ar fi crearea unor variante rutiere ocolitoare, semaforizare inteligentă a traficului rutier din oraş, îmbunătățirea rutelor de transport public, extinderea rețelelor pentru bicicliști, implementarea unor trasee de transport ecologic, trasee de transport turistic, reorganizarea și crearea de noi locuri de parcare, amenajări pentru siguranța pietonilor sau noi reglementări rutiere.

Administraţia locală beclenară va realiza prin proiectul „Drumul Gării din Beclean. Îmbunătăţirea mobilităţii urbane a oraşului Beclean” câteva elemente esenţiale pentru fluidizarea traficului rutier şi pietonal:

  1. la intrarea în oraş dinspre Bistriţa se va amenaja o zonă semaforizată şi va fi un traseu de ocolire al centrului oraşului, peste calea ferată spre Figa pe străzile Horea – Codrului – Gheorghe Doja şi se intră în DN17 la intersecţia cu Rusu de Jos.
  2. a doua variantă de ocolire porneşte tot din zona semaforizată la intrarea în Beclean dinspre Bistriţa, urmând străzile : Crişan (pe lângă calea ferată) – Gară – Autogară, iar intrarea pe DN17 se va face pe strada Liviu Rebreanu sau prin construirea unui pod peste Meleş şi apoi pe Gheorghe Doja şi se intră în DN17 la intersecţia cu Rusu de Jos.
  3. a treia variantă rutieră ocolitoare porneşte din aceeaşi zonă semaforizată, pe străzile Ion Pop Reteganul, pe lângă Dig, pe strada Petru Maior, cu posibilitatea ieşirii în DN17 pe strada Parcului şi strada Someşului.

Proiectul semnat ieri, 14 iunie, deschide lungul șir de proiecte pregătite în ultima vreme de administrația locală pentru finanțare europeană, printre care se numără reabilitarea termică a blocurilor, iluminatul public stradal cu leduri, Casa de Cultură „Radu Săplăcan”, Centrul recreativ „Legacy” sau Centrul de Zi pentru vârstnici.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...

Delicioasa înghețată de la Gelateria Aniela o găsiți și la magazinul de pe Calea Moldovei!

N-au mai avut răbdare să se încălzească afară, așa că au deschis și magazinașul din partea...

Ofertă specială de primăvară la MATEROM AUTOMOTIVE: – 8% avantaj client la Accesoriile selectate Mercedes-Benz

Întâmpină primăvara cu stil. Acum cu 8% avantaj client, la MATEROM AUTOMOTIVE: Primăvara este aici, iar asta...