OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ana-Maria Dragonici, profesoara care știe să facă MUZICĂ!

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ana-Maria Dragonici, profesoara care știe să facă MUZICĂ!

Muzica este, prin ea însăși, glasul Demiurgului. Nu există muzică „bună” și/sau muzică „rea”! Ori e Muzică, ori e doar zgomot, gălăgie, strigăt, urlet… Cei ce fac cu adevărat m u z i c ă nu zbiară! Elimină cu bună știință acutele, notele stridente, din viața lor… Îi deranjează, deranjându-ne.

Este ceea ce remarci, ca aspect aparte, de cum intri în Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Pe culoare elevii nu urlă unii la alții, nu-și aruncă invective, în gura mare, ca-n atâtea alte școli, profesorii cu atât mai puțin. Toată lumea vrea, învață și, în final, știe să facă MUZICĂ!

Dați-mi voie să subliniez, cu bucurie, că de ceva vreme încoace, învățământul liceal de artă din Bistrița și-a ridicat foarte mult ștacheta valorică. Liceul de artă „Corneliu Baba” s-a făcut recent remarcat prin rezultate, dar și maniera exemplară în care a organizat Olimpiada Națională de Arte Vizuale – 2018, iar la muzică, din ce în ce mai mulți studenți ai Academiilor de profil din Cluj-Napoca, Timișoara și chiar București, proveniți de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” au fost cotați ca excepționali, atât în concursurile naționale cât și cele internaționale.

În acest cadru, context, zic, favorabil, am revăzut-o / urmărit-o / ascultat-o și, evident, apreciat-o pe tânăra și foarte talentata profesoară de muzică Ana-Maria Dragonici. 

Face Muzică! Vorbește despre Muzică! Repetă asiduu Muzică, cu corurile coordonate de ea, cu elevii absolvenți învață să cânte „Gaudeamusul”, pentru festivitatea de final de studii… Timp de aproape două săptămâni, am însoțit-o la oră, la repetițiile de la școală, dar și la cele de pe scena de spectacole, de la marele concert al renumitului violonist Alexandru Tomescu. Am fost în parc, într-un moment de respiro, alături de cei mai mici elevi, cei ce fac parte din corul „Armonia”. Am avut și eu emoții, alături de ea și de copii la spectacolul propriu-zis, axat pe „Balada” lui Ciprian Porumbescu, evoluție care a reunit elevii din cele două coruri ale sale: „Excelsior” și  „Armonia” și i-am aplaudat cu mare bucurie la final… La sugestia mai multor prieteni, buni cunoscători ai fenomenului cultural-artistic din județ, am vrut, convins și eu de performanțele sale, de excepție, să o includ în galeria celor mai buni Oameni din Bistrița-Năsăud și să v-o prezint ca atare… Am trecut-o în primii zece, la categoria ei de performanță și vârstă. Nu cred că am greșit. Motivarea mea se bazează de data aceasta pe mai multe videoclipuri și înregistrări audio, plus un număr impresionant de fotografii.

Ana-Maria Dragonici a absolvit în 2005 Pedagogia muzicală la Universitatea de Vest din Timișoara cu diplomă de licență, studiind și Ansamblu coral, domeniu ce va fi desăvârșit și printr-o pregătire suplimentară, postuniversitară de leadership, fiind responsabilul a două coruri de peste 70 de elevi – „Armonia” (clasele a VI-a și a VII-a), respectiv „Excelsior” (cursul liceal – corul reprezentativ al liceului „Tudor Jarda”). Pe această linie obține, de-a lungul anilor, mai multe premii prestigioase la concursurile corale naționale și chiar o Medalie de Argint la Concursul coral internațional de la Praga. Dintre evenimentele locale importante, alături de cel de săptămâna trecută, cu participarea celebrului violonist Alexandru Tomescu, corul a mai participat la concertul vocal-simfonic „Misa Încoronării” de Wolfgang Amadeus Mozart, în colaborare cu Centrul Cultural Municipal, cu Societatea de Concerte bistrițeană și cu Filarmonica Transilvană din Cluj-Napoca, sub bagheta reputatului dirijor Petronius Negrescu, în anul 2014.

Despre profesoara Ana-Maria Dragonici, doamna prof. dr. Raluca Mărginean, directorul Liceului de muzică „Tudor Jarda” ne-a spus următoarele: „În primul rând vreau să vă spun că toată lumea a așteptat-o cu nerăbdare să se întoarcă din concediul maternal. Mai întâi copiii pentru că pasiunea lor de a cânta în cor e mai mare decât a noastră, deși vreau să vă spun că e în discuție și constituirea unui cor, al profesorilor. Ce aș putea să spun despre Ana-Maria? Ea rezumă idealul meu despre acest liceu și anume acela de a munci toți „în echipă”. Or, ea face de fapt o echipă cu elevii ei. Îi iubește foarte mult, o iubesc. Alege piese foarte interesante, spre modernism, cum îmi plac și mie și în general publicului, cu mare priză mai ales la cei tineri, și cred că reprezintă viitorul acestui liceu. Referitor la performanța de excepție cu interpretarea corului nostru „Excelsior” a „Baladei”, în acompanierea violonistului Alexandru Tomescu, vă spun că am fost foarte mândră și am încercat să transmit asta tuturor colegilor noștri.

E ceva deosebit ce te mobilizează și te face să mergi mai departe. Să știți că și eu încerc tot timpul să mă ridic la nivelul lor, dacă le cer să aducă premii și eu, la disciplinele mele am reușit să aduc premii cu elevele de la pedagogic de la olimpiada națională. Cumva și eu contribui. Nu doar cer, ci și ofer și de aceea m-am simțit foarte mândră. Anei-Maria îi transmit „putere de muncă” și să continue ceea ce a început. Îi acord toată încrederea și merg pe mâna ei. E clar că e foarte bună ca dascăl și muzician și nu are cum să ne dezamăgească. Nu o lasă sufletul și nici dragostea copiilor!”

Cine este Ana-Maria Dragonici?

E un om obișnuit de pe stradă. Modestă, la locul ei. Nu face „valuri”. Deși ar putea, în concepția unora, să afișeze o anume mândrie, nu o face, nu-i stă în caracter. Părinții, familia, și cea actuală – are o minunăție de fetiță de aproape trei anișori, un soț iubitor, din cu totul alt domeniu de activitate decât învățământul – toată lumea o înțelege și o ajută, determinând-o să lucreze cât mai bine cu copiii de la cele două coruri. Elevii o consideră exigentă, insistentă dar și, pe față, iubitoare! Am ales 4 fotografii, 4 portrete ale profesoarei Ana-Maria Dragonici. Sunt curios cum citiți, interpretați dumneavoastră mimica ei… Priviți:

Nu vă voi da eu răspunsul, ci elevii din clasele a VI-a și a VII-a în cadrul interviului de grup, intitulat – „Adevărurile copiilor”, filmat în 23 mai 2018. Dar până atunci vă invit să vedeți, sau revedeți filmele:

Repetiția generală la „Balada” lui Ciprian Porumbescu, 18 mai 2018:

Repetitia generală – „Dorul prinde a mă întreba”, 18 mai 2018:

Repetiții la imnul  „GAUDEAMUS” cu elevii   cl XII A+ B  – 21 mai 2018:

Din spectacolul cu marele violonist Alexandru Tomescu rețin fragmentele:

„Balada” lui Ciprian Porumbescu în „haină” corală :

și prelucrarea folclorică –  „Coborâi din deal în vale”:

Din spectacolul dat la deschiderea Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale de la Bistrița, din 3 aprilie 2018, merită să vizionați și interpretarea originală, extrem de atractivă a lui Marcos Leite – „Tres cantos nativos” :

******

Pe final, iată cele două părți ale Interviului neconvențional cu ANA-MARIA DRAGONICI:

Din suflet  – partea I – 23 mai 2018:

Din suflet  – partea a II-a  – 23 mai 2018:

precum și  – Interviul de grup – „Adevărurile copiilor” – 23 mai 2018:

Filmările s-au încheiat cu o glumă. Să nu uităm că am fost în parc cu copiii și că tentația jocului, chiar și în muzică, e foarte mare. Mi-a venit ideea să-i poftesc în holul de la Metropolis, unde chiar vor cânta în fața oficialităților în ziua de 30 mai 2018 și să-i las să se joace… Astfel „Dorul de dor” a devenit, „dor de viață”! Copiii se amuză cu profesoara lor Ana-Maria Dragonici:

Închei gândindu-mă că Ana-Maria Dragonici este un Dascăl tânăr, d e o e b i t, cu mult har de la bunul Dumnezeu… Un profesor la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, dirijor înnăscut, căruia i-am făcut acest portret cu mare bucurie. Cred că este reprezentativă pentru profesia aleasă și pentru toți tinerii dascăli din județul nostru. Dacă am reușit sau nu, să o pun suficient în valoare, numai dumneavoastră, dragii mei cititori veți decide. Priviți și pozele de mai jos înainte de a lua o decizie, eu oricum vă mulțumesc.

*******

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Niculaie Damian, medic veterinar, pensionar și pasionat de dansul pe role…

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Într-o profesie dominată de femei, Marius Chereja, învățător la CNLR, face minuni…

Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți, dau examen de mâine, în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.
După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.
Rostul de dimineață: Un izvor magic, în apropiere de Bistrița… ?! iulie 5, 2020 - La doar o aruncătură de băț de orașul zgomotos și prăfuit, îngrămădit și agitat – pare să se fi instaurat, din vremuri imemoriale, un izvor magic…
Localități și gospodării, afectate de ploaia torențială din această seară iulie 4, 2020 - Ploaia torențială care a acaparat întreg județul a inundat zeci de gospodării și a blocat un drum județean. Probleme s-au înregistrat în Viile Tecii, Mărișelu, Valea Poienii și Domnești.
ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.
Aquabis: Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud. Câteva străzi, fără apă iulie 3, 2020 - Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud - anunță Aquabis. Câteva străzi din oraș vor rămâne astăzi, 3 iulie 2020, fără apă:
FOTO: Dorel, mai cu grijă! I-au făcut mașina praf, după ce au tuns iarba! iulie 2, 2020 - S-a întâmplat azi, pe o străduță din municipiu. Mai mulți angajați ai unei firme au tuns iarba. Doar că nu le-a păsat că au făcut praf și o mașină. Nu doar că a fost acoperită de firele tăiate, dar a fost și zgâriată. Acum proprietarul umblă de la o instituție la alta să-și facă dreptate.
Accesul interzis! Ce se-ntâmplă la stadion: iulie 2, 2020 - Stadionul Gloria a fost scos la licitație. La doar trei zile de la data când ar fi trebuit să aibă loc licitația, s-a pus lacătul! Pe poarta închisă a apărut mesajul ”Accesul interzis în tribune”. CE se întâmplă:
VIDEO: Aproape 19 milioane de euro, investiți în ultimii patru ani, la Lunca Ilvei. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan iulie 2, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a vorbit despre proiectele care s-au derulat în localitate, în ultimii ani. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan:
Doar 12 bistrițeni vindecați de COVID 19 au donat plasmă. Iar numărul donatorilor va mai scădea! AFLĂ motivul: iulie 2, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul: