OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ana-Maria Dragonici, profesoara care știe să facă MUZICĂ!

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Ana-Maria Dragonici, profesoara care știe să facă MUZICĂ!

Muzica este, prin ea însăși, glasul Demiurgului. Nu există muzică „bună” și/sau muzică „rea”! Ori e Muzică, ori e doar zgomot, gălăgie, strigăt, urlet… Cei ce fac cu adevărat m u z i c ă nu zbiară! Elimină cu bună știință acutele, notele stridente, din viața lor… Îi deranjează, deranjându-ne.

Este ceea ce remarci, ca aspect aparte, de cum intri în Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Pe culoare elevii nu urlă unii la alții, nu-și aruncă invective, în gura mare, ca-n atâtea alte școli, profesorii cu atât mai puțin. Toată lumea vrea, învață și, în final, știe să facă MUZICĂ!

Dați-mi voie să subliniez, cu bucurie, că de ceva vreme încoace, învățământul liceal de artă din Bistrița și-a ridicat foarte mult ștacheta valorică. Liceul de artă „Corneliu Baba” s-a făcut recent remarcat prin rezultate, dar și maniera exemplară în care a organizat Olimpiada Națională de Arte Vizuale – 2018, iar la muzică, din ce în ce mai mulți studenți ai Academiilor de profil din Cluj-Napoca, Timișoara și chiar București, proveniți de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” au fost cotați ca excepționali, atât în concursurile naționale cât și cele internaționale.

În acest cadru, context, zic, favorabil, am revăzut-o / urmărit-o / ascultat-o și, evident, apreciat-o pe tânăra și foarte talentata profesoară de muzică Ana-Maria Dragonici. 

Face Muzică! Vorbește despre Muzică! Repetă asiduu Muzică, cu corurile coordonate de ea, cu elevii absolvenți învață să cânte „Gaudeamusul”, pentru festivitatea de final de studii… Timp de aproape două săptămâni, am însoțit-o la oră, la repetițiile de la școală, dar și la cele de pe scena de spectacole, de la marele concert al renumitului violonist Alexandru Tomescu. Am fost în parc, într-un moment de respiro, alături de cei mai mici elevi, cei ce fac parte din corul „Armonia”. Am avut și eu emoții, alături de ea și de copii la spectacolul propriu-zis, axat pe „Balada” lui Ciprian Porumbescu, evoluție care a reunit elevii din cele două coruri ale sale: „Excelsior” și  „Armonia” și i-am aplaudat cu mare bucurie la final… La sugestia mai multor prieteni, buni cunoscători ai fenomenului cultural-artistic din județ, am vrut, convins și eu de performanțele sale, de excepție, să o includ în galeria celor mai buni Oameni din Bistrița-Năsăud și să v-o prezint ca atare… Am trecut-o în primii zece, la categoria ei de performanță și vârstă. Nu cred că am greșit. Motivarea mea se bazează de data aceasta pe mai multe videoclipuri și înregistrări audio, plus un număr impresionant de fotografii.

Ana-Maria Dragonici a absolvit în 2005 Pedagogia muzicală la Universitatea de Vest din Timișoara cu diplomă de licență, studiind și Ansamblu coral, domeniu ce va fi desăvârșit și printr-o pregătire suplimentară, postuniversitară de leadership, fiind responsabilul a două coruri de peste 70 de elevi – „Armonia” (clasele a VI-a și a VII-a), respectiv „Excelsior” (cursul liceal – corul reprezentativ al liceului „Tudor Jarda”). Pe această linie obține, de-a lungul anilor, mai multe premii prestigioase la concursurile corale naționale și chiar o Medalie de Argint la Concursul coral internațional de la Praga. Dintre evenimentele locale importante, alături de cel de săptămâna trecută, cu participarea celebrului violonist Alexandru Tomescu, corul a mai participat la concertul vocal-simfonic „Misa Încoronării” de Wolfgang Amadeus Mozart, în colaborare cu Centrul Cultural Municipal, cu Societatea de Concerte bistrițeană și cu Filarmonica Transilvană din Cluj-Napoca, sub bagheta reputatului dirijor Petronius Negrescu, în anul 2014.

Despre profesoara Ana-Maria Dragonici, doamna prof. dr. Raluca Mărginean, directorul Liceului de muzică „Tudor Jarda” ne-a spus următoarele: „În primul rând vreau să vă spun că toată lumea a așteptat-o cu nerăbdare să se întoarcă din concediul maternal. Mai întâi copiii pentru că pasiunea lor de a cânta în cor e mai mare decât a noastră, deși vreau să vă spun că e în discuție și constituirea unui cor, al profesorilor. Ce aș putea să spun despre Ana-Maria? Ea rezumă idealul meu despre acest liceu și anume acela de a munci toți „în echipă”. Or, ea face de fapt o echipă cu elevii ei. Îi iubește foarte mult, o iubesc. Alege piese foarte interesante, spre modernism, cum îmi plac și mie și în general publicului, cu mare priză mai ales la cei tineri, și cred că reprezintă viitorul acestui liceu. Referitor la performanța de excepție cu interpretarea corului nostru „Excelsior” a „Baladei”, în acompanierea violonistului Alexandru Tomescu, vă spun că am fost foarte mândră și am încercat să transmit asta tuturor colegilor noștri.

E ceva deosebit ce te mobilizează și te face să mergi mai departe. Să știți că și eu încerc tot timpul să mă ridic la nivelul lor, dacă le cer să aducă premii și eu, la disciplinele mele am reușit să aduc premii cu elevele de la pedagogic de la olimpiada națională. Cumva și eu contribui. Nu doar cer, ci și ofer și de aceea m-am simțit foarte mândră. Anei-Maria îi transmit „putere de muncă” și să continue ceea ce a început. Îi acord toată încrederea și merg pe mâna ei. E clar că e foarte bună ca dascăl și muzician și nu are cum să ne dezamăgească. Nu o lasă sufletul și nici dragostea copiilor!”

Cine este Ana-Maria Dragonici?

E un om obișnuit de pe stradă. Modestă, la locul ei. Nu face „valuri”. Deși ar putea, în concepția unora, să afișeze o anume mândrie, nu o face, nu-i stă în caracter. Părinții, familia, și cea actuală – are o minunăție de fetiță de aproape trei anișori, un soț iubitor, din cu totul alt domeniu de activitate decât învățământul – toată lumea o înțelege și o ajută, determinând-o să lucreze cât mai bine cu copiii de la cele două coruri. Elevii o consideră exigentă, insistentă dar și, pe față, iubitoare! Am ales 4 fotografii, 4 portrete ale profesoarei Ana-Maria Dragonici. Sunt curios cum citiți, interpretați dumneavoastră mimica ei… Priviți:

Nu vă voi da eu răspunsul, ci elevii din clasele a VI-a și a VII-a în cadrul interviului de grup, intitulat – „Adevărurile copiilor”, filmat în 23 mai 2018. Dar până atunci vă invit să vedeți, sau revedeți filmele:

Repetiția generală la „Balada” lui Ciprian Porumbescu, 18 mai 2018:

Repetitia generală – „Dorul prinde a mă întreba”, 18 mai 2018:

Repetiții la imnul  „GAUDEAMUS” cu elevii   cl XII A+ B  – 21 mai 2018:

Din spectacolul cu marele violonist Alexandru Tomescu rețin fragmentele:

„Balada” lui Ciprian Porumbescu în „haină” corală :

ARVE Error: Invalid URL https://youtu.be/ENiwV4vYrew in url

și prelucrarea folclorică –  „Coborâi din deal în vale”:

Din spectacolul dat la deschiderea Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale de la Bistrița, din 3 aprilie 2018, merită să vizionați și interpretarea originală, extrem de atractivă a lui Marcos Leite – „Tres cantos nativos” :

ARVE Error: Invalid URL https://youtu.be/Fx2N83YMHLs in url

******

Pe final, iată cele două părți ale Interviului neconvențional cu ANA-MARIA DRAGONICI:

Din suflet  – partea I – 23 mai 2018:

Din suflet  – partea a II-a  – 23 mai 2018:

precum și  – Interviul de grup – „Adevărurile copiilor” – 23 mai 2018:

Filmările s-au încheiat cu o glumă. Să nu uităm că am fost în parc cu copiii și că tentația jocului, chiar și în muzică, e foarte mare. Mi-a venit ideea să-i poftesc în holul de la Metropolis, unde chiar vor cânta în fața oficialităților în ziua de 30 mai 2018 și să-i las să se joace… Astfel „Dorul de dor” a devenit, „dor de viață”! Copiii se amuză cu profesoara lor Ana-Maria Dragonici:

ARVE Error: Invalid URL https://youtu.be/qGW4UdjaiBM in url

Închei gândindu-mă că Ana-Maria Dragonici este un Dascăl tânăr, d e o e b i t, cu mult har de la bunul Dumnezeu… Un profesor la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, dirijor înnăscut, căruia i-am făcut acest portret cu mare bucurie. Cred că este reprezentativă pentru profesia aleasă și pentru toți tinerii dascăli din județul nostru. Dacă am reușit sau nu, să o pun suficient în valoare, numai dumneavoastră, dragii mei cititori veți decide. Priviți și pozele de mai jos înainte de a lua o decizie, eu oricum vă mulțumesc.

*******

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Niculaie Damian, medic veterinar, pensionar și pasionat de dansul pe role…

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Într-o profesie dominată de femei, Marius Chereja, învățător la CNLR, face minuni…

Se modifică măsurile de organizare a activității în școli. Condițiile în care vor merge elevii la școală martie 7, 2021 - Un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, emis ieri, modifică măsurile de organizare a activității în cadrul unităților sau instituțiilor de învățământ. În ce condiții merg elevii la școală:
Produsele Delice Pan se găsesc, de acum, și la magazinul The Butcher, lângă Domus! martie 7, 2021 - Vești bune, pentru toți cei care iubesc produsele Delice Pan: Savuroasele produse de panificație ale brutăriei din Tiha Bârgăului pot fi cumpărate de acum și în magazinul The Butcher din Piața Morii.
Proteste anti-vaccinarea obligatorie, astăzi, la Bistrița martie 7, 2021 - Astăzi, la ora 15:00, va avea loc un protest anti-vaccinare obligatorie, în fața Instituției Prefectului. Astfel de proteste sunt programate în mai multe orașe din țară, inclusiv în București.
FOTO Premierul Cîțu promite să finanțeze spitale noi, dacă sunt gata până în 2026. Gabriel Lazany a venit cu unul dintre primele astfel de proiecte martie 6, 2021 - Premierul Florin Cîțu și-a luat angajamentul de a construi spitale noi, afirmând că va susține proiectele care vor fi finalizate până în 2026. Unul dintre primii manageri de spitale care a venit cu un astfel de proiect este tocmai Gabriel Lazany, care se angajează să termine lucrările în 5 ani, dacă primește finanțare.
VIDEO – Imagini video cu altercația dintre deputatul Daniel Suciu și primarul Traian Ogâgău martie 6, 2021 - Deputatul Daniel Suciu a depus o plângere penală împotriva primarului orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, după o altercație avută cu acesta într-un local din stațiune. Parlamentarul a făcut publice imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale localului unde s-a petrecut tot:
Ioan Turc vrea rețea de reîncărcare pentru automobile electrice, refacerea Pădurii Codrișor și decontaminarea zonei ARIO martie 6, 2021 - Primarul Ioan Turc vrea să dezvolte la Bistrița o rețea de reîncărcare pentru automobile electrice, să refacă părțile degradate din Pădurea Codrișor și să decontamineze zona ARIO. Pentru aceste proiecte, edilul a cerut sprijin la București.
VIDEO – PSD-iștii sar la gâtul lui Sighiartău: Magnificul fariseu modern, acum nu mai votează alocațiile martie 6, 2021 - Suciu și Ivan, ce doi deputați social – democrați ai județului nostru l-au atacat dur pe colegul lor parlamentar, Robert Sighiartău. „E modelul de fariseu modern, nu mai votează alocațiile”, a spus Bogdan Ivan. „Magnificul fariseu nu mai susține afaceriștii”, a completat Suciu.
FOTO: Coșuri și cutii cu flori de primăvară parfumate, de Ziua Mamei, la Euforia Floral Boutique! martie 6, 2021 - Este momentul perfect să transmiteți toată dragostea femeilor speciale din preajma voastră – mamelor, iubitelor, surorilor sau prietenelor care v-au fost alături în momentele dificile de peste an. Euforia Floral Boutique v-a pregătit câteva aranjamente surprinzătoare, cu flori cultivate în România!
Încep fricțiunile în PNL? Vasile Silași de la Chiochiș îl acuză pe Turc de atacuri sub centură pentru c-a îndrăznit să candideze la șefia partidului martie 6, 2021 - Alegerile pentru funcția de președinte al PNL BN bat la ușă, iar luptele interne au început deja. Vasile Silași, primarul comunei Chiochiș îl acuză de Turc de atacuri sub centură, după ce pe Facebook a apărut un video cu un drum plin de noroaie din Chiochiș. Acesta ar fi fost realizat de un alt lider de organizație locală PNL, care l-ar susține pe Ioan Turc la șefia partidului.
Aquabis: Fără apă, astăzi pentru câteva ore, pe Valea Slătiniței martie 6, 2021 - Locuitorii de pe Valea Slătiniței rămân astăzi, 6 martie 2021, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Deputatul Daniel Suciu a depus plângere penală împotriva primarului din Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, după un incident într-un local martie 6, 2021 - Ieri, deputatul Daniel Suciu a depus o plângere la poliție împotriva primarului din Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, în urma unui incident petrecut chiar într-un local din orașul-stațiune. Infracțiunile cercetate de polițiști sunt lovire sau alte violențe și amenințare.
FOTO/VIDEO: Un autoturism a ars ca o torță pe strada Mihai Eminescu martie 6, 2021 - Noaptea trecută, un autoturism a ars ca o torță pe strada Mihai Eminescu din municipiu. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric la instalația autovehiculului.
VIDEO – Mica Oprea, doamna de fier a administrației din Bistrița. „Numai pompier n-am fost, în rest, le-am făcut pe toate. Am rezolvat tot ce s-a putut rezolva” martie 6, 2021 - Mica Oprea, considerată „doamna de fier” a administrației în Bistrița-Năsăud, este una dintre puținele femei care a lucrat în administrație 35 de ani. „Nu era rolul meu să fiu prietenoasă cu colegii mei. Rolul meu era să-mi fac treaba, să mă asigur că cei din jurul meu sunt corecți, își fac treaba și știu meserie...”, a povestit Mica Oprea.
FOTO/VIDEO: Flăcări violente au mistuit acoperișul unui bloc din Rodna. 180 de persoane – evacuate în miez de noapte martie 6, 2021 - Acoperișul unui bloc din Rodna a fost cuprins de flăcări și făcut scrum. 180 de persoane au fost evacuate. Mai bine de două ore s-au luptat pompierii cu flăcările. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
Foto: Un autotren încărcat cu porci s-a răsturnat în Pasul Tihuța martie 5, 2021 - În urmă cu puțin timp un autotren încărcat cu porci s-a răsturnat în Pasul Tihuța. Șoferul și persoana care-l însoțea au reușit să se evacueze din autocamion și sunt conștiente.
Primele cazuri de infectare cu tulpina Covid19 din Africa de Sud – în România. Mesajul unor bistrițeni din Italia martie 5, 2021 - Tulpina sud-africană Covid19 a fost detectată, pentru prima dată și pe teritoriul României. Este vorba despre două persoane – o femeie din București provenind dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, și un bărbat din Pitești. Bistrițenii din Firenze (Italia) avertizează că în zona în care muncesc ei situația s-a agravat la copii.
Cel mai „scump” pachet de țigări se găsește la Ciceu Giurgești. Doi bărbați au plătit pentru viciul lor aproape 1.000 de euro martie 5, 2021 - La Ciceu-Ciurgești, localitate aflată în carantină, unde accesul este interzis, se găsește cel mai scump pachet de țigări. Doi bărbați, tată și fiu, din Poienile Reteagului au plătit pentru un pachet de țigări aproape 1.000 de euro.
E oficial! Ancuța Cîrcu ajunge după gratii. Aceasta este cercetată pentru proxenetism martie 5, 2021 - Judecătoria Turda a admis cererea de arestarea a procurorilor în ceea ce-o privește pe bistrițeanca Ancuța Cârcu. Conform procedurilor, aceasta urmează să fie dusă în arest. Bistrițeanca este cercetată pentru proxenetism.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: O veste bună pentru crescătorii de porci martie 5, 2021 - Ministrul Agriculturii a vrut să emită un ordin prin care fermierii să poată crește DOAR cinci porci în gospodării. Astăzi, deputatul Daniel Suciu a anunțat o veste bună. „A fost retras proiectul de pe ordinea de zi. Probabil și-au dat și ei seama că e o prostie”, a declarat social-democratul.
Revin ninsorile!? Cod galben de ninsoare viscolită în jumătate din județ martie 5, 2021 - Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de ninsori și viscol pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru jumătate din Bistrița-Năsăud.
Rețea de falsificatori de diplome și atestate profesionale, cu ramificații în BN, destructurată! Prețul unei diplome: între 1.000 și 2.000 de euro martie 5, 2021 - Nu mai puțin de 221 de pecheziții în 34 de județe din țară au desfășurat ieri polițiștii. Este vizată o grupare bănuită că ar fi falsificat diplome de studii și certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi vândut cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro. Parte din percheziții au avut loc și în Bistrița-Năsăud.
VIDEO: PSD-iștii decid azi cine îi ia locul lui Niculae! martie 5, 2021 - Cristian Niculae și-a dat demisia din funcția de președinte al organizației municipale a PSD, odată cu preluarea conducerii ADI Deșeuri. Astăzi, social democrații vor decide cine îi ia locul, temporar, până la organizarea conferinței de alegeri.
Unii primari din județ nu vor plata online a taxelor și înregistrarea ședințelor de CL, acuză liderul USR, Călin Stan martie 5, 2021 - Președintele USR BN, Călin Stan, a dezvăluit într-o conferință de presă susținută astăzi că unii primari din județ nu vor să fie implementat ghișeul.ro în bătătura lor și să le permită astfel cetățenilor să plătească taxele și impozitele locale online. Alții, în schimb nu vor ca ședințele de consiliu local să fie transmise live.
Elevă în clasa a VII-a, cu doi copii! martie 5, 2021 - Situație șocantă, la o școală din județ. O elevă de clasa a VII-a este mămică... de două ori. Are un copilaș de câțiva anișori, iar pe al doilea îl poartă în pântece.
Aquabis: Defecțiuni, în Feldru și Vermeș. Localnicii rămân fără apă, pentru câteva ore martie 5, 2021 - O defecțiune pe rețeaua de distribuție a apei a fost semnalată astăzi, 5 martie 2021, în Feldru și Vermeș - anunță Aquabis. Localnicii rămân fără apă, pentru câteva ore:
VIDEO – Femei care ne inspiră – Ottilia Cormoș, despre nevoia patologică de a picta: „Miracolul face parte din lumea reală” martie 5, 2021 - Impresionantă poveste care ne demonstrează o dată în plus că nimic nu este imposibil: Ottilia Cormoș – unul dintre pictorii noii generații din Bistrița – nu pusese mâna pe o pensulă până la 37 de ani, muncind și ocupându-se de familie. „Pasiunea mea pentru pictură a venit în urma unor întâmplări mai neplăcute... Dar se pare că Dumnezeu nu te lasă. În momentele cele mai grele îți întinde o mână de ajutor, ca să poți supraviețui...”
Incendiu la școala din Pietriș! Elevii, evacuați de urgență! martie 5, 2021 - Un incendiu a izbucnit la școala din Pietriș. Cadrele didactice s-au mobilizat urgent și au evacuat elevii. Apoi au luat extinctoarele și s-au transformat în ”pompieri”.
FOTO/VIDEO: Un tânăr de 27 de ani s-a prăbușit de pe acoperișul unui bloc. Efectua lucrări neechipat martie 5, 2021 - În această dimineață, un tânăr de 27 de ani s-a prăbușit de pe acoperișul unui bloc de pe strada Andrei Mureșanu. Se pare că acesta se urcase pe acoperiș pentru a efectua lucrări neechipat. Muncitorul a fost transportat la spital.
Percheziții de amploare la o firmă care evacua deșeurile preluate din 17 județe în natură martie 4, 2021 - Polițiștii au descins în Bistrița-Năsăud și alte 16 județe unde operează o societate comercială din județul Mureș, care are ca obiect de activitate preluarea deșeurilor și predarea lor către incineratoare autorizate. Printre altele, societatea comercială ar fi evacuat în natură deșeurile preluate.
Numărul celor care și-au unit destinele în an pandemic a scăzut la jumătate! martie 4, 2021 - Anul trecut, numărul căsătoriilor înregistrate în județ a scăzut cu aproximativ 42% comparativ cu 2019. Doar 1.100 de cupluri și-au unit destinele în an pandemic. Surprinzător, în 2020 a scăzut la jumătate și numărul divorțurilor înregistrate.