OAMENI din Bistrița-Năsăud. Gavrilaș Mureșan, directorul Sanovil: „Avem ocazia să ne frământăm noi mințile aici”

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Gavrilaș Mureșan, directorul Sanovil: „Avem ocazia să ne frământăm noi mințile aici”

S-a încheiat recent cea de-a IV-a ediție a Forumului Medical Bistrițean, organizat de grupul Sanovil. Gavrilaș Mureșan, directorul clinicii Sanovil, a fost de acord să ne dezvăluie câteva inedite aspecte din culisele evenimentului:

Peste 200 de medici și specialiști și-au dat întâlnire zilele trecute la Bistrița, la Coroana de Aur, la cea de-a IV-a ediție a Forumului Medical Bistrițean.

Întotdeauna mă bucur când văd că manifestarea aceasta științifică este primită cu plăcere, ca să nu spun cu bucurie, de colegii noștri. Este poate un pic mai lejeră decât alte manifestări. Lumea se simte mai liberă și relaxată”, a povestit Gavrilaș Mureșan, directorul Sanovil.

La această ediție au fost prezentate 27 de lucrări: „Nu ne grăbim, nu ne interesează cantitatea. După fiecare lucrare s-a stat și s-a dezbătut tema. Conferențiarul este foarte aproape de participanți, chiar și fizic, așa că lumea a vorbit deschis, au fost tot felul de discuții mult mai apropiate, mai vii, mai puțin oficiale, mai aplicate… Acesta este, de altfel, unul dintre scopurile Forumului cu care am pornit la drum… Lucrările noastre sunt lucrări referitoare la situații, la boli, la atitudini pe care – le și întâlnești, atunci când ai ieșit de la forum – la cabinet…

Nu vorbim despre cazurile rarisime sau despre excepții, ci despre cele care ni se întâmplă zilnic, în cabinetele noastre, într-o zi de lucru, în fața pacientului – sunt și situații de care te îndoiești – oare am făcut cel mai bun lucru? Puteam să găsesc o altă variantă mai bună? Tocmai asta discutăm la forum, iar atunci și participarea auditoriului este mult mai vizibilă…”, ne-a mărturisit Gavrilaș Mureșan.

A fost nevoit să și „chiulească”…

Doctorul care a inițiat Forumul Medical a fost nevoit să și „chiulească”, pentru a se ocupa de cele 4 nașteri care au survenit în weekend.

Nașterile nu pot fi influențate într-o măsură prea mare. Se poate interveni atunci când mai greșește și natura sau când o ia pe o cale periculoasă. În general nu le poți influența și nici nu trebuie s-o faci. Dacă toate lucrurile merg bine, dar tu ai un interes personal și vrei să modifici nașterea în funcție de interesul tău – deja intrăm într-o zonă periculoasă pe care e bine s-o eviți. Când ai o naștere trebuie să te ocupi de ea, să n-o grăbești, să n-o lași să treneze, să decurgă totul în așa fel încât să nu sufere nici mama, nici copilul…”, ne-a mărturisit Gavrilaș Mureșan.

Surprinzător, la Forumul Medical Bistrițean…

Directorul Sanovil a recunoscut că au fost lucrări și oameni care l-au surprins, pe parcursul acestor patru ediții de Forum Medical.

Majoritatea celor care își prezintă lucrările lucrează la noi sau la Spitalul Județean. Sunt și doctori care au locul de muncă de bază în Cluj sau Târgu Mureș, dar colaborează și cu Sanovil. Deci pacienții din Bistrița se întâlnesc cu ei aici, în Bistrița… Iar exercițiul acesta de a scrie o lucrare științifică, precedat întotdeauna de un exercițiu de gândire și informare prealabilă – ne este foarte benefic”, subliniază doctorul Gavrilaș Mureșan.

Faptul că la Forum s-au prezentat atât de multe lucrări este și o dovadă a faptului că, de la un an la altul, medicii și specialiștii din Bistrița derulează o intensă activitate științifică și își pun probleme… „Nu trebuie să inventăm sau să descoperim cine știe ce – se mai întâmplă să ai câte o revelație dumnezeiască, dar nu foarte des – însă dacă ești preocupat de meseria asta, dacă reușești să cunoști cam tot ce se știe la ora actuală sau cât mai mult din ce se știe – este suficient… Este important că medicii de aici își dovedesc astfel interesul pentru ceea ce fac…”, susține doctorul Gavrilaș Mureșan.

Nu a fost deloc ușor pentru echipa Sanovil să organizeze o asemenea manifestare științifică: „Prin grija celor de la Casa Bistrițeană, invitații noștri au avut parte de buffet rece pe tot parcursul celor două zile. Nu au dus lipsă de nimic, iar serviciile au fost de 5 stele, comparative cu ceea ce se întâmplă la un congres național…”, a explicat dr. Gavrilaș Mureșan.

Cu pacienții în sală…!

Una dintre lucrările foarte bune de cardiologie, prezentate în cadrul Forumului, l-a avut în centru chiar pe un pacient căruia – în urmă cu trei săptămâni – i s-a montat un stent. „Pacientul a fost invitat și în ultima seară, la cina festivă a medicilor participanți… A fost cât se poate de aplicat, am avut ocazia să observăm evoluția lui pre-stentare, post-stentare…”, a mai povestit Gavrilaș Mureșan.

Directorul Sanovil și-a amintit o altă situație similară, „puțin controversată” – la o ediție precedentă: când una dintre doctorițele care a prezentat o lucrare, și-a adus pacienta în sală. Pacienta a fost de acord să vină și să vorbească despre boala ei.

Ai revelația să descoperi oameni sau aspecte ale oamenilor pe care nu le știai și care te iau prin surprindere. Sunt colegi medici pe care credeai că-i cunoști – însă te surprind cu o lucrare care le dezvăluie o față neștiută…”, a recunoscut doctorul Gavrilaș Mureșan.

Separat de fiecare lucrare prezentată și urmată de câte o discuție – doctorul Gavrilaș Mureșan și-a dorit să organizeze și o dezbatere, despre sarcină și bolile asociate ei: „Nu a fost regizat absolut nimic, am prezentat eu date generale despre această temă, și i-am invitat pe specialiștii din sală să-și spună părerea – cardiologi, gastroenterologi și alții.. S-au creat niște discuții atât de aprinse, încât n-am mai putut merge la masa festivă… De la ora 19 până spre 21.00 am tot stat la discuții iar tema i-a prins foarte mult…

O recunoaștere și o apreciere față de medicii din Bistrița-Năsăud

Toate congresele și manifestările științifice cu puncte de educație continuă, cum a fost și Forumul Medical Bistrițean, presupun o taxă de participare. La Zilele Medicale Bistrițene taxa de participare a fost 150 de lei de persoană.

Dar la alte manifestări taxa ajunge până spre 200 de euro – a mai precizat Gavrilaș Mureșan.

Noi am vrut de la început ca participarea să fie gratuită, ne ajută și unii sponsori, contribuim și noi cu o parte substanțială, nu este tocmai simplu – însă o considerăm o recunoaștere necesară față de munca pe care o depun colegii noștri – medicii de familie și medicii specialiști. Le dăm astfel ocazia să ne arate preocupările lor, poate că îi și stimulăm… Cred că unii dintre medici au decis deja că vor pregăti o lucrare pentru ediția de anul viitor…

Care este cea mai mare satisfacție într-un asemenea Forum Medical?

Sunt multe lucruri pe care publicul larg nu le-ar înțelege – admite dr. Gavrilaș Mureșan, adăugând că au fost prezentate la Forum inclusiv lucrări de psihologie sau de recuperare medicală.

Este totuși o ruptură mare între ceea ce discută un grup de medici specialiști în meseria lor și ceea ce poate să înțeleagă o persoană de altă meserie… Dacă ar participa și publicul larg sau cei care au o meserie paralelă cu medicina – ar fi ceva similar cu a consulta internetul… Consultarea internetului de toată lumea, pe o anumită afecțiune sau situație medicală, este o eroare din start… Pentru că judecata unui om simplu nu poate fi aceeași și corectă cu judecata unuia care are un background medical solid și care înțelege ce scrie acolo…”, susține Gavrilaș Mureșan.

Lucrările prezentate la Forumul Medical Bistrițean se adresează unui număr restrâns de specialiști care dezbat teme peste media temelor medicale –  a admis doctorul Gavrilaș Mureșan.

Dar mie mi se pare că e bine așa. Mi se pare foarte frumos că ne întânim noi, doctorii din oraș, că ne vedem și ne mai împrietenim, mai schimbăm o vorbă… Mulți ne știm între noi doar după parafe… Asiști la prezentarea unei lucrări, autorul te convinge și îți dai seama că în viitor poți să-i trimiți cu inima împăcată anumiți pacienți, când va fi nevoie…

E important să ne cunoaștem, să avem încredere în noi… Suntem suficienți aici ca să putem să spunem lucruri esențiale pentru noi… acesta ar fi scopul, să avem ocazia să ne frământăm noi mințile aici, să dezbatem, să discutăm una alta…”, ne-a mai mărturisit directorul Sanovil, doctorul Gavrilaș Mureșan.

Ce nu știți, că nu v-am scris: Conjurația incapabililor care ne conduc ianuarie 18, 2021 - Ne-am gândit că n-ar fi rău să facem o retrospectivă a fiecărei săptămâni, să nu uităm prea repede ce decizii iau cei care ne conduc, ce ușor merge treaba din vârful pixului când are politicianul un interes și cum nu se mișcă același pix când e vorba de interesul nostru, al comunității. Conjurația incapabililor...
Șeful ISJ BN – prof. Mihai Mureșan: „Trebuie să suferim absolut toți” Și profesorii de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” reacționează! ianuarie 17, 2021 - Am vrut să aflăm de la profesorul Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, care au fost criteriile în desființarea celor 26 de clase din oferta școlară 2021-2022. Între clasele desființate se numără și două specializări UNICE în județ: cea de Muzică și cea de Arhitectură. Răspunsul ISJ BN a sunat halucinant și ne-a amintit de epoca socialistă de aur. „Trebuie să suferim cu toții! ”
Se deschide Pârtia Cocoș! ianuarie 17, 2021 - Așteptarea a luat sfârșit!  Bistritenii pot schia, de mâine, pe Pârtia Cocoș.
Deputatul Daniel Suciu: Să meargă Sighiartău până la Ministerul Agriculturii și să rezolve problema cu ajutoarele pentru fermieri tăiate ianuarie 17, 2021 - Fermierii pierd anul acesta două ajutoare care li se adresau. Una era pentru creșterea producției și alta pentru valorificaaea ei. ”Să meargă Robert Sighiartău din Pipera până la Ministerul Agriculturii, că și el a semnat pentru ajutorul ăla, și să rezolve să nu rămână fermierii fără bani” a spus deputatul Daniel Suciu.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Aproape 7 milioane de români vor plăti taxa auto pe care vrea Guvernul să o introducă! ianuarie 17, 2021 - Guvernul ia în considerare introducerea unei taxe auto de mediu. Conform senatorului Deneș, nu e vorba de reintroducerea taxei de primă înmatriculare, ci a unei taxe pe care milioane de români o vor plăti pentru mașinile pe care DEJA le au.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi în Maieru ianuarie 17, 2021 - Se sistează apa potabilă, astăzi, 17 ianuarie 2021, în Maieru - anunță Aquabis.
COVID în BN: 28 cazuri noi, două decese și o persoană vindecată ianuarie 17, 2021 - DSP BN a raportat 28 de cazuri noi depistate în ultimele 24 de ore, pe raza județului nostru. Totodată, doi bistrițeni au decedat și unul a fost declarat vindecat. 
FOTO/VIDEO: Alpina Blazna vă provoacă la o inedită distracție: La înălțime…! ianuarie 17, 2021 - Dacă iubiți zăpada și distracțiile sau drumețiile la munte – musai să dați o raită și pe la Alpina Blazna! Vi s-a pregătit aici încă o surpriză:
Personalul medical și salvatorii se pot pensiona la 57 de ani! Cu o condiție! ianuarie 17, 2021 - Legea care permite pensionarea la 57 de ani a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, cei din sectorul operativ pot ieși cu 8 ani mai devreme la pensie. Totuși, trebuie, pe lângă vârstă, să mai îndeplinească o condiție:
Împușcat la vânătoare! ianuarie 16, 2021 - Polițiștii și salvatorii au fost solicitați azi în Rebrișoara la un accident....mai neobișnuit. Un bărbat ce se afla la vânătoare a fost împușcat de partenerul său.
NE PLACE… că la noi numără prefectul centrele de vaccinare fix ca-n Caragiale ianuarie 16, 2021 - Ca-n Caragiale și astăzi, la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, la 136 de ani distanță de când a fost scrisă comedia "O scrisoare pierdută"! A numărat prefectul Stelian centrele de vaccinare și i-au dat 13, din care 11 operaționale, fiind de fapt trei, practic două. La fix i-au ieșit, ce n-ați înțeles?!
Frig este, zăpadă este, bistrițenii tot pe Dealul Budacului se distrează! Pârtia Cocoș, închisă! ianuarie 16, 2021 - A nins aproape neîntrerupt, în tot județul, în ultimele zile. Temperaturile au scăzut muuult sub minus. Cum e weekend, bistrițenii se distrează...pe Budac. Pârtia Cocoș e încă închisă. Există doar promisiuni...
Profesoară corigentă la lecția umanității: A abandonat un câine în ger, aruncându-l dintr-un sac ianuarie 16, 2021 - Un gest observat în zona RAAL Bistrița a oripilat internauții. Dintr-o mașină a fost aruncat, la marginea drumului, un câine. Un participant la trafic a făcut imediat poze și a distribuit în mediul online. Câinele nu a mai fost găsit, deși numeroși iubitori de animale au mers în căutarea lui. Mașina din imagini aparține fostei directoare a școlii din Budacul de Jos. CUM explică profesoara gestul făcut:
BN: 3 cazuri noi, patru decese și trei bistrițeni vindecați, în ultimele 24 de ore ianuarie 16, 2021 - DSP BN a anunțat 33 de teste pozitive, în ultimele 24 de ore. Patru bistrițeani au decedat și trei au fost declarați vindecați, în contextul pandemiei. Totodată, 29 de pacienți au fost externați.
VIDEO – DISPAR 26 de clase a IX-a din anul școlar 2021 – 2022 ianuarie 16, 2021 - Elevii care finalizează școala gimnazială în acest an școlar trebuie să-și gândească bine planurile pentru viitor. În anul școlar 2021 – 2022 vor dispărea 26 de clase de liceu, școală profesională și învățământ dual. Deputatul Daniel Suciu consideră că acest lucru a fost urmărit odată cu schimbarea directorilor de școli.
Probleme cu vaccinarea, în etapa a II-a! Inclusiv ministrul Voiculescu recunoaște! ianuarie 16, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare a fost demarată ieri, la nivel național, cu președintele Klaus Iohannis care a dat startul, vaccinându-se public. La câteva ore de la începerea etapei, au apărut și problemele. Platforma de programare a dat erori, iar centrele de vaccinare au fost...închise. Inclusiv ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a recunoscut public că există probleme, după ce înainte se lăudase că totul merge ca pe roate.
La Spitalul Județean nu se mai poate vaccina! EROARE de sistem, au închis centrul de vaccinare ianuarie 16, 2021 - Haosul din organizarea campaniei de vaccinare începe să se vadă. La Spitalul Județean nu se mai pot administra vaccinurile dintr-o eroare a sistemului, care a declarat închis centrul de vaccinare care funcționase aici în etapa I a campaniei de vaccinare, omițând că același centru a fost declarat funcțional și în etapa II. Situația ar fi la fel în toată țara.
Descoperă iarna și frumusețea munților noștri, străbătând cele 8 trasee de drumeții din Poarta Transilvaniei ianuarie 16, 2021 - A venit iarna, în toată splendoarea ei! Iar Bistrița Năsăud are zone în care iarna poate fii admirată în toată splendoarea sa. Există OPT trasee pentru drumeții, în această perioadă, în Poarta Transilvaniei. Echipați corespunzător, puteți vedea frumusețile naturii și ale iernii într-o escapadă de bine meritată.
Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ ianuarie 15, 2021 - Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază de directorii școlilor că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” - unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia azi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere...
GAFĂ de proporții a PNL BN: Numire politică a lui Adrian Crișan, pe lângă lege ianuarie 15, 2021 - Tenismenul Adrian Crișan este susținut la șefia Direcției Naționale Antidoping de... PNL BN. Ce nu pare să știe primarul Bistriței, Ioan Turc, jurist de meserie, este faptul că este vorba despre o funcție unde unde se cere independență politică, mai ales că Federația Mondială Antidoping sancționează dur orice imixtiune politică.
Prefectul Stelian Dolha l-a găsit pe „Elvis” de Bistrița și îl vrea model în campania de vaccinare ianuarie 15, 2021 - Prefectul Stelian Dolha intenționează să se folosească de imaginea unei personalități cunoscute a Bistriței pentru a promova vaccinarea, așa cum Elvis Presley, în 1956, a popularizat vaccinarea contra poliomilitei, vaccinându-se public. Acesta va apela la ultramaratonistul Tibi Ușeriu.
De luni începe a doua etapă de vaccinare și la Bistrița! CUM vă puteți programa: ianuarie 15, 2021 - Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi, dând astfel startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID. LA Bistrioța, vaccinările vor începe de luni, la POliclinică - Clădirea Pediatriei. CUM vă puteți programa:
Primarul Doru Crișan, revoltat de dispariția unei clase, la liceul din Prundu Bârgăului. Replica profesorului Mihai Mureșan, șeful ISJ BN: ianuarie 15, 2021 - primarul Doru Crișan din Prundu Bârgăului a comentat, revoltat, dispariția unei clase în planul de școlarizare, la Liceul „Radu Petrescu”. „În loc să avem un trend ascendent în sistemul de învățământ la nivel local și nu numai, în loc să ne dezvoltăm prin crearea de oportunități, tindem spre regres...”. Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, susține că lucrurile nu stau așa:
FOTO/VIDEO Accident spectaculos la benzinărie: două mașini s-au ciocnit, una s-a răsturnat printre pompe ianuarie 15, 2021 - Un accident spectaculos a avut loc în această după-masă în localitatea Susenii Bârgăului. Două autoturisme s-ar fi ciocnit într-o benzinărie, unul dintre ele răsturnându-se printre pompe în urma impactului. Un bărbat de 21 de ani a fost rănit.
Bârgăuanul ce și-a înjunghiat fratele, după gratii! CÂT va sta în închisoare: ianuarie 15, 2021 - Doi frați s-au luat la ceartă în luna septembrie a anului 2019. Fratele mai mare a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe celălalt. Ieri, bârgăuanul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița, având de ispășit pedeapsa pentru tentativă de omor.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: E clar de ce la Bistrița mai e nevoie de un subprefect! Ca să știe CUM să comunice ianuarie 15, 2021 - Primarul Bistriței explica ieri că vom avea doi subprefecți. În cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD BN, deputatul Daniel Suciu a găsit și motivul ”Ca să știe CUM să comunice”. Asta după ce social-democrații au primit un răspuns hilar la o petiție depusă la Instituția Prefectului.
LPS Bistrița s-a restras din Campionatul Național de Handbal! Costuri U-RI-A-ȘE impuse de Federație! ianuarie 15, 2021 - Campionatul Național de Handbal debutează astăzi, la șase luni distanță, din cauza pandemiei. Din nefericire, Bistrița nu va avea echipă, LPS Bistrița retrăgându-se. Federația a impus costuri U-RI-A-ȘE și a programat meciurile în așa fel înccât jucătorii sunt nevoiți să se suprasolicite, apărând astfel riscul de accidentare. 
BN: 26 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, două decese și trei bistrițeni declarați vindecați ianuarie 15, 2021 - DSP BN a raportat 26 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului. Totodată, s-au înregistrat două decese. iar trei bistrițeni au fost declarați vindecați. Altor patru bistrițeni le-au reieșit testele pozitive, iar 36 de pacienți au fost externați.
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: Când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, prefectul era plecat să-și păzească locul la București ianuarie 15, 2021 - În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Bogdan Ivan a criticat modul în care prefectul gestionează banii contribuabililor. Acesta l-a acuzat totodată pe Stelian Dolha că atunci când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, în fața instituției Prefectului, acesta era plecat ”să-și păzească postul, la București„.
DE CITIT: Conştiinţa noastră mai bună… „Eminescu – începutul continuu” ianuarie 15, 2021 - Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) a fost celebrată astăzi și la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, acolo unde a fost prezentat volumul, „Eminescu – începutul continuu”, publicat recent de Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Cluj.