12.7 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 15, 2024

OAMENI din BN – Cristina Bugnar, din Tiha Bârgăului, a dat lovitura la Târgoviște

Cristina Bugnar, apreciată interpretă de folclor din Tiha Bârgăului, a cucerit marele trofeu „Crizantema de Aur”. Este cel mai longeviv festival muzical din România, care se desfășoară fără întrerupere, încă din 1968. Are drept scop promovarea romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Cristina Bugnar a absolvit Conservatorul din Cluj, secția Canto clasic. A absolvit și Facultatea de Comunicare și Relații Publice, însă nu activează, deocamdată, în niciuna dintre aceste specializări. Are 28 de ani și locuiește la Tiha Bârgăului, unde oferă lecții de muzică unor copii din zonă. Zilele trecute a reușit să cucerească marele trofeu „Crizantema de Aur”, la Târgoviște. 

Să știți că a fost destul de greu. A trebuit să petrecem o săptămână la Târgoviște, cu repetiții intense dimineața și seara…

Ar fi trebuit să particip anul trecut, însă atunci am răcit foarte tare. Am preferat să rămân acasă. Pentru că am trecut atunci de preselecții și eram deja calificată, m-au sunat organizatorii să mă întrebe dacă nu doresc să particip acum. Am avut tot felul de îndoieli și ezitări… Știam că la Crizantema de Aur participă concurenți foarte bine pregătiți. Au venit și acum concurenți din toată țara, unii din diaspora, din Chișinău. Unii care sunt deja soliști la operele naționale din țară sau profesioniști în Canada…

Pe de altă parte, sunt și o fire competitivă. M-am cam obișnuit cu premiile din folclor. Pe undeva, mi-ar fi plăcut să urc pe podium. Dar mi-am zis în final hai să particip: măcar voi cunoaște oameni frumoși, profesioniști într-ale muzicii și măcar voi învăța mai multe despre romanțe…”, ne-a povestit Cristina Bugnar.

Tânăra solistă de muzică populară nu este singura care a câștigat marele trofeu. În 1998, Domnica Dologa aducea marele trofeu pentru prima oară, la Bistrița. Samuel Barani a cucerit la rândul său acest trofeu în 2019.

Cristina Bugnar a mai participat la un concurs de romanțe acum vreo patru ani, la Zlatna. Atunci a fost primul ei contact cu acest gen muzical.

Cred că romanța are încă șanse să se impună. Ideea este ca tinerii să se îndrepte din nou spre acest gen muzical. Și să fie mai des promovată și prin spectacole. Sunt încă foarte mulți oameni care ascultă romanțe. Cel puțin asta am înțeles, după reacțiile și mesajele extraordinare pe care le-am primit după concurs. Romanța nu prea are legătură nici cu muzica ușoară, nici cu folclorul. Sunt câteva tehnici care se aplică exact ca la canto clasic… Pentru a cânta o romanță așa cum se cuvine, trebuie să o simți cu sufletul – îmi spunea doamna Alina Mavrodin, membu în juriu…”, a mai povestit artista. 

Instrumentiștii de la ansamblul profesionist „Dor Românesc” (Centrul județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud) au fost preferați de organizatori pentru a-i acompania pe concurenți la ediția 54 a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței Românești „Crizantema de Aur”.

De altfel, Cristina Bugnar a mărturisit că maestrul dirijor Ștefan Cigu a muncit cot la cot cu concurenții. Premiul cel mare a constat într-o sumă de bani, trofeul de cristal și un tablou cu foiță de aur, pictat de Fuego. 

Foto @ Cristina Bugnar & Centrul județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: