11 C
Bistrița
miercuri, octombrie 4, 2023

OAMENI din BN: Maria Pavelean, de la Mate-Info, la folclorul autentic – „Abia când poți să fii tu însuți pe scenă, ești liber să transmiți emoțiile mai departe”

Maria Pavelean a cântat prima oară pe când avea doar cinci ani, alături de Cristina Bugnar, care avea să devină și ea o interpretă de succes. În clasa I, a început să frecventeze Clubul Copiilor din Prundu Bârgăului. Aici l-a întâlnit pe profesorul Dumitru Ciupa – taragotist și fluieraș vestit.

Maria Pavelean a făcut liceul tot în Prundu Bârgăului, la profilul Matematică-Informatică. Nu m-am dus spre muzică. Părinții nu se gândeau că se poate trăi și decent din muzică. Și mi-au spus că e bine să ai o meserie, iar muzica să rămână o pasiune.

Ulterior, a terminat la Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Cluj, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor. A devenit inginer în alimentație, dar nu a profesat, orientându-se spre domeniul bancar.

După un an de zile, i s-a oferit un loc de muncă în Irlanda, ca asistent într-un cabinet stomatologic. „A fost o mare provocare pentru mine, nu eram conștientă de ceea ce va urma. Dar cum mie îmi plac provocările, am acceptat-o cu ușurință. Am plecat pentru patru luni, și am ajuns să rămân aproape doi ani și aproape jumătate…”, ne-a povestit Maria Pavelean.

Nu s-a integrat prea ușor în Irlanda. Norocul a fost că toți cei din clinica din Dublin erau români. I-a plăcut însă mult țara, despărțindu-se greu de ea. Dar s-a hotărât să se întoarcă acasă și să facă ceea ce îi place.

„Deși familia nu m-a prea susținut, am mers pe drumul meu…”, a admis Matia Pavelean.

Tânăra solistă ne-a povestit și despre emoțiile care au încercat-o participând pentru prima oară la Festivalul Valeria Peter Predescu, unde a cucerit marele premiu. „Ceea ce am trăit acolo pe scenă a fost unic. Îmi doresc ca de-acum înainte să fie pentru mine tot așa. Să pot să transmit oamenilor toate emoțiile care tec prin sufletul meu. M-am dus cu gândul să las la o parte frica de scenă. Poate că nu eram suficient de pregătită până atunci. De data asta m-am dus conștientă că trebuie să trăiesc momentul respectiv. Mergeam până atunci pe scenă și după interpretare nu-mi mai aminteam nimic.

FOTO/VIDEO: Un festival cât o rugăciune. Ștefania Ustini și Maria Pavelean din Bistrița, pe podium în concursul „Valeria Peter Predescu”

Mereu am știut că un artist adevărat trebuie să transmită toate emoțiile profunde ascunse în cântecele noastre folclorice. Dar nu știam cum. Abia atunci când poți să fii tu însuți pe scenă, ești liber să le transmiți mai departe. Te simți și tu în siguranță să le simți mai întâi. Pentru că în general, noi, oamenii ne punem tot felul de măști. Uneori purtăm mască pentru că așa vrem. Alteori pentru că pur și simplu nu știm cum să fim naturali și degajați. Am observat că atunci când sunt naturală, oamenii se apropie mai ușor de mine. E tare frumos. Și e tare ușor să fii tu însuți… Dar e nevoie să lucrezi puțin la tine ca să-ți dai voie să fii tu…

Înainte de un spectacol sau un concurs trebuie să ai grijă să nu-ți risipești energia, să faci câteva respirații profunde, să te liniștești. Și, cel mai important, să te lași în voia lui Dumnezeu, pentru că El ne-a dat harul acesta. Și prin El cumva dăruim mai departe ceea ce ne-a dăruit. Asta înseamnă să iubești: Să dăruiești…”, a mai mărturisit Maria Pavelean.

Emisiunea „Oameni din Bistrița-Năsăud” este susținută de Frasinul.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...