11 C
Bistrița
miercuri, octombrie 4, 2023

OAMENI din BN – Tenorul Ovidiu Purcel, despre viața de solist la Opera din Düsseldorf: „A cânta este un fel de meditație…”

Unul dintre cei mai talentați tenori din Bistrița – Ovidiu Purcel – în prezent solist la Opera din Düsseldorf – a povestit în emisiunea Oameni din Bistrița-Năsăud despre începuturile carierei sale muzicale, la Bistrița. „Pentru mine cântatul este un fel de meditație…”

Bunicul meu a fost violonist. Iar părinții mei au ratat șansa de a-i convinge pe ceilalți frați ai mei să studieze muzica. Așa că eu fiind cel mai mic, a trebuit să-i ascult și să studiez muzica. Ceea ce s-a dovedit de bun augur, în final.

Am început cu vioara, la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”.

Însă vioara este un instrument foarte greu. Se spune că vioara se face ori cu plăcere, ori nu se face deloc. Nu pot să spun că nu mi-a plăcut. Am avut experiențe frumoase și cu vioara. Dar pentru a face performanță cu adevărat, îți trebuie o chemare specială ca violonist”, a povestit Ovidiu Purcel.

Prin clasa a IX-a – a X-a, Ovidiu a descoperit dimensiunea vocală a muzicii, și datorită dirigintelui său de atunci, regretatul profesor Gavril Sfechiș – „un profesor excepțional. Avea un fel anume de a observa totul. A fost un mentor pentru noi. Am intrat pe atunci în corul școlii. Am și câștigat pe atunci o olimpiadă națională cu acel cor. Aveam o oră pe săptămână de canto. Atunci a încolțit în mintea mea ideea…”, a mai povestit Ovidiu Purcel.

Tânărul solist ne-a explicat cât de importante sunt studiile, vocalizele și igiena vocală.

„Nu-ți permiți să cânți orice și oricum. Nu poți să amesteci repertoriile. Muzica populară se cântă într-un anumit fel, muzica clasică se cântă cu voce impostată. E o cu totul altă poziție. Nu prea poți să le amesteci. Trebuie să te hotărăști. Bine, nu pot să pretind că eram eu foarte hotărât.

Poate sună comic, dar planul inițial era să intru la Conservator în Cluj, ca să pot să plec în America. Atunci începuse programul Work & Travel. Dacă erai student, aproape instantaneu primeai viza pentru un an sau doi, cu drept de muncă. Era visul ăsta pe atunci: să mergi să vezi America. În perioada aceea, studenția era chiar o trambulină spre America. Mulți colegi ai mei au făcut așa.

Dar eu când am ajuns la Cluj, am dat peste profesorul Marius-Vlad Budoiu.

Țin minte și acum prima oră cu dânsul. Ne-a spus de la început: cu mine n-o să aveți probleme. Puteți trece în două feluri prin Conservator: ca rața prin apă, sau făcând performanță. În primele șase luni m-a virusat total. Era un tip atât de pasionat, încât a fost ușor să mă las atras în toată lumea aceea a operei…”, ne-a povestit Ovidiu Purcel.

Ovidiu Purcel a debutat la Opera Maghiară, interpretând rolul lui Sesto, în capodopera lui Händel, „Iuliu Cezar în Egipt”.

A fost bine cu excepția faptului că am avut niște emoții îngrozitoare. Am avut noroc că la pupitru era un dirijor foarte bun, cu multă experiență. La repetiții totul a decurs perfect. La spectacol, din cauza publicului și a emoțiilor, m-am cam încurcat, n-am mai știut la un moment dat pe unde sunt cu aria, ce am cântat, ce n-am cântat…”, ne-a povestit Ovidiu Purcel.

Nu studiez acasă. Am nevoie de un spațiu neutru, iar acasă sunt prea multe lucruri familiare. Pentru mine cântatul este un fel de meditație… Trebuie să mă pot concentra foarte bine, să mă distanțez de restul lumii…”, a mai povestit Ovidiu Purcel.

Ce roluri joacă în prezent la Opera din Dusseldorf, care i-a fost cel mai drag și cât se pregătește un rol mai complex – descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Oameni din Bistrița-Năsăud” este susținută de Frasinul

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...