8.4 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

PATRU cazuri de violență în familie, în weekend! Oficiale…

Polițiștii au intervenit în acest weekend la patru sesizări privind violența în familie. Femei și copii agresați, „prieteni” de treabă care au ajutat agresorii, etc. CE transmit polițiștii:

Duminica aceasta nu a fost una prea liniștită… „Duminica-n familie” s-a finalizat cu intervenția polițiștilor și emiterea ordinelor de protecție.

Și sâmbătă, o familie a trecut prin același… scenariu.

 1. Sâmbătă, 7 noiembrie, în urma unei intervenții la un apel 112, polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis un ordin de protecție împotriva unui bărbat de 30 de ani, din Crainimăt, cercetat pentru violență în familie. Bărbatul, concubin al unei femei de 33 de ani, din Sărata, ar fi agresat-o atât pe femeie, cât și fiica ei de 12 ani. Împotriva lui, polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal pentru violență în familie. Starea conflictuală este în continuare monitorizată de polițiști.
 2. În după-masa de 8 noiembrie a.c., polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis un ordin de protecție provizoriu pentru protejarea unei femei de 57 de ani, din Bistrița și a fiicei ei de 30 de ani, agresate. Agresorul, în vârstă de 61 de ani, din Bistrița și soțul femeii de 57 de ani, le-ar fi lovit în timp ce se aflau la domiciliul comun. În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu. De asemenea, au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  violență în familie
 3. Duminică, 8 noiembrie, în urma unei intervenții la un scandal în familie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au sancționat contravențional, conform Legii 61/1991, un bărbat de 32 de ani, din Cetate, care și-ar fi agresat soția. Femeia, în vârstă de 32 de ani, din aceeași localitate, s-a opus emiterii unui ordin de protecție, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violența în familie și continuă cercetările în acest sens.
 4. Începând cu data de 8 noiembrie a.c., în localitatea Cristeștii Ciceului, un bărbat de 53 de ani este monitorizat de polițiști după ce și-ar fi agresat soția în vârstă de 38 de ani, în incinta locuinței lor. Împotriva agresorului, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru – Rareș au emis un ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal pentru violență în familie în cadrul căruia sunt continuate cercetările.

Polițiștii oferă câteva clarificări privind intervenția la cazuri de violență în familie, cât și cu privire la ordinul de protecție pe care îl pot emite:

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute și formularul de evaluare a riscului.

În cazul în care, ca urmare a evaluării situaţiei de fapt, se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie de la instanță.

 • Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de polițist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie:
  • evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
  • obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

 • Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei.

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie (OP cu o durată de maxim 6 luni).

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...