22 C
Bistrița
duminică, iunie 26, 2022

Pentru fiu-su` mumă, pentru alții ciumă! Reabilitarea cu conotații penale a casei din Viișoara a fiului secterarului municipiului Floare Gaftone

Fiul secretarului general al municipiului Bistrița Floare Gaftone, avocatul George Gaftone își pregătește o căsuță în Viișoara. A cumpărat un imobil aici în 2019, clădirea fiind în curs de renovare. Problema este că fiul „detectivului urbanistic” din Primăria Bistrița a omis să obțină niște autorizații necesare derulării reparațiilor. Toată povestea are conotații penale, intrând deja în atenția IPJ BN.

Avocatul George Gaftone, fiul secretarului general al municipiului Bistrița, plănuiește să fugă de aglomerația orașului. În 2019 și-a cumpărat alături de soție un imobil în Viișoara, pe care îl reabilitează. Clădirea de la nr 28 se află în zona construită protejată, instituită prin PUG. Clădirea se află în zona de protecție a Bisericii Evanghelice (astăzi Biserica Ortodoxă „Sf. Ierarh Nicolae”), monument de clasă A.

Ce înseamnă asta? Ei bine, potrivit Regulamentului Local de Urbanism, aferent Planului Urbanistic General Bistrița, în acest caz, condiția la avizare pentru orice tip de documentație de arhitectură sau de urbanism, cât și pentru orice fel de intervenție este obținerea Avizului Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.

Acest imobil a fost dobândit în 2019, prin vânzare-cumpărare. Imobilul – așa cum se vede și cu Google Earth 2018 – era într-o stare locuibilă, dar degradat și impropriu pretențiilor noilor proprietari.

O concidență cel puțin dubioasă…

Tânărul proprietar și avocat, devenit între timp și mic imobiliar, se apucă de lucru. Angajează firmă de construcții și începe reabilitarea și modificarea imobilului. A decapat pereții și tavanele de tencuială, a desființat pardoselile. A spart pereți (interiori și exteriori) pentru noi goluri funcționale.

În 12.08.2020, Poliția Locală îi face o vizită și face o sesizare către Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud (cu adresa nr. 845), cu privire la lucrările care se execută la această adresă. Ca o coincidență cel puțin dubioasă, cu o zi înainte, Primăria Bistrița (unde mama proprietarului este secretar general) emite certificatul de urbanism nr. 1240 pentru „reparații acoperiș”.

În aceeași lună, mai exact în 27.08.2020, Direcția Județeană pentru Cutură Bistrița-Năsăud trimite Poliției Locale o adresă. În adresă se confirmă faptul că s-au executat lucrări la imobilul aflat în zona de protecție a monumentelor istorice, dar fără aviz. Instituția dispune intrarea în legalitate.

Având în vedere că faptele constatate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă (art. 24 Legea 50/1991), se trimite o sesizare și Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud prin adresa nr. 911 din 27.08.2020 împreună cu nota de constatare nr. 910.

Teoretic, avocatul Gaftone trebuia să oprească imediat orice lucrări și să înceapă demersurile pentru obținerea avizelor și autorizației de construire pentru intrarea în legalitate, impuse de Direcția de Cultură. Abia un an mai târziu avocatul obține un certificat de urbanism (19.08.2021) pentru „schimbare destinație” și prelungirea CU vechi.

Google Earth îl dă de gol…

Fiul secretarului municipiului nu a stopat însă lucrările în această perioadă. O confirmă și  „Google Earth”, care în 2021 arată o mică extindere în partea din spate.

Conform fotografiilor recente, apar o serie de lucrări care au fost executate între timp: lucrări de consolidare, mansardare prin turnare placă intermediară, lucrări de înlocuire acoperiș/învelitoare, montare ferestre de mansardă, executare zidărie de calcan nouă, turnare centuri.

Ceea ce vrem noi să evidențiem este faptul că de la data de 12.08.2020, când au fost constate lucrări fără autorizație și până în luna august 2021 lucrările la acest imobil au continuat. Dovada că tema de proiectare s-a schimbat este emiterea unui nou certificat de urbanism pentru schimbare de destinație. Mai mult, față de fotografiile din anul 2021 (sursa Google Earth) în cursul anilor 2021-2022 a fost înlocuită și tâmplăria exterioară.

Faptul că a fost înlocuită această tâmplărie ne face să speculăm că lucrările fără autorizație de construire și aviz de monumente se extind și asupra finisajelor interioare și a instalațiilor. Aceste lucrări sunt guvernate de Legea 422/2001 și de Legea 50/1991. Nu vrem să ne punem întrebarea: tupeu sau prostie?

Documentația tehnică pentru emiterea avizului este depusă la Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud abia în 5 aprilie 2022. În ședința Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice nr. 3, din 14.04.2022, rezoluția primită este de „respingere” motivată de faptul că:

 • 1. Datorită faptului că lucrările sunt executate se impune intrarea în legalitate dacă aceasta va fi decizia judecătorului de cameră preliminară în baza NUP;
 • 2. Neconcordanță între Certificatul de Urbanism nr. 1240 din 11.08.2020 si lucrările propuse prin proiect.

Acest lucru poate fi verificat de oricine și pe pagina de facebook a Direcției Județeane pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Intuim că dosarul instrumentat de Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud privind aceste fapte este un dosar penal.

 

ARTICOLE SIMILARE

17 COMENTARII

 1. Culmea tupeului maxim, a nesimțirii crase, a ipocriziei deșănțate și a prostiei în forma ei cea mai pură și mai autentică, conduse la extrem! Scuzați cacofonia, dar conține un element intențional și un mesaj subliminal!

 2. Nu cred! Și avocat…și a lu’ mami…ăștia se cred dumnezei! Și cum urla mămica că ea apără legalitatea și PUG-ul…ipocriți! Deci se poate și fără aviz de monumente și autorizație…nu doar fără aviz de mediu! Jorj alias Micul Jon!!!

 3. Apoi daca a fost prins in 2020 ca lucra fara autorizatie de politia locala, a fost informata directia de cultura si a fost sesizata politia si dupa avocatelul a continuat lucrarile inseamna ca ori e prost, ori e foarte smecher si beneficiaza de protectie. Deci, doi ani de zile , politistii si locali si politistii ceilalti care au fost sesizati, nu mai pot zice ca nu au stiut, au dormit toti in papuci sau l-au protejat . Continuarea lucrarilor deja e alta speta, se dovedeste foarte usor si e practic alta infractiune. E diferita de efectuarea de lucrari fara autorizatie in zona de protectie a monumentelor care, la randul ei, e infractiune … Deci, minim doua infractiuni ! La un amarat vine politia, la astia nu se sesizeaza nici din presa .. banuiesc ca nu se vor sesiza nici acum ca a aparut la bistriteanul . Si mai e si avocat si ma-sa jurista si secretara la primarie ????

 4. Ăsta nu are ceva procese pe urbanism? Adică clienți cu spețe urbanistice contra primăriei? Dacă este așa, e corupție pe față! Mama centrează și el dă gol. Mizerabili! DNA unde ești!

 5. Sa stwrga primaria bisteita de pd fata pamantilui ca oricum de degszba e zona consilierei retjnute care fake legea in zoknna noastra de jos

 6. 😅😅😅😂😂😂să înțelegem că în partea de sus este dezordinea ??? Hai șmecherule ce ți mai place șaorma. Mă întreb dacă ai primit informația corecta.😁😁
  Că cam așa stă treabă.

 7. No saz bland Putinso, ca ne am gretosat de matale pana si bistritencele so saturat.
  No numa bine si luat exemplu din partea de sus.
  Ca acolo treaba mere ca unsa.
  Poate e unsa.
  No spor sa avet si sanatate.

 8. As fi atâta de curios sa aflu cine a semnat ACEL certificat de urbanism?? Despre care este vorba în propoziție.. știe cineva? Poate aflăm pe Legea 544… Ar fi super interesant de aflat! Credeti-ma!! Poate s-ar mai lămuri niste chestii?!! Dacă mai interesează pe cineva… Alo????

 9. Bă… Da zona aia nu este a lui mălai u? Zisă mărci dolari? O fi dat ceva bănuți bietul George ca să-i dea voie malaicu sa construiască. Sau nu o fi dat și malaicu o fi trimis politia? Ca doar toată lumea trebuie sa dea. Săraca. Cum sa faci și sa nu-i dai? Ce? numa Jon sa dea?

  • Nofmal ca merg dpre est ca mai bine daca in jos nu jncap de voi tine sj jon
   E zona lui malaihare care duar bitcoini vede ce a lui girgel nus buni sau scopsenseaza in trri cu sefa cata mafiotenie e tot in voi

 10. Dănuț draga. Zona aia de jos e ca la țigani. Pt niște euro la Mărci Dolari ați făcut ce ați vrut. Pt un leu v-o lăsat sa construiți și în drum. Amu trăiți cum puteți. Sau construiți fără autorizație. Ca doar se poate. Mămica oricum vă lasă

 11. După toate infractiunile astea mamica ar trebui sa-și dea demisia. E obosită. Nu mau poate gestiona primaria. Nici pe georgel. Acuma o făcut ce-o făcut dar poate data viitoare o face mai lată. Poate dă foc la ceva, sau reabiliteaza casa din parc fara autorizatie, doamne fereste. Asta e consultantul lui măsa pe urbanism.

 12. Cică s-ar fi judecat cu monumentele și ar fi pierdut de două ori. Ăsta ca măsa, nici o lege nu-i bună pentru familia Gaftone! Numai ce vor ei! Avocat penal ați mai văzut? Ce zic oare clienții lui? Cică este consultant imobiliar! Mită mascată la mămica! DNA? Tic… Tac..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FILEXPO oferă spații de expoziție de închiriat în curtea interioară! Au și spații generoase interioare pentru închiriat

Firmele care vor să-și facă produsele mai vizibile și să aibă parte totodată de un spațiu...

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...