21.7 C
Bistrița
duminică, august 7, 2022

Pesta porcină încă sperie autoritățile! Forestierii, puși la cheltuială

Deși în județ nu s-au mai confirmat, de luni bune, cazuri de pestă porcină, autoritățile încă stau ca pe jar. De aceea, periodic, se evaluează situația. Ieri s-a decis luarea unei măsuri suplimentare pentru a proteja județul nostru de răspândirea virusului. Această măsură îi pune la cheltuială pe forestieri.

Pesta porcină africană încă amenință România! Deși în județul nostru nu s-au mai confirmat cazuri, de ceva vreme, autoritățile tot stau ca pe jar.

Astfel, lunar, aceștia se întâlnesc pentru a evalua situația și a lua măsuri suplimentare, dacă e nevoie.

Având în vedere că în ultima perioadă a fost o evoluție îngrijorătoare la nivel național al acestui virus, ieri, la Bistrița, a avut loc o întâlnire a Centrului Local de Combatere a Bolilor BN.

Membrii acestuia au venit cu propunerea luării unei măsuri suplimentare de protecție împotriva răspândirii virusului PPA în județul nostru.

„Solicitarea mea este ca la viitoarele contracte de valorificare a masei lemnoase să se introducă și obligația societăților comerciale sau chiar a persoanelor fizice care exploatează masă lemnoasă de a se dota cu aparatură (atomizoare) și substanțele necesare pentru decontaminarea utilajelor aflate în fondul forestier şi care apoi intră în localităţi. Nu este un lucru costisitor, după cum v-a fost prezentat, și nici foarte complicat. Instruirea inițială o face DSVSU pentru personalul primăriilor, care au obligația să se doteze cu mijloace de dezinfectare. Pe noi ne interesează ca acele utilaje care exploatează/transportă lemn să nu iasă fără a fi decontaminate pe drumul public și să treacă prin localități și să răspândească virusul în gospodăriile unde este porc domestic, pentru că de acolo răspândirea va fi exponențială și va trebui să luăm acele măsuri dureroase care vedeți că sunt tot mai numeroase în alte județe, de sacrificare a acelor animale.”, a transmis prefectul judeţului, Ovidiu Victor Frenţ.

Această măsură se impune în special în zona comunelor Telciu, Târlişua, Spermezeu, Zagra și Romuli şi a Ocoalelor Silvice Beclean, Romuli, Telciu şi Someş-Ţibleş-Năsăud.

Pe site-ul Prefecturii va apărea în curând o secţiune adresată special acestei tematici şi care va cuprinde legislația și măsurile de prevenţie a virusului PPA.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să faci profit cu bonusurile tale la pariuri

Bonusurile la pariurile online sunt folosite strategic pentru a încuraja noi jucători să se alăture caselor...

Cum să renovezi baia simplu și rapid

Baia este un spațiu important în orice locuință. Având în vedere că petrecem destul de mult...

Se fac angajări la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness, Sanovil are nevoie de un asistent farmacie

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness,...