7 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

FOTO/VIDEO: Peste 300 de elevi din tot județul, în vizită la Universitatea Tehnică Extensia Bistrița. „Ne-au copleșit”

Peste 300 de elevi din tot județul au trecut ieri pragul Universității Tehnice Cluj-Napoca Extensia Bistrița. Instituția se poate vizita și astăzi, până la ora 18.00. 

A fost mare agitație ieri, la Universitatea Tehnică Extensia Bistrița, în sensul bun al cuvântului. Am vrut să-i încurajăm pe elevi să vină să dea admitere la noi. Clădirea este în faza finală de evaluare, mai avem nevoie de câteva autorizări și finisaje. În partea a doua a lunii mai va fi și deschiderea oficială”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro conferentiar dr. ing. Virgil Ispas, directorul Extensiei Bistrița al UTCN.

Prima zi a Porților deschise la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca a fost un succes. De dimineață și până spre seară, grupuri și clase de elevi din Bistrița-Năsăud au vizitat parterul clădirii din Piața Centrală Nr 29. 

Se deschid porțile, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Extensia Bistrița!

Am avut și ajutoare de nădejde: pe cei de la Inspectoratul Școlar Județean, dar și directorii de licee cu care am discutat în prealabil. Ne-au copleșit ca număr…

În acest moment avem 437 de studenți. Ca și capacitate, putem ajunge undeva la 600 de studenți. Dar totul depinde de numărul absolvenților de liceu. Din estimările pe care le-am făcut din datele de anul trecut, mizăm pe 500 de studenți.

Avem deocamdată patru specializări la nivel de licență: Robotică, Sisteme de producție digitală și Inginerie Medicală, Inginerie Industrială și Managementul Producției.

La nivel de Master avem autorizate în Extensia Bistrița Robotică și Ingineria calității. Au fost stabilite în funcție de necesitățile partenerilor din zona industrială.

Din toamnă va rula aici un curs postuniversitar de Informatică aplicată și programare. El va servi absolvenților cu licență de orice fel. Este un curs de doi ani, care va permite ocuparea unui post de profesor de informatică în învățământul gimnazial”, a mai explicat prof. dr. ing. Virgil Ispas.

Atracția zilei a fost roboțelul Nao – pentru care cei de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca au creat sistemul de software.

A fost într-adevăr atracția zilei. Nu toată lumea e obișnuită să vadă un roboțel humanoid. Este dotat cu inteligență artificială, și poate să interacționeze datorită acestor algoritmi. Poate purta o conversație, ca un băiețel adevărat. Evident, este loc de multă dezvoltare la acest software și mai avem mult de îmbunătăți la el.

Chiar m-aș bucura să vină cât mai multă lume să-l vadă ce se poate face la UTCN. Deși acesta e un caz izolat pentru specializare noastră de Robotică. Dar cine dă o raită prin toate sălile, va descoperi și alte aplicații care vă vor surprinde plăcut. Roboțelul va fi aici și astăzi.

Sincer am fost și noi surprinși de numărul mare de elevi care au trecut pe aici.

E un semn bun: elevii sunt parcă tot mai interesați de industrie și tehnică. Probabil chiar încep să se simtă atrași de o carieră în acest domeniu. E prima oară când am ajuns aici și chiar mi se pare ultra-modernă, foarte bine dotată și chiar la standarde europene. Sunt foarte plăcut surprins de ceea ce s-a realizat aici. Chiar aș veni cu plăcere să țin ore aici”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro asistentul universitar Răzvan Hapca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...