6.8 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 10, 2022

FOTO/VIDEO. Pianistul Vadim Neselovskyi, profesor la Berklee College, membru în trupele lui Herbie Hancock sau Dee Dee Bridgewater, într-un recital memorabil, la Bistrița

Memorabil recital susținut ieri seară la Bistrița de pianistul ucrainean Vadim Neselovskyi! Tânărul pianist – compozitor și profesor de pian la celebrul Berklee Colege of Music – și-a cucerit publicul interpretând suita sa pentru pian Odesa, o călătorie muzicală într-un oraş legendar”.

Vadim Neselovskyi este new-yorkez prin adopție, având cetățenie germană și fiind ucrainean de origine. A fost cel mai tânăr student admis vreodată la Conservatorul din Odessa, la 15 ani.

Și-a continuat studiile în Statele Unite, la Berklee College of Music, perioadă în care a apărut pe un album produs de Pat Metheny. A continuat la Thelonious Monk Institute of Jazz, cu bursă integrală acordată de Herbie Hancock, Wayne Shorter și Terence Blanchard.

În anii studenției a cântat în turnee internaționale în trupele lui Herbie Hancock, Chaka Chan, Dee Dee Bridgewater și Terry Lyne Carrington.

Totodată, a împărțit scena cu John Scofield, Terence Blanchard, Benny Golson sau Steve Coleman.

Primul său album solo a apărut în 2013, fiind distins cu 4 stele în Downbeat Magazine. A publicat patru albume în calitate de lider și compozitor.

Compoziția interpretată la Bistrița – Odesa, o călătorie muzicală într-un oraş legendar – a fost compusă pe parcursul anului 2020.

A fost prezentată deja în peste o sută de concerte în Europa și Statele Unite. 

În România – doar trei orașe au avut onoarea să asculte impresionanta creație: București, Cluj și Bistrița.

Oamenii știu de muzienii din Odesa, cum este violonistul David Oistrakh sau pianistul Sviatoslav Richter… Unii știu de Odesa datorită patinajului artistic sau a filmului lui Eisenstein „Crucișătorul Potemkin”… În Statele Unite am auzit deseori replica – ah, dar și bunicul meu e din Odesa. Ai impresia uneori că tot New Yorkul are strămoși în Odesa. Și totuși, nu foarte mulți oameni cunosc cu adevărat orașul Odesa… Impresarul meu a venit cu ideea să spun și eu povestea acestui oraș, în limba pe care o vorbesc cel mai bine – muzica.

Nu mi-am imaginat, în 2020, când am început să compun Odesa, că rușii vor ataca Ucraina… Inițial a fost o experiență foarte personală: tatăl meu a murit de cancer în perioada în care am compus piesa în zece tablouri. I-am dedicat lui această piesă, pentru că tatăl meu este întruchiparea a tot ceea ce înseamnă pentru mine Odesa…”, a mărturisit Vadim Neselovskyi, aseară, la Palatul Culturii.

Vadim Neselovskyi formează împreună cu Arkady Shilkloper din Rusia un duet celebru, de o superbă coeziune și armonie. În această formulă a fost invitatul Jazz Fan Rising în 2015, la București. În acest concert intitutulat „Duo for One”, Vadim Neselovskyi și-a uimit spectatorii cu improvizațiile spontane, realizate împreună cu publicul.

La fel s-a întâmplat și la Bistrița. Pianistul ucrainean a improvizat o piesă pe loc, din câteva note muzicale transmise de cei prezenți în sală.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Iubești înghețata și cheesecake-ul de la Gelateria Aniela? Le poți comanda pentru masa de Crăciun sau Revelion

Masa de Crăciun și de Revelion e plină de bunătăți tradiționale. Cei de la Gelateria Aniela...

Rombat angajează Manager Planificare Producție, Betak are nevoie de un inginer mecanic priceput

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Rombat - care angajează operatori și manager...

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...