-5.3 C
Bistrița
luni, februarie 6, 2023

Povestea de film a lui Neapolitano, lipițanul de la Beclean, care a adus în România singurul titlu de campion mondial, după 6 luni de antrenament

Un lipițan de 6 ani de la Herghelia Beclean a reușit în toamna anului trecut să câștige medalia de aur la Campionatul Mondial de Cai Tineri pentru Atelaje. Acesta este singurul titlu de campion mondial cucerit vreodată de un cal din România. Culmea, Neapoletano s-a antrenat doar jumătate de an înainte să le dea lecții țărilor cu tradiție în acest sport.

Adevărul.ro prezintă povestea lui Neapoletano, un căluț de 6 ani, care a reușit în toamna anului trecut să aducă în România primul și singurul titlu de campion mondial cucerit vreodată de un cal din România. Se întâmpla la Campionatul Mondial de Cai Tineri pentru Atelaje din Ungaria.

Neapoletano s-a născut la Herghelia Beclean și a rămas orfan la 9 zile. Acesta a fost crescut de îngrijitori cu lapte praf, miere și vitamine. Neapoletano a fost ales în februarie anul trecut să ia parte la diverse competiții de profil, însă nimeni nu își imagina că va ajunge la o asemenea performanță.

„Avea ceva în privire. Am văzut în ochii lui ceva interesant, o scânteie. Noi comunicăm mai mult prin gesturi, nu prin cuvinte. Se spune că ochii ajung până la suflet. Dacă te uiți în ochii lui îi vezi sufletul cât este de curat, de lin. Îl poți citi din ochi. Am zis atunci să-l testăm. Scos afară, am văzut că are mișcări interesante, curate, armonioase, fără greșeli de ritm”, precizează pentru Adevărul.ro, cum a decurs prima întâlnire, Roland Varga driverul lui Neapoletano, cu care a cucerit titlul mondial.

De doar 6 luni a avut nevoie lipițanul de la Beclean să demonstreze că este cu adevărat special. S-a antrenat preț de 6 luni, câteva ore pe zi, și a reușit ceea ce nici un alt cal nu a putut: să aducă în România singurul titlu de campion mondial. Performanța este cu atât mai mare cu cât a reușit să bată țări cu tradiție mare în acest sport. Roland Varga explică și cum a reușit căluțul să ajungă la o asemenea performanță:

„Este un cal foarte puternic, un învingător, nu vrea să se lase. Are un caracter puternic și un suflet foarte bun. Nu este ușor să lucrezi cu el, dar dacă găsești cheia sufletului lui, adică să ceri de la el atât cât trebuie și cum trebuie, atunci imediat se comportă ușor și vrea să lucreze cu tine”.

Driverul a mai spus că arbitrii au remarcat, după prima probă de dresaj combinat cu conuri, că au văzut pe teren „un cal fericit, un cal vesel”.

Prima rasă de cai crescută la Beclean a fost Semigreul Românesc, iar din 1993, la heghelie se crește și lipițanul colorat cu robă neagră și murgă. Herghelia de la Beclean este singura din lume unde se crește sistematic această rasă de cai.

Foto: Vida-Szucs Istvan

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: