12.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

Povestea de film a parașutistului bistrițean decorat de președintele Franței. A construit o afacere de 9 mil. euro în securitate

Iacob Ioan Pleșca este cu siguranță unul dintre cei mai importanți români cu afaceri în Franța. A fost decorat de președintele Emmanuel Macron și a pus pe picioare una dintre cele mai importante companii de securitate din Franța.

Românul este din Bistrița și a părăsit țara în urmă cu 30 de ani. La 20 de ani avea un singur vis: să ajungă parașutist în Legiunea Străină. Potrivit rfi.ro, care-i prezintă povestea, bistrițeanul a plecat fără niciun ban în buzunar și fără bagaj.

A ajuns să pună pe picioare una dintre cele mai importante companii de securitate din Franța. Praetorian Trajan reunește 150 de angajați din 30 de țări. Președintele Franței, Emmanuel Macron i-a oferit Ordinul Național al Meritului, în grad de Cavaler. Astfel, i-a mulțumit pentru colaborarea excelentă cu Ministerul de Interne din Franța.

„Voiam să descopăr lumea și prin prisma parașutiștilor din Legiunea Străină. Aveam 21 de ani, priveam lumea altfel. A fost idealul meu la un moment să ajung parașutist în Legiunea Străină. Nu aveam nimic împotriva României. Față de elitele de la epoca respectivă nu aveam niciun fel de legătură. Nu mă identificam deloc cu elitele din epoca respectivă, dar nu din cauza lor am plecat din țară. Am plecat cu mâna în buzunar, fără niciun ban, fără acte, fără haine de schimb, dar am ajuns. Drumul a durat trei săptămâni.”, a declarat Ioan Pleșca.

A fost 10 ani parașutist în Legiunea Franceză

Acesta a lucrat 10 ani în Legiunea Franceză, ca parașutist. A renunțat când s-a căsătorit și i s-a născut primul copil. Spune că profesia de parașutist îl ținea plecat 10 luni pe an.

„Factorul determinant a fost momentul în care am intrat în casă, iar feciorul nu m-a recunoscut. Nu mă văzuse de câteva luni, fusesem în Africa, iar el nu știa cine intrase pe ușă. Atunci am înțeles că nu era compatibilă viața maritală cu Legiunea Străină, astfel că am decis să renunța la parașutism.”, explică românul.

Ioan Pleșca a pus pe picioare compania, care acum valorează 9 milioane de euro, la 3 ani după ce a părăsit Legiunea Franceză. A început în sectorul pază și ordine, trecând la protecție fizică de persoane, tele-video-supraveghere, video protecție. A ajuns inclusiv la transport de marfă cu valoare ridicată.

Colaborează cu Jandarmeria și Poliția franceză. Anul acesta vrea să își extindă afacerea și în România.

Foto: rfi.ro

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. sunt doi pe acelas nume ,Sfintul ioan iacob hozevitul si alias Nelutu plesca cum l am cunoscut pe vremea cind ne ctaram amindoi in aceeasi coarda de alpinism in Cheile turzii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?