Povești din sat: Azilul

Povești din sat:  Azilul

Zi de duminică cu mult soare în jur și timp suficient ca să cauți locul de rugăciune, spre a-ți reîncărca sufletul, pentru încă o săptămână. Sau pentru a rosti un „MULȚUMESC, DOAMNE, pentru tot răul de care m-ai ferit, fără ca eu să-l cunosc, poate!”

Cum clopotele de la biserica din stânga drumului cheamă credincioșii la rugăciune, te oprești pur și simplu în loc, pentru a parca mașina în lărgușul  intrării.

Despre locul acesta ai auzit vorbindu-se, ți l-ai imaginat și ai dori să crezi doar frumos. Despre Azil. Acel șir de clădiri frumoase, moderne, loc minunat, curățenia, liniștea, verdele îmbietor, aleile și angajații instituției.

E locul unde mulți oameni, după o viață de muncă și zdroabă, ajung să își trăiască bătrânețile, nu printre ai lor – pentru că ei nu mai au timp de ei. Sunt plecați, nu au posibilitate poate și apoi i-au lămurit, că totul e normal, modern, că așa sunt vremurile, că nimic nu e anormal. Și, mai ales, că vor fi fericiți!

Condiții, tratament, implicare, personal, îngrijire, căldură sufletească, prieteni, sfat, totul SUPER! Nimic de zis! Mai bine poate, decât acasă, dar nu ACASĂ!

Deși suntem moderni în gândire și conștienți de partea urâtă și grea a vieții peste care nu poți trece decât într-un singur mod, nici unul dintre noi nu își dorește să ajungă aici, la Azil. Nici la cel din poze sau povești, nici la cel din realitate.

Cuvintele n-au rost și niciun lux nu poate înlocui dragostea celor din jur!

Renunți la aur și argint, la culoare și eleganță, la alei și iarbă, la culoarea îmbietoare a clădirilor, doar să îmbătrânești lângă ai tăi, cu puținul ce ți-l pot ei oferi.

Pentru un bătrân ce a trăit la sat, drumul spre Azil este și drumul spre moarte.

– Da, doamnă, am crescut o casă de băieți, mi-am câștigat pita cu greu, am lucrat în construcții, pe escavator, prin țară, da’ nu i-am dat pe niceunul la Casa de Copii. Ia, amu vezi, la niceunu’ nu mai trăbuiesc!

Pentru un altul, aici e completarea singurătății, timpul când banii nu-ți mai trebuiesc și privești doar spre poarta pe care s-ar putea să intre cineva ca să  te caute. Cineva de-al tău…

Cu banii de pe card ar putea cumpăra orice, mai puțin sănătatea și tinerețea…

Ce să reproșezi personalului și angajaților instituției, care aleargă implicați, zâmbesc neforțat, pun suflet și milă, conștienți că de aici se pot pensiona și vor avea un trai mai ușor, la bătrânețe? Dar sigur, nu aici! Nu, la Azil! În familiile lor!

Ajungem la poartă.

– Nu e voie! Nu! Afară lasă macina! ne explică unul dintre internații de aici, om la 40 de ani, vesel prea tare, îmbrăcat în costum și cravată roșie, grăbit să ducă ceva într-acolo, la biserică.

– Am, am cravata, vegi?, spune dezvelindu-și dinții, zâmbind larg și vesel.

Cândva fusese, cred, un om frumos. Acum merge, parcă trăgând într-o parte ceva, ținându-și mâna paralizată cu cealaltă. Îi dau doi lei.

– Cumpăr! Cumpăr umânări!  A beceică!

– Unde-i biserica? Pe unde se merge?

– Pe aici, hai!, zice făcând semn cu mâna, să îl urmăm. Trăgea cu greu după el, piciorul paralizat.

Câțiva zeci de pași, printre alei, spre biserică. În tăcere. Slujba începuse și rugăciunea preotului răzbătea în jur, picurând parcă din înălțime.

Urci puținele trepte, ajungi la ușă, apeși pe clanță. Nu, nu e din acelea foarte elegante! Închide bine și e primitoare. Mai degrabă modestă aș spune. Deschizi și intri. Rămâi pe loc. Ceva… e altceva! Dintr-o dată, ceva te izbește. Nu știi ce! Privești în jur.

Scaune metalice, tapițate toate la fel, pereții, acoperiți cu icoane mari, tablouri enorme pictate cu scene biblice, în culori tari, lămuritoare, aplicate pe albastrul palid al  peretelui ce își așteaptă liniștit, renovarea. L-a șters poate, timpul și fumul lumânărilor. Nimeni nu-l observă, din cei ce vin zilnic. Ei caută rugăciunea și privesc în liniște înspre locul de unde vine ea.

Un iconostas frumos, nu luxos, icoane, strană, oameni. Îi privești din spate. După doi pași, te oprești. Dintr-o dată, vezi altceva. Te trezești într-o altă lume. Poate cea adevărată. O lume a oamenilor bătrâni, triști, singuri, răpuși de boli și de dureri, palizi, albi la păr și încrețiți la față, pierduți în gânduri și oftat.

Dintre toate, boala singurătății și a înstrăinării de ai lor e cea mai grea. În cărucior vezi nu doar bătrâni, ci și tineri. O fată frumoasă, de nici 30 de ani plânge cât durează slujba. Unul e strâmb, într-o parte, altul, în alta. Un altul, se așează în genunchi și nu se mai poate ridica. Mâna sau piciorul e prins de paralizie. Și, totuși, se silește să îngenuncheze. Rugându-se, primesc! Doar așa! Mereu se găsește cineva care să-l ridice, dintre cei străini, veniți la rugăciune. Unul mai în putere. Sau cineva din personalul instituției care e prezent la slujbă.

Uneori, ajung până în față, înspre icoană, greu, împinși de alții, în cărucioare. Apucă crucea, o sărută, apoi își amintesc că ar vrea o lumânare să aprindă. Pentru cineva drag. Dar nu poate articula cuvântul, arată doar cu capul. Omul pricepe.

Da, paralizia… Da… Femeia e tânără. Mult mai tânără decât vecina ei de scaun, femeia de cel puțin 80 de ani, ce se ridică și stă rezemată în cârjă. Cu capul plecat, dar cu o culoare de om sănătos la față, tremurând de bătrânețe, micuță la stat, dar în putere încă, bunicuța vrea să împingă căruciorul tinerei.

Un oftat îți străbate pieptul, ridici privirea spre cer și vrei să spui, cu voce tare: „Mulțumescu-ți, Doamne, pentru câte mi-ai dat, dar și pentru ce nu mi-ai dat! Căci tu știi de ce!’’

Privită în ansamblu, o biserică tristă, mai tristă decât oricare alta. Una în care rugăciunea oamenilor ce reușesc să ajungă  aici, reprezintă luxul. Unul suficient!

Nimeni nu privește spre linoleumul de pe jos, nici la lipsa de covoare luxoase, nici la lipsa roșeții din obraji a celor care se roagă, din tot sufletul. Singurul roșu e cel al hainelor preotului și al florilor din vază. Privindu-le, alungi gândurile triste. E nevoie de el! Multă nevoie!

Din strană, bătrânii serioși ce nu par a fi din cei internați, își fac serviciul cu atâta implicare și parcă îți promit că nu ar schimba nicicând strana și biserica! Doar unul este mai tânăr. Poate cel mai tânăr din toată biserica. Să mai fie unul?

Femei străine, venite de departe la rugăciune, păstrează pe cap eșarfele, nu pentru a se apăra de frig! El e doar afară!

Microfonul mutat în surdină, de la unul la altul se odihnește doar atunci când preotul începe rugăciunea. O voce clară, sigură și precisă. Caldă, cea a preotului, te face să intri în puterea rugăciunii, să uiți de altfel de griji și mai ales, aceea a timpului. Acesta se scurge, te cheamă, te oprește și te face să te gândești la duminica următoare.

Rânduiala e clară. Niciun comentariu în surdină, niciun pas făcut fără rost.

Doar un copil de vreo 5-6 anișori iese în față, la Daruri. Ajunge primul în fața preotului, îngenunchează ca un om mare și așteaptă cu mâinile împreunate.

Un altul se apropie de preot, îl caută, strigându-l „po-pa!”

Iar preotul știe că e mare și nu vorbește încă, acesta este singurul cuvânt ce-l spune: îl mângâie pe cap cu drag, fără să pară deloc supărat că l-a deranjat!

Lăsați copiii să vină la mine!

Dintre bănci, cineva cântă o priceasnă. Din strană se aud altele două. Totul este chemare, este rugăciune, este liniște și speranță. La lumină, suflet și iertare.

Rugăciunea este rostită în cor, tare, iar cuvântul TATĂ CERESC se aude mai tare decât toate, înălțându-se spre înaltul bisericii. El răzbate și străbate!

Cartea Sfântă, Evanghelia, este purtată de preot la fiecare dintre cei prezenți în biserică, ieșiți și ei, la capăt de rând. Alții, o sărută din cărucioare. Îl privești pe preot și îl admiri. Pentru că el este miezul acelui fruct de credință, la care vin toți să deguste. Unii, de foarte departe.

Începe predica. Vorbește, prezintă, expune. Rar, fără loc de confuzie, lămuritor, pentru orice neștiutor. Face legături, dă exemple din viața de zi cu zi, cu TV, cu istoria și literatura, cu geografia sau religia. Cu toate, pe rând, dar în primul rând, cu DUMNEZEU.

Împărate ceresc, mângâietorule, duhul adevărului care pretutindenea ești și pe toate le împlinești…!

Iar din biserică se înalță până în tavan și peste, un AMIN!

Cu privirea preotul îi urmărește pe fiecare în parte. Îi vede și le vede durerea și gândul și oful, poate. Le explică tuturor  alunecarea vremurilor și păcatul necredinței oamenilor.

– Cine oare, dintre simbolurile și zeii puterii supreme, a fost atât de lovit și jignit, atacat și împroșcat cu tină, mai mult decât Buda sau Allah? Ați auzit de vreunul dintre ei? Nu! Niciodată! Ați auzit de altă biserică, decât cea ortodoxă, să fie atât de murdărită, în vremurile noastre? V-ați întrebat de ce? Ați văzut vreodată o echipă de oameni, fără mâini și picioare, jucându-se fotbal cu capul și fiind fericiți, pentru asta? Eu am văzut și am plâns mult în acea zi. Nu am putut să cred că poți să fii fericit pentru atât de puțin!

Ce încurajare mai mare le putea transmite preotul? Niciuna!

Cunoscându-l, mi-am exprimat în gând respectul și admirația. Ce profesori buni i-au fost părinții, în cei șapte ani de acasă! Oameni simpli și curați la suflet! Ce dascăl bun a fost acela care l-a îndrumat spre această taină a profesiei! Nu, nimic nu a fost doar întâmplare!

Ajută-ne, Doamne, să putem veni la rugăciune! Să prindem autobuzul și trenul, să nu ni se strice mașina, în drum. Iar dacă, totuși se întâmplă, să cădem în genunchi, regretând sincer și rostind din buze neviclene Îmi pare rău!

Din păcate, există printre noi și din aceia pe care îi duce la groapă preotul, c-așa e rânduiala – preotul pe care ei nu s-au ostenit să-l vadă în biserică, atâta vreme cât au trăit. Nu s-au obosit să vină, niște trântori, care nu au cum să plece singuri, în lumea de dincolo. Sau poate nu le mai pasă!

M-am întors acasă  purtând în urechi zgomotul răsunător al genunchilor ce cad pe covorașul din față, al acelora care, precum un roi de albine, se mișcă spre preot, purtați de un magnet. Magnetul credinței.

Îmi răsuna încă în urechi îndemnul recunoașterii, slujirii și mărturisirii lui Dumnezeu!

„Dacă noi nu o vom face, o vor face zidurile și munții și văile! Să nu ne mirăm că o fac tunetele și fulgerele la vreme nepotrivită, în alte anotimpuri, cele normale pentru asta! O fac ele, căci omul a uitat!

Să nu uităm, să credem, să căutăm, să recunoaștem și să ne rugăm!

Nu, nu e lux, dar nimeni nu-l caută aici. Nu e culoare, dar nimeni nu pune pigment. Nu e timp, dar nimeni nu se grăbește.”

Preotul spune programul  zilei, apoi al săptămânii care începe.

În saloane, au mai murit trei. Doar din două la număr n-a plecat nimeni. Va merge și va face rugăciuni și în saloane. Li se amintește celor de față puterea rugăciunii. Chiar înainte de a mânca, atunci când te așezi la masă, la farfurie și nu la troacă, precum porcii. Nu! Chiar dacă preotul nu este de față.

El stă în fața altarului și face rugăciune, face educație, face literatură, face istorie. Drapelul tricolor este prezent și el în biserică. Florile, și ele. Pentru cine? Pentru ceilalți, care nu sunt bolnavi, dar care pot pricepe că acele locuri trebuie căutate  mai des, pentru că realitatea vieții acolo este prezentă, mai mult. Fără lux, fără haine, fără tabieturi, fără pretenții și prefăcătorie. Cu adevărul în față, cu cărțile pe masă!

Bătrânețea, boala, singurătatea, neputința, sărăcia, durerea – și mai ales cea sufletească – acestea fac parte din viața și din realitatea ei, iar dacă le dăm deoparte, o facem numai pentru o perioadă scurtă de timp. Atunci când tinerețea  sau îmbuibarea și inconștiența vremurilor nu ne trezesc, ne țin ochii încă închiși.

Mi-am dorit mult să scriu despre asta, fără  să dau numele preotului, pentru a nu face popularitate, fără a da numele Azilului, să nu pară  jignire, căci numai de asta nu este vorba!

Să nu vorbesc decât despre cât am putea da, din noi, din sufletul nostru, din ceea ce poate aruncăm ușor, sau nu știm unde ar putea ajunge resturile „de huzur”, poposind aici într-o zi de sărbătoare sau mai mult, în asemenea locuri, de prea puțini cunoscute.

E locul din care te înfrupți cu mult din puținul care se vede, dar din belșugul pe care-l răspândește! Dumnezeu este prezent și el în mijlocul celor prezenți!

Îmi doresc să mai pot ajunge, să-i admir pe toți cei care caută și aici rugăciunea, pentru mulțumirea, liniștea și speranța de pe chipul tuturor, pentru bisericuța care nu vrea nimic, în care nu concurează nimeni cât să dea și ce, cât a oferit sau cât a primit.

La mulți ani, părinte X! Tot binele lumii să îl reverse DUMNEZEU peste tine! Omul sfințește locul! Ai dovedit-o și a dovedit-o cel CARE TE-A TRIMIS AICI…! Cineva alege și te alege! E bine de cei care aud încă chemarea clopotelor la rugăciune!  Predica ta a luminat mintea celor prezenți!

PS:   Nimeni nu a plecat acasă, înainte de a săruta icoana din fața altarului.

Iar la poartă, la grupul care ieșea, se alătura Emilia, internată acolo, care le ura tuturor O zi minunată!

Îi însoțea câțiva pași pe alee, prinzând vorbă cu fiecare, în timp ce, dintr-un salon, răsuna până departe strigătul plin de durere și delir al unei bolnave care își striga pe nume copiii sau nepoții sau poate Preotul – să o împărtășească pentru trecerea spre dincolo. O altă lume, fără Azil…! Sau un Azil cu bisericuța plină și Dumnezeu, alături!

FOTO/VIDEO: ”Mărțișoare” trimise de cei de pe Valea Bârgăului, pe râul Bistrița martie 1, 2021 - Cadoul de primăvară pentru locuitorii din Unirea și Bistrița sunt ”mărțișoarele” care vin pe apă. ”Ar trebui felicitați locuitorii din Livezile și Valea Bârgăului” a spus un bistrițean care a surprins imaginile.
Se caută șoferi de autobuz și de TIR! NOI locuri de muncă, disponibile la Transmixt, Leoni, Delice Pan și mulți alții martie 1, 2021 - Se caută șoferi de TIR și de autobuz, mecanic întreținere și reparații, ingineri Calitate, programator IT, consilier vânzări, dar și brutari, patiseri, contabil sau muncitori! Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROTIR Spedition, Leoni, Transmixt, Aquabis, Delice Pan și IMP România. Oferta completă – mai jos:
FOTO/VIDEO – Strada Tărpiului, ca după război: Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi! martie 1, 2021 - Strada Tărpiului din municipiu arată ca după bombardament. Cei ce au afaceri în zonă plâng după fosta administrație, care măcar mai arunca pietriș. „Dumneavoastră, domnule Turc, vă bateți joc de noi!”, au spus aceștia revoltați.
Un an de YOLO STUDIO! Să nu uitați veselia și bucuria care v-au unit! martie 1, 2021 - YOLO Studio, cel mai nou și modern studio de dans din Bistrița, aniversează astăzi un an de la înființare. O aniversare tristă, pentru că este primul an în care cel pe care toți copiii îl strigau “tata Uțu”, parte din sufletul acestui studio de dans, nu va fi prezent fizic... Dar, cu siguranță va rămâne în sufletele tuturor celor din familia Yolo, la fiecare aniversare! Zâmbetul, energia și încrederea insuflată copiilor de Ioan Teodor Lăpuște nu pot fi uitate!
VIDEO: Se pregătește o fabrică de lapte, în Leșu! „Ar putea aduce un plus de valoare în zonă” martie 1, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Avram din Leșu a vorbit, între altele, și despre bucatele tradiționale din zona sa. Edilul a făcut primele demersuri pentru a încuraja apariția unui mic abator, dar și a unei fabrici de lapte în zonă.
FOTO: Un cadou special, pentru Spitalul TBC de pe strada Ghinzii! martie 1, 2021 - Spitalul TBC de pe strada Ghinzii împlinește astăzi 131 de ani de la inaugurare, motiv pentru care se va alege și cu un cadou, după cum a anunțat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany:
Site-ul de un milion de lei al Primăriei Bistrița este gata. Parte din serviciile online, nefuncționale martie 1, 2021 - Noul site al Primăriei Bistrița este funcțional începând de astăzi. Acesta este parte a unui proiect pe fonduri europene, în valoare de peste un milion de lei. Include și mai multe servicii online, care să te  scutească de un drum la Primărie și să ajute să îți rezolvi problemele cu câteva click-uri. Parte din ele, însă, sunt nefuncționale.
Aquabis: Cinci localități din Bistrița-Năsăud, fără apă potabilă astăzi martie 1, 2021 - Cinci localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă potabilă astăzi, 1 martie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Centrele de vaccinare de la Năsăud și Prundu Bârgăului și-au epuizat locurile deja. UNDE vă mai puteți vaccina: martie 1, 2021 - Începând de astăzi, bistrițenii care se încadrează în etapa a doua se vor putea vaccina și la Năsăud și la Prundu Bârgăului, unde s-au deschis două noi centre. Locurile sunt deja epuizate, până în 21 martie. Un singur centru de vaccinare din județ mai are locuri libere.
FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi februarie 28, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân fără apă potabilă astăzi, 28 februarie 2021 - anunță Aquabis.
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”