Povești din sat: Cu etaj

Povești din sat:  Cu etaj

Ajun de sărbătoare… de sărbători aşteptate, de alergări, de trudă multă, mai ales pentru femei… Cu câțiva ani în urmă. Prin faţa casei trece grăbită lelea Todosia, femeie la 60 şi… de ani. Se grăbea cât putea, că o durea un picior. Mă vede şi mă întreabă, ca de obicei:

– Vine meşterul să termine ce a început, în vară. N-am ce face! Acum vine, acum îl primesc! După sărbători, pleacă iar la muncă, în Germania. O să treacă…

– E greu şi pentru mine să fac nu doar mâncare, ci şi curăţenie… Dar fie! Hai, treacă, de la mine!

Ziua începe cu mult prea devreme şi ţineeee… până târziu. Prăjituri, sarmale, chiftele, şnițele, piftie… câte…

– Oare cum să prepar brânza asta de vaci?

– Păi, îmi spune mama, o rulezi într-o foaie preparată sau cumpărată – foietaj – şi iese ceva delicios, dacă îi mai pui şi vanilie, zahăr, arome, ca în reţetă. Înţelegi? Cumperi foietaj, că se gasește, rulezi, bagi la cuptor şi… gata!

Prin faţa casei trece grăbită lelea Todosia, femeie la… 60… şi… de ani. Se grăbea cât putea, că o durea un picior. Mă vede şi mă întreabă, ca de obicei:

– Da, auzi, doamnă, mă duc la cooperativă, nu vrei să-ţi aduc ceva? Nu-ţi trebe nimica?

– Ba da, vreau! Hai, te rog, să îți scriu pe o hârtie!

– No, da cum să-mi scrii? Da’ ce, îs proastă? Io nu şciu? Cum aşa, doară io şciu, ca pe carce! Orice…

– Bine, lele Todosie, atunci fă bine şi cumpără-mi un aluat fraged, aşa îi zice, pentru haioş. Şi un pachet de foietaj. Aşa ceri! Să-ți scriu sau nu?

– Ba nu! zice ea sfătoasă. Io şciu să zâc… Da cum gângeşci dumneata? Havai, auzi, să-mi scrie! Ca pe carte, aşa ge bine şciu!

Trece vremea, multă: un ceas bun, bun, două… Apare lelea, hotărâtă:

– Ia, doamnă, ţ-am adus ge tăce! Cum ai cerut!

– Da? Oare ai găsit de toate? Mare minune…

– Amu boabe ge pus în străituţe la copcii, am uitat, da’… ge ăla, cu etaj, cum ai zâs ‘mneata, n-am uitat! Ţ-am adus! Dreptu-i? Ia…

– Ce mi-ai adus?

– Cum ce? Ce mi-ai cerut. Cum? Doară, ge ăla cu etaj! Nu aşa ai zâs? Ia, aiesta–i! Atâta le-am tăt zâs la vânzătoarele ge la magazân, că o întors tătă lada frigoriferică pe dos şi mi-o găsât! Păi, cum? Le-am zâs că mneatale îţi trebe!

– Da’ o ştiut doamnele ce vrei?

– Întâi s-o uitat lung una la alta, o dat gin cap, da’ până la urmă, o șciut. Nu-i bună? Ce zâci, doamnă?

– Ba da, lele Todosie! M-ai scăpat de un drum, mi-ai rezolvat problema! Păi, cum? Mulţumesc frumos!

– Da’ auzi, doamnă, ce altă prăjâtură ai mai făcut? Îmi spui să fac şi io?

– Desigur! Uite, am mai făcut prăjitura aia ce o fac eu des şi cu care te servesc, de–i zice Negresă. Ştii?

– O şciu, că o făcea şi doamna, bătrâna. Am şî eu reţeta. Numa’ bine că mă duc şî eu acasă şî-i fac la aesta o Negreasă ge aia. Că după ce s-a-mbăta șî a mânca, nici n-a şci ce-o pus în gură! Că numa mama lui i-o mai făcut ge aia, Negreasă, îhîîî! Negreasă…!

Mi-am adus aminte o altă întâmplare cu ea, petrecută cu ceva timp în urmă. Numai că nu puteam să râd, nici acum şi nici atunci. Dacă mă vedea că râd, încerca să repare ceva din tot şi parcă, ștergea din farmecul situaţiilor.

– No, amu, mă iei pe râs! No bine, io nu şciu să vorovesc aşa, domneşte, ca ‘mneata!

Dar, încerca…

– Auzi doamnă, amu mi-am golit frigideriu că mi-am pus în el un şampon ge ăla, mare… mare…

– Poftim?

– Nu ţ-am spus că mi-am pus în el un şampon ge ăla, care-o fost mai mare! Păi cum?

Eu fac ochii mari, cât cepele şi ea vede asta. Nu pricep nimic din ce-mi spune. Ce-o fi apucat-o pe femeia asta să-şi pună şamponul în frigider? Doamne iartă- mă!

– No, doamnă, da’ ce nu-nţălegi? Am pus buca aceea ge la porc! Aia mare, ge la pcicioru gin spate, ge la porc! Da’ n-am zâs bine? Doară în frigider să ţâne, nu?

Încep să mă dumiresc. Da, lelea Todosia a cumpăratat un jambon şi l-a pus la frigider, ca să aibă de mâncare, pe timp de vară…

Vai, şamponul lui de jambon! Nicicum n-am putut pricepe!

Este simpatică lelea Todosia. Mereau mă atenționează:

– Amu nu mă lua în considerare, doamnă… Mneata mă iei pă râs… Eu nu șciu vorovi așa domneșce, ca dumneata…

PS. Mi-e dor să vină pe la noi, să o mai aud povestind…

Foto @ Arhivă

Revin ninsorile!? Cod galben de ninsoare viscolită în jumătate din județ martie 5, 2021 - Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de ninsori și viscol pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru jumătate din Bistrița-Năsăud.
Rețea de falsificatori de diplome și atestate profesionale, cu ramificații în BN, destructurată! Prețul unei diplome: între 1.000 și 2.000 de euro martie 5, 2021 - Nu mai puțin de 221 de pecheziții în 34 de județe din țară au desfășurat ieri polițiștii. Este vizată o grupare bănuită că ar fi falsificat diplome de studii și certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi vândut cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro. Parte din percheziții au avut loc și în Bistrița-Năsăud.
VIDEO: PSD-iștii decid azi cine îi ia locul lui Niculae! martie 5, 2021 - Cristian Niculae și-a dat demisia din funcția de președinte al organizației municipale a PSD, odată cu preluarea conducerii ADI Deșeuri. Astăzi, social democrații vor decide cine îi ia locul, temporar, până la organizarea conferinței de alegeri.
Unii primari din județ nu vor plata online a taxelor și înregistrarea ședințelor de CL, acuză liderul USR, Călin Stan martie 5, 2021 - Președintele USR BN, Călin Stan, a dezvăluit într-o conferință de presă susținută astăzi că unii primari din județ nu vor să fie implementat ghișeul.ro în bătătura lor și să le permită astfel cetățenilor să plătească taxele și impozitele locale online. Alții, în schimb nu vor ca ședințele de consiliu local să fie transmise live.
Elevă în clasa a VII-a, cu doi copii! martie 5, 2021 - Situație șocantă, la o școală din județ. O elevă de clasa a VII-a este mămică... de două ori. Are un copilaș de câțiva anișori, iar pe al doilea îl poartă în pântece.
Aquabis: Defecțiuni, în Feldru și Vermeș. Localnicii rămân fără apă, pentru câteva ore martie 5, 2021 - O defecțiune pe rețeaua de distribuție a apei a fost semnalată astăzi, 5 martie 2021, în Feldru și Vermeș - anunță Aquabis. Localnicii rămân fără apă, pentru câteva ore:
VIDEO – Femei care ne inspiră – Ottilia Cormoș, despre nevoia patologică de a picta: „Miracolul face parte din lumea reală” martie 5, 2021 - Impresionantă poveste care ne demonstrează o dată în plus că nimic nu este imposibil: Ottilia Cormoș – unul dintre pictorii noii generații din Bistrița – nu pusese mâna pe o pensulă până la 37 de ani, muncind și ocupându-se de familie. „Pasiunea mea pentru pictură a venit în urma unor întâmplări mai neplăcute... Dar se pare că Dumnezeu nu te lasă. În momentele cele mai grele îți întinde o mână de ajutor, ca să poți supraviețui...”
Incendiu la școala din Pietriș! Elevii, evacuați de urgență! martie 5, 2021 - Un incendiu a izbucnit la școala din Pietriș. Cadrele didactice s-au mobilizat urgent și au evacuat elevii. Apoi au luat extinctoarele și s-au transformat în ”pompieri”.
FOTO/VIDEO: Un tânăr de 27 de ani s-a prăbușit de pe acoperișul unui bloc. Efectua lucrări neechipat martie 5, 2021 - În această dimineață, un tânăr de 27 de ani s-a prăbușit de pe acoperișul unui bloc de pe strada Andrei Mureșanu. Se pare că acesta se urcase pe acoperiș pentru a efectua lucrări neechipat. Muncitorul a fost transportat la spital.
Percheziții de amploare la o firmă care evacua deșeurile preluate din 17 județe în natură martie 4, 2021 - Polițiștii au descins în Bistrița-Năsăud și alte 16 județe unde operează o societate comercială din județul Mureș, care are ca obiect de activitate preluarea deșeurilor și predarea lor către incineratoare autorizate. Printre altele, societatea comercială ar fi evacuat în natură deșeurile preluate.
Numărul celor care și-au unit destinele în an pandemic a scăzut la jumătate! martie 4, 2021 - Anul trecut, numărul căsătoriilor înregistrate în județ a scăzut cu aproximativ 42% comparativ cu 2019. Doar 1.100 de cupluri și-au unit destinele în an pandemic. Surprinzător, în 2020 a scăzut la jumătate și numărul divorțurilor înregistrate.
DE CE a omorât DSVSA 13 porci? martie 4, 2021 - DSVA a omorât și îngropat 13 porci. Acțiunea a început cu intervenția poliției și s-a sfârșit cu dezinfectarea locului în care au fost îngropați și a mașinii cu care au fost transportați.
FOTO/VIDEO – Au depus jurământul: „În sfârșit, prefectul și subprefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu!” martie 4, 2021 - Începând de azi, județul nostru are, oficial, un prefect și doi subprefecți. „În sfârșit, într-adevăr, acum, prefectul și subprefeții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu”, a declarat Stelian Dolha dar și reprezentanții Guvernului, prezenți la eveniment - online.
Și la Prefectură apar posturile ca ciupercile după ploaie. Cine sunt frumoasele care-l consiliază pe Dolha: martie 4, 2021 - Nu doar la primărie apar posturile ca ciupercile după ploaie. Dacă la Primărie apar noi și noi consilieri, la Instituția Prefectului a apărut anul acesta un nou subprefect și un post de secretar general. Mai mult, dacă Turc este consiliat de nu mai puțin de 5 consilieri, prefectul Dolha are și el 4 reprezentante ale sexului frumos care-i compun cancelaria.
Umilit de învățătoare, pentru că i-a dat un mărțișor urât! Mii de „clienți” se mobilizează să-l încurajeze martie 4, 2021 - Nicolae, un copil din Argeș, ar fi fost umilit de învățătoare din cauza „mărțișorului urât” pe care i l-a dus. Provenind dintr-o familie cu posibilități materiale reduse, mărțișorul era făcut de el. Povestea a înfuriat și emoționat mii de români care acum vor să comande mărțișoare de la Nicolae. Și voi puteți intra în posesia unui „mărțișor urât”.
Produs în Bistrița-Năsăud: Eveniment special, dedicat zilei de 8 Martie, lângă Biserica Evanghelică martie 4, 2021 - Artizanii și producătorii locali din județ au pregătit o surpriză specială pentru a celebra frumusețea, feminitatea și bunul gust! Sâmbătă, 6 martie, în centrul orașului, primele 50 de doamne și domnișoare vor fi răsplătite cu un cadou picant! 
FOTO – Negrilești: Prins în timp ce-și arunca gunoaiele din gospodărie pe malul râului! CE amendă a primit: martie 4, 2021 - Un bărbat din Negrilești a fost surprins de jandarmi în timp ce ”scăpa” de gunoaiele din gospodărie. Acesta descărca remorca tractorului pe malul râului din localitatea. CE amendă a primit:
ȘOCANT – Efectele nevăzute ale „școlii online”: Trei eleve de clasa a VII-a, însărcinate! martie 4, 2021 - Reînceperea cursurilor la clasă a dus la descoperirea unui lucru șocant. Trei eleve de clasa a VII-a sunt însărcinate. Autoritățile au fost anunțate, iar mamele minore sunt incluse într-un program de consiliere.
Un eveniment astral: Se reia campania „Fură o carte! Te ajută popa!” martie 4, 2021 - Spre bucuria și satisfacția multora dintre noi, campania „Fură o carte! Te ajută popa!” a fost reluată de inițiatorul acesteia – preotul Crin Triandafil Theodorescu. Totul a pornit de la un fapt divers petrecut în februarie 2020, când o adolescentă a furat o carte dintr-un supremarket.
Aquabis: Se montează un regulator de presiune, în Târlișua. Probleme, și în Feldru martie 4, 2021 - Se va monta un regulator de presiune pe rețeaua de distribuție din Târlișua, astăzi, 4 martie 2021 - anunță Aquabis. Probleme cu apa vor avea și localnicii din Feldru:
Ancuța Cârcu: „În dosar sunt 200 de persoane, pe care nu le cunosc”. Judecătoria Turda se pronunță mâine cu privire la arestare martie 4, 2021 - Ancuța Cârcu s-a prezentat ieri în fața judecătorilor turdeni, pe masa cărora s-a aflat o propunere de arestare cu numele său. Bistrițeanca a spus că nu cunoaște niciuna din cele 204 persoane din dosar și că este nevinovată. Judecătoria Turda a amânat pronunțarea cu privire la propunerea de arestare pentru mâine.
OFICIAL, de mâine: Dolha – prefect, Toth și Attila – subprefecți martie 3, 2021 - Guvernul s-a întrunit în ședință astăzi, iar unul dintre punctele de pe ordinea ed zi a fost numirea prefecților și subprefecților. Astfel, de mâine, este OFICIAL: Dolha - prefect, Toth și Attila - subprefecți. 
FOTO/VIDEO: GRAV accident la Salva – victimă încarcerată martie 3, 2021 - Un grav accident de circulație a avut loc în Salva. Un autoturism a părăsit partea carosabilă, iar un bărbat a rămas încarcerat.
Peste 1.500 dintre mașinile controlate de RAR în județ, găsite cu nereguli martie 3, 2021 - RAR și Poliția Rutieră au verificat anul trecut, în trafic, peste 1.911 de autoturisme. Dintre acestea, peste 1.500 au fost găsite cu nereguli. CARE au fost cele mai des întâlnite probleme:
Daniel Suciu (deputat PSD BN): Până și ajutorul de înmormântare a fost diminuat! martie 3, 2021 - Daniel Suciu, deputatul PSD BN, a comentat, recent, votul acordat de coaliția majoritară bugetului pentru 2021. „Până și ajutorul de înmormântare a fost diminuat!”, s-a revoltat deputatul.
FOTO: O tânără a rămas încarcerată, după ce mașina în care se afla a ajuns în șanț martie 3, 2021 - Un accident rutier a avut loc în Rusu Bârgăului. Două autoturisme au colizionat frontal, iar în urma impactului, una dintre ele a ajuns în șanț. O tânără a rămas încarcerată între fiarele mașinii. 
O provocare, pentru elevii din Bistrița-Năsăud: EROUL din localitatea mea martie 3, 2021 - Elevii din Bistrița-Năsăud au vreme până în 10 mai să conceapă o lucrare despre eroul din localitatea sau familia lor. Este vorba despre un inedit concurs de istorie, adresat copiilor din gimnaziu sau liceu. Cele mai bune lucrări vor fi distinse cu premii în bani și diplome.
Vaccinare „drive-thru”, în etapa a III-a! martie 3, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare va începe, teoretic, pe 15 martie 2021. Autoritățile iau în considerare inclusiv vaccinarea de tip „drive - thru”. Astfel, cetățenii s-ar putea vaccina din confortul... mașinii.
FOCAR Covid într-un sat izolat din județ! „Nu ne explicăm fenomenul”, spune primarul martie 3, 2021 - Un sat din județ a reușit să-i șocheze pe toți! Deși destul de izolat, cu doar „o mână de oameni”, zona a devenit acum focar COVID. „Nu reușim să ne explicăm cum s-a ajuns la așa ceva, mai ales că majoritatea sunt oameni în vârstă, care nu prea circulă”, a declarat primarul comunei.
Peste 100 de femei de la țară și-au găsit de lucru în prima luna a anului 2021 martie 3, 2021 - AJOFM BN a anunțat că a ajutat 206 bistrițeni să-și găsească de lucru în prima lună a anului 2021. Majoritatea celor angajați sunt femei....și un procent însemnat..femei de la țară.