13 C
Bistrița
vineri, august 12, 2022

Primăria le oferă „consultanță” bistrițenilor care se întorc din străinătate. Unde va funcționa noul centru:

Primarul Ioan Turc vrea să înființeze un centru unde cei care se reîntorc din străinătate să primească consultanță. Municipalitatea are deja o parte din specialiști, dar a și pus ochii pe un spațiu unde va funcționa acest centru. Noul serviciu al Primăriei Bistrița va fi funcțional la începutul anului 2022.

Primăria pregătește un serviciu de consultare pentru bistrițenii care se întorc din străinătate. Acesta va fi funcțional în primul trimestu al anului viitor.

„Am luat această decizie ținând cont de faptul că oamenii care se reîntorc din străinătate nu vin cu mâna întinsă. Nu vin să ceară nici locuință socială, nici locuri de muncă. Ei au trăit într-un sistem bine așezat, sunt oameni care au cultul muncii, iar în același timp sunt oameni care doresc să simtă că s-au întors acasă. Un grup de consilieri și sprijin pentru acești oameni mi se pare extrem extrem de important. România din care au plecat nu seamănă toarte mult cu România în care se întorc. Nici din punct de vedere instituțional. Sunt oameni care vor dori să înceapă afaceri, îi vom ajuta să facă acest lucru”, a declarat primarul Ioan Turc, într-o conferință de presă.

Edilul a precizat că ideea i-a venit după ce a reușit să convingă o familie de bistrițeni să nu se reîntoarcă în Spania. Aceștia se întorseseră din Spania de curând, iar unul dintre copii care a fost repartizat la o școală din municipiu nu s-a adaptat, din cauza dificultăților de a comunica în limba română.

„Copiii sunt stânjeniți pentru că nu vorbesc corect sau unii nu vorbesc aproape deloc limba română. Prin profesori voluntari și nu numai, pentru că vom aloca și bani pentru acest program, îi vom ajuta pe copii să se integreze în sistemul românesc de învățământ”, a mai spus Turc.

Acesta a precizat că primăria are deja o parte din specialiști. Printre ei se numără și psihologi și profesori. Întreaga activitate a acestui serviciu se va desfășura într-un centru ce va funcționa, cel mai probabil, pe strada Albert Berger, în locul Universității Tehnice, ce urmează să se mute în clădirea de pe Pietonalul Liviu Rebreanu.

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...