26.1 C
Bistrița
marți, iulie 1, 2025

Primarul din Căianu Mic, Paul Știr: „Mulți oameni trăiesc bine și fac bani din boștinărit, dar e și multă muncă”

Prezent la Bistrițeanul Live, primarul comunei Căianu Mic a vorbit și despre una dintre cele mai vechi îndeletniciri din țară, care mai este practicată în localitatea sa. Este vorba despre boștinărit, transformarea stupilor vechi și a resturilor din ceară în cantități mari de ceară. Despre ei, Paul Știr spune că fac bani, dar și muncesc mult.

În comuna Căianu Mic încă se practică boștinăritul, o ocupație veche tradițională care presupune deplasarea prin țară și colectarea de faguri vechi și resturi de ceară, care, prin topire, după procedee performante, sunt transformate în cantități mari de ceară.

Primele date despre această indeletnicire datează din 1400. Ceara din țara noastră era una dintre cele mai apreciate din Europa, datorită calității și a parfumului său.

Și în trecut, dar și acum, această ocupație este profitabilă, o recunoaște chiar primarul din Căianu Mic, Paul Știr:

„Avem vechea îndeletnicire să zic așa, boștinăritul, cu care se ocupă mulți oameni din Căianu Mic și Căianu mare. Mulți oameni trăiesc bine, fac bani, dar e și multă muncă. Se duc oamenii prin țară la stupari, adună acei faguri uzați, vechi, pe care stuparii îi scot din ladă. Fagurii sunt introduși într-un mecanism numit șaitău, se topesc fagurii respectivi acolo și se fac calupuri mari de ceară. Unii valorifică ceara în țară, alții din ceara respectivă fac foițe de faguri, foițe noi, pe care le vând în țară la stupari”, a explicat Paul Știr invitat la Bistrițeanul Live.

Acesta mai spune că își dorește să organizeze o gală a micilor antreprenori și producători locali spre finalul acestui an sau în 2023, pentru a-și arăta recunoștința și pentru a le spune povestea.

Emisiunea la care a fost prezent primarul comunei Căianu Mic o puteți urmări mai jos:

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. „faguri vechi și resturi de ceară, care, prin topire, după procedee performante, sunt transformate în cantități mari de ceară”, adică se mai adaugă și parafina în proporție de 50%, cine știe cunoaște.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.

Mașina ta e pregătită de vacanță? Profită de verificarea auto de sezon oferită de MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița

Vara a sosit, iar odată cu vremea caldă vin și planuri de escapade și concedii. Service-ul Autorizat Škoda & Multimarcă - MATEROM AUTOMOTIVE, lansează o ofertă specială la Verificare Auto de vacanță...

TAPAS LEMON s-a mutat pe Pietonal! Are și mai multe specialități din bucătăria spaniolă

Tapas Lemon – locul cu delicii din bucătăria spaniolă deschis de Carolina la Bistrița – s-a mutat în centru, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, ca să fie mai aproape de toți cei care adoră mâncarea spaniolă. Acum au la dispoziție un meniu și mai bogat, evident, tot de inspirație spaniolă!