20.2 C
Bistrița
duminică, aprilie 14, 2024

Primarul din Căianu Mic, Paul Știr: „Mulți oameni trăiesc bine și fac bani din boștinărit, dar e și multă muncă”

Prezent la Bistrițeanul Live, primarul comunei Căianu Mic a vorbit și despre una dintre cele mai vechi îndeletniciri din țară, care mai este practicată în localitatea sa. Este vorba despre boștinărit, transformarea stupilor vechi și a resturilor din ceară în cantități mari de ceară. Despre ei, Paul Știr spune că fac bani, dar și muncesc mult.

În comuna Căianu Mic încă se practică boștinăritul, o ocupație veche tradițională care presupune deplasarea prin țară și colectarea de faguri vechi și resturi de ceară, care, prin topire, după procedee performante, sunt transformate în cantități mari de ceară.

Primele date despre această indeletnicire datează din 1400. Ceara din țara noastră era una dintre cele mai apreciate din Europa, datorită calității și a parfumului său.

Și în trecut, dar și acum, această ocupație este profitabilă, o recunoaște chiar primarul din Căianu Mic, Paul Știr:

„Avem vechea îndeletnicire să zic așa, boștinăritul, cu care se ocupă mulți oameni din Căianu Mic și Căianu mare. Mulți oameni trăiesc bine, fac bani, dar e și multă muncă. Se duc oamenii prin țară la stupari, adună acei faguri uzați, vechi, pe care stuparii îi scot din ladă. Fagurii sunt introduși într-un mecanism numit șaitău, se topesc fagurii respectivi acolo și se fac calupuri mari de ceară. Unii valorifică ceara în țară, alții din ceara respectivă fac foițe de faguri, foițe noi, pe care le vând în țară la stupari”, a explicat Paul Știr invitat la Bistrițeanul Live.

Acesta mai spune că își dorește să organizeze o gală a micilor antreprenori și producători locali spre finalul acestui an sau în 2023, pentru a-și arăta recunoștința și pentru a le spune povestea.

Emisiunea la care a fost prezent primarul comunei Căianu Mic o puteți urmări mai jos:

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. „faguri vechi și resturi de ceară, care, prin topire, după procedee performante, sunt transformate în cantități mari de ceară”, adică se mai adaugă și parafina în proporție de 50%, cine știe cunoaște.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.

8 ani cu MAC GSM la Bistrița! Clienții săptămânii primesc o cafea la Copacul de Cafea

MAC GSM, unul dintre cele mai căutate magazine de accesorii pentru telefoane din Bistrița, împlinește astăzi...