25.8 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

Primarul din Căianu Mic, Paul Știr: „Mulți oameni trăiesc bine și fac bani din boștinărit, dar e și multă muncă”

Prezent la Bistrițeanul Live, primarul comunei Căianu Mic a vorbit și despre una dintre cele mai vechi îndeletniciri din țară, care mai este practicată în localitatea sa. Este vorba despre boștinărit, transformarea stupilor vechi și a resturilor din ceară în cantități mari de ceară. Despre ei, Paul Știr spune că fac bani, dar și muncesc mult.

În comuna Căianu Mic încă se practică boștinăritul, o ocupație veche tradițională care presupune deplasarea prin țară și colectarea de faguri vechi și resturi de ceară, care, prin topire, după procedee performante, sunt transformate în cantități mari de ceară.

Primele date despre această indeletnicire datează din 1400. Ceara din țara noastră era una dintre cele mai apreciate din Europa, datorită calității și a parfumului său.

Și în trecut, dar și acum, această ocupație este profitabilă, o recunoaște chiar primarul din Căianu Mic, Paul Știr:

„Avem vechea îndeletnicire să zic așa, boștinăritul, cu care se ocupă mulți oameni din Căianu Mic și Căianu mare. Mulți oameni trăiesc bine, fac bani, dar e și multă muncă. Se duc oamenii prin țară la stupari, adună acei faguri uzați, vechi, pe care stuparii îi scot din ladă. Fagurii sunt introduși într-un mecanism numit șaitău, se topesc fagurii respectivi acolo și se fac calupuri mari de ceară. Unii valorifică ceara în țară, alții din ceara respectivă fac foițe de faguri, foițe noi, pe care le vând în țară la stupari”, a explicat Paul Știr invitat la Bistrițeanul Live.

Acesta mai spune că își dorește să organizeze o gală a micilor antreprenori și producători locali spre finalul acestui an sau în 2023, pentru a-și arăta recunoștința și pentru a le spune povestea.

Emisiunea la care a fost prezent primarul comunei Căianu Mic o puteți urmări mai jos:

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. „faguri vechi și resturi de ceară, care, prin topire, după procedee performante, sunt transformate în cantități mari de ceară”, adică se mai adaugă și parafina în proporție de 50%, cine știe cunoaște.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.