9.3 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

Primele nașteri la „Grădinița de lilieci din Lușca” , proiect unic în Europa

„Grădinița de lilieci” din Lușca (Năsăud), un proiect de conservare ecologică și educație unic în Europa, are doi noi membri. Ieri au fost notate primele două nașteri în colonia de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros, monitorizată la Năsăud.

În Năsăud este monitorizată și studiată colonia de lilieci Rhinolophus hipposideros, în cadrul unui proiect inedit și unic în Europa, numit „Grădinița de Lilieci din Lușca”.

Este un proiect de conservare ecologică și educație, dezvoltat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Primăria Orașului Năsăud. „Grădinița” a fost inaugurată în urmă cu exact un an.

Ieri, în cadrul coloniei care cuprinde 20 de femele, strânse într-o comunitate, s-au născut doi lilieci.

„Colonia de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros cuprinde un număr de 20 de femele strânse într-o comunitate, având drept scop nașterea și emanciparea unei noi generații din această specie foarte delicată. Pe timpul iernii, liliecii din această specie hibernează în Peștera de la Izvorul Tăușoarelor, unde sunt inventariate, anual, un număr de câteva sute de exemplare, alături de mii de exemplare din alte patru specii de chiroptere. În lunile aprilie-iulie, femelele de Rhinolophus hipposideros formează colonii de maternitate în scopul protejării reciproce a noii generații.

O astfel de colonie este monitorizată în orașul Năsăud, în cadrul proiectului ”Grădinița de lilieci din Lușca”, scopul acestei acțiuni fiind dublu: culegerea de informații cu caracter științific, care să ducă la o mai bună cunoaștere a comportamentului acestei specii de lilieci și folosirea imaginilor live în cadrul unor ore de curs, pentru a contribui la modificarea percepției acestor mamifere foarte importante pentru ecosistem și pentru biodiversitate”, explică preotul Crin Triandafil Theodorescu, „părintele” acestei inedite grădinițe.

Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos :

VIDEO – Un proiect unic în Europa: Grădinița de lilieci din Lușca / Năsăud!

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.