-1.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

Primele nașteri la „Grădinița de lilieci din Lușca” , proiect unic în Europa

„Grădinița de lilieci” din Lușca (Năsăud), un proiect de conservare ecologică și educație unic în Europa, are doi noi membri. Ieri au fost notate primele două nașteri în colonia de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros, monitorizată la Năsăud.

În Năsăud este monitorizată și studiată colonia de lilieci Rhinolophus hipposideros, în cadrul unui proiect inedit și unic în Europa, numit „Grădinița de Lilieci din Lușca”.

Este un proiect de conservare ecologică și educație, dezvoltat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Primăria Orașului Năsăud. „Grădinița” a fost inaugurată în urmă cu exact un an.

Ieri, în cadrul coloniei care cuprinde 20 de femele, strânse într-o comunitate, s-au născut doi lilieci.

„Colonia de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros cuprinde un număr de 20 de femele strânse într-o comunitate, având drept scop nașterea și emanciparea unei noi generații din această specie foarte delicată. Pe timpul iernii, liliecii din această specie hibernează în Peștera de la Izvorul Tăușoarelor, unde sunt inventariate, anual, un număr de câteva sute de exemplare, alături de mii de exemplare din alte patru specii de chiroptere. În lunile aprilie-iulie, femelele de Rhinolophus hipposideros formează colonii de maternitate în scopul protejării reciproce a noii generații.

O astfel de colonie este monitorizată în orașul Năsăud, în cadrul proiectului ”Grădinița de lilieci din Lușca”, scopul acestei acțiuni fiind dublu: culegerea de informații cu caracter științific, care să ducă la o mai bună cunoaștere a comportamentului acestei specii de lilieci și folosirea imaginilor live în cadrul unor ore de curs, pentru a contribui la modificarea percepției acestor mamifere foarte importante pentru ecosistem și pentru biodiversitate”, explică preotul Crin Triandafil Theodorescu, „părintele” acestei inedite grădinițe.

Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos :

VIDEO – Un proiect unic în Europa: Grădinița de lilieci din Lușca / Năsăud!

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...