26.1 C
Bistrița
luni, iulie 15, 2024

PRO-VERB: Banii nu aduc fericirea, dar…

Banii nu aduc fericirea, dar am intrat în lumea lor și toți oamenii îi caută ca și cum ar avea puteri nemăsurate. În ținuturile sufletești, banii nu au nici o valoare și întrebuințare… Sunt ca niște fantome care nu pot mișca vreun sentiment sau vreo emoție.

Numai cei care nu au bani cred că aceștia le-ar aduce mulțumire sufletească. Cei care au bani știu sigur că ei nu produc deloc fericire. Produc doar o putere care nu mișcă nimic în inima nimănui.

Când erau bani mai puţini în lume şi nu erau ei cei care să ne intereseze – noi, copii fiind – aveam în casă un porcuşor grăsuţ din ceramică. El avea o fantă prin care introduceam în el monedele economisite.

Când se umplea îl spărgeam şi din bănuţii strânşi mai cumpărăm câte o minge sau ceva dulce de mâncat.

Acum oamenii şi-au pus cu toţii în loc de cap câte un porcuşor de ceramică. La fiecare pas le zornăie între umeri monede de toate felurile. Cei mai grei de cap au bani mai mulţi. Cei cu capul gol umblă după bani. Oricum porcuşorul îşi cere vama şi până la urmă se și umple.

Gâtul se pleacă, genunchii se îndoaie, omul cade şi porcuşorul se sparge răspândind în ţărână o frumoasă colecţie de monede. Ea va servi, evident, vreunui copil care o să vrea să-şi cumpere o minge.

Banii nu aduc fericirea. Și chiar dacă tot mai puțini oameni cred această vorbă, ea rămâne un adevăr…

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...

DELICE PAN angajează șofer categoria B. Noi locuri de muncă, la Coroana Grand Hotel, Centrul Micul Prinț, Stewo Năsăud sau Coroana

Echipa Delice Pan are nevoie de un șofer pentru distribuție pâine, iar Tricorama caută operator utilaje personalizare. Centrul Micul Prinț angajează terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Jelna, Restaurant Coroana, Aquabis sau STEWO  PLAST Năsăud: