26.9 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

PRO-VERB: Fala și beția aduc sărăcia…

Fala și beția aduc sărăcia – spune un vechi și adevărat proverb care pune în discuție viciile umane și recomandă limitarea lor. Lauda de sine e tot un fel de beție și amândouă nu pot aduce decât îngustarea relațiilor sociale și izolarea care duce la sărăcie.

Sunt în societate vicii de toate felurile. Pentru că omul vrea să experimenteze viața care i-a fost lăsată. De la pedofilie și droguri grele, de la curvie și alcoolism – până la violență și furt, toate sunt numite la grămadă vicii…

Cred că diferența dintre ele o face gravitatea consecințelor acestor vicii… Și cu asta am ajuns la fumat, unul dintre viciile cele mai expuse și mai contestate.

Fumătorii au pachetele de țigări decorate cu înscrisuri morbide care anunță catastrofe în viața personală… Chiar dacă omului îi place să tragă o țigară dimineața lângă o cafea, că bine se potrivesc ele împreună.

Se știe, de asemenea, că accidentele de mașină produc cele mai multe morți și infirmități. De aceea ar fi necesar ca pe fiecare mașină ieșită din fabrică să scrie mare Mașinile ucid. Și să se pună poze de la accidente pe toate capotele. Cum vi se pare?

Dacă bei o cafea într-o cafenea trebuie să îți fumezi țigara afară în ploaie, sub streașină, deși în cafenea nu mai e nimeni. Cum ar fi dacă cei care consumă mici cu muștar – și-ar mânca micii în restaurant și muștarul afară, în frig?

Alcoolul duce de multe ori la violență și fapte antisociale, dat nu se spune asta pe nici o sticlă de băutură… 

Totuși, nu am văzut niciodată doi fumători care să se ia la bătaie de la prima țigară, cuprinși de nervi.

Când vine iarna, fumătorii – printre care și eu mă număr, alături de alte milioane de români – vor fi din nou expuși frigului și bolilor pulmonare… Pentru că au voie să fumeze decât afară.

Asta este grijă pentru om? Accizele pe vicii cad cel mai greu pe țigări, parcă tocmai pentru că au o mulțime de utilizatori.

Limitarea viciilor este necesară, nu spune nimeni altceva, și toate sunt rele… Dar omul are voie să alegă cum își trăiește viața. Iar legiuitorii se cere să vadă care este scara efectelor produse de diferite vicii și să le trateze diferențiat…

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. no’, nu-i a buna povestea asta!
    Am crezut ca o sa zici ca fala si betia puterii actualului primar i-a provocat decaderea!
    Dar tu esti cu ale tale… nu ai voie sa fumezi in cafenea pentru ca ii deranjezi pe altii care nu fumeaza, atat de simplu… si de binevenita reglementarea!
    Si da! Accize si taxe se pun normal pe ce e mai vandut si mai consumat, altfel ce rost ar avea!?

  2. Eu as interzice total fumatul, sunt nefumător și mă afectează foarte tare cei care fumează pe trotuar sau in alte locuri publice pe unde trec, daca tu vrei sa te otrăvești, e dreptul tau, dar de ce mă otrăvești și pe mine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!