25.6 C
Bistrița
sâmbătă, mai 3, 2025

PRO-VERB: Fie omul cât de mic, după masă doarme un pic

Fie omul cât de mic, după masă doarme un pic  este o vorbă jucăușă pe care o știe tot românul din copilărie. Aici, vreau să-i ridicăm înțelesurile la rangul muncii odihnite. Vechii greci spuneau că zeii, odihnindu-se, au creat lumea. Actul creației nu a fost unul încrâncenat, susținut și stresat, ci unul asumat și lejer, ca în joacă.

Nici Dumnezeu nostru, al creștinilor, nu a creat lumea sub presiune, făcând cinci lucruri deodată. Gospodăreștem pe treabă bună, adăugând câte ceva la ea în fiecare din cele șapte zile, după ce a văzut că e bine în fiecare zi.

Aici vorbim despre marile modele ale muncii odihnite, care ne stau în față într-o lume care caută mereu profitul și randamentul.

Munca obosită este cea făcută sub presiune și stres. Fără satisfacție, plăcere sau rezultate calitative satisfăcătoare. Chiar cantitativ, rezultatele ei nu sunt mulțumitoare, nici pentru cel care o practică, nici pentru beneficiar.

Nu știu dacă ați observat că oamenii care se silesc cel mai tare și se stresează clipă de clipă nu fac nimic serios cu adevărat și nu lasă nimic în urma lor întreaga viață. Sunt mereu ocupați, agitați, zeloși, iresponsabili, băgăreți și hiperactivi, lăsând doar vântul mișcării în urma lor. Pentru a fi creativ și a deveni creator, uneori trebuie doar să te învârți în jur și să acorzi timp îndelungat contemplației, meditației, reflexiei. Văzut de ceilalți asta se cheamă să nu faci nimic

Atunci când munca se întâlnește cu vocația și plăcerea de a o depune se produc rezultate spectaculoase și se naște adevăratul randament.

Așadar, fie omul cât de mic sau mare, să se bucure de odihnă și siestă la fel de mult precum de muncă. Astfel, se naște munca odihnită, făcută cu drag, eficientă și care lasă lucruri semnificative în lume.

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Nu rata PRIME CONNECTIONS – primul eveniment de business networking al anului pentru antreprenorii din Bistrița!

Ești pregătit pentru evenimentul de Business Networking al primăverii? După succesul evenimentului din toamnă, BNI Bistrița-Năsăud România organizează primul eveniment de business networking în 2025: Prime Connections.

ProAnima e acum Transilvet! Aceiași medici veterinari dedicați și servicii veterinare de top pentru sănătatea animalelor de companie

Clinica veterinară ProAnima s-a reinventat și a devenit Transilvet! Cu o nouă denumire acum, dar în aceeași locație (strada Drumul Dumitrei Vechi, Nr. 29A, Bistrița), medicii veterinari Vlad Ștefănescu și Loredana Zegrea, cei care au pus bazele clinicii, continuă să ofere servicii medicale veterinare de înaltă calitate, bazate pe o experiență vastă și o pregătire internațională.

FOTO: Noul show-room Bilka Tinu House Art, inaugurat astăzi, pe drumul de centură!

Tinu House Art, cel mai mare distribuitor Bilka din țară, a inaugurat astăzi, pe drumul de centură, vizavi de Restaurantul Terra, noul show-room Novatik Bistrița. Într-un spațiu complet renovat și primitor....