25.9 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

PRO-VERB: Hoțul neprins e negustor cinstit…

Hoțul neprins e negustor cinstit, spune cu un fel de amărăciune neconsolată românul care a văzut multe la viața lui… Noi credem că această vorbă a devenit atât de populară fiind rostită de un hoț și că s-a extins cu bucurie numai în lumea răufăcătorilor… Pentru că niciun om cinstit nu poate aplauda așa ceva.

Un om a ieșit la furat porumb cu carul. Ba și-a mai luat și un copil cu el. A ajuns la terenul cu păpușoi, a intrat în el – s-a uitat în stânga, s-a uitat în dreapta și apoi de jur împrejur și s-a apucat să încarce din porumbul altuia. Copilul care stătea în căruță și l-a urmărit mereu, l-a întrebat la un moment dat: Tată, te-ai uitat în stânga, în dreapta și de jur împrejur, dar în sus nu te-ai uitat. De ce?

Desigur întrebarea copilului a fost retorică și fără consecințe… Pentru că este greu de presupus că vocea cinstită și naivă a unui copil poate să curme acțiunea fără de lege a unui adult.

Povestea însă ne sugerează că pe lângă justiția mundană de pe orizontală mai este și una verticală, a Celui de Sus.

Hoțul neprins e negustor cinstit – aici și acum. Dar cum adevărul iese la lumină întotdeauna, el va avea de suferit fie în judecata de Dincolo, fie prin urmașii lui – care vor fi dați în vileag ca având ascendență într-o familie de hoți.

Vorba simplă – să nu furi – nu se cere mult comentată, ca să fie înțeleasă…

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...