9.9 C
Bistrița
duminică, mai 11, 2025

PRO-VERB: Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă…

Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă, ne spune o vorbă veche pe care o confirmă o istorie îndelungată. Bogățiile spațiului carpato-ponto danubian sunt cunoscute încă din vremea romanilor care au cărat la Roma cât au putut din aurul și resursele dacilor.

Popoarele migratoare în frunte cu mongolii și tătarii au luat în fuga cailor cât au apucat. Imperiile vecine nu s-au lăsat mai prejos și au furat și ele pe rupte. Și rușii, și austro-ungurii și turcii – care de putere. Procesul este unul continuu și pare etern. El subliniază faptul că inclusiv în zilele noastre, România este una dintre cele mai bogate țări europene. Că dacă nu ar fi, de unde ar lua ei…?

Un paradox uimitor este acela că dacă furi o găină sau o pâine – se vede și ești prins. Dar dacă furi o flotă maritimă, pădurile unui munte întreg sau un combinat petrochimic – te poți acoperi cu hârtii și nu se vede nimic. Este uimitor!

O altă ciudățenie a furturilor este că pâinea a ajuns în România una dintre cele mai scumpe din Europa. Deși producem cam de zece ori mai mult grâu decât consumăm iar curent electric exportăm, că avem prea mult.

Îți și vine să spui că Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă

Cine să mai înțeleagă ceva? Numai băieții deștepți, intermediarii, comisionarii înțeleg. Dar ei nu spun nimic nimănui. Căci secretul e pâinea lor – și noi rămâne să plătim cu banii cerșiți din poartă-n poartă.

Nu putem încheia decât tot în ritm de versuri, căci românul este poet și poate spune: Țara asta e bogată, fură toți și nu se gată…

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Care sunt cele mai iubite torturi la Cofetăria Cristina! TOP 5 texturi adorate de clienți

De peste 30 de ani, Cofetăria Cristina îi răsfață pe bistrițeni la toate evenimentele importante din viața lor, de la aniversări, nunți, botezuri și până la petreceri organizate de firme, cu torturi spectaculoase și totodată delicioase. Deliciul suprem, aflat pe locul întâi în preferințele clienților, este...

FOTO: Sala de evenimente Giulia 1 s-a schimbat la față! E mai elegantă de cum o știați, gata de nunți de poveste!

Cine din oraș n-a fost până acum măcar o dată la o nuntă la sala de evenimente Giulia 1?! De la inaugurare și până acum, sala a fost preferata nunților cu ștaif din oraș, iar zeci de perechi de miri și-au răsfățat invitații în localul elegantă. Acum, după ani de evenimente, sala a trecut printr-un amplu proces de renovare și e mai frumoasă și elegantă ca niciodată.

Rombat lansează o aplicație digitală pentru bateriile de autoturisme și autocamioane

Rombat Bistrița, singurul producător integrat de baterii auto din România, lansează prima aplicație cu scanare QR. Prin intermediul acesteia se digitalizează procesul de generare și gestionare a garanțiilor pentru bateriile auto și HD (heavy duty - camioane).