2.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

PRO-VERB: Să nu pui carul înaintea boilor

Să nu pui carul înaintea boilor, ne sfătuiește un gospodart care a cărat multe în viață, în ordinea firească a lucrurilor… Pentru că boii sunt tracțiunea, iar carul – avuția.

Robotul Ion al guvernului, inteligența artificială care a ajuns mândria țării, ar spune: tineri familiști îngrijiți-vă să aveți apartament, mașină, slujbe bune, economii în bancă… Și abia apoi să vă propuneți să faceți copii. Așa ar spune el, dar Viața, Viața – adică inteligența naturală – nu lucrează nici cu multinaționalele, nici cu băncile, nici cu asigurările. Ea lucrează cu oamenii.

Viața prin puterile ei nesfârșite îți dă copiii ca să aibă sens să ai apartament și mașină și confort. Să te străduiești să le obții și să muncești pentru ele de dragul urmașilor.

Copiii – ei sunt tracțiunea și ei trebuie puși în fața avuției care îi va urma.

Una dintre imaginile care mă urmărește este cea a doi bătrâni pe care i-am găsit foarte triști într-o casă bogată. Erau trecuți de 80 de ani. Au făcut de toate, dar își simțeau viața neîmplinită, pentru că nu aveau copii. Au agonisit toată viața, dar acum nu aveau cui lăsa ce aveau. Pentru că au pus carul înaintea boilor, și nu au lăsat la vreme viața să lucreze în ei cu regulile ei tainice și simple.

De aceea spun: lasă viața să te învețe ce nu poate inteligența artificială să simtă.

Că nu ne-am născut toți în paturi de puf, și nici în apartamente de lux. Dar ne-am bucurat de dragostea părinților, mai mult decât de orice avuție. Și am sporit numărul celor care privesc cerul fără să le pese ce au pe masă…

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.