13.5 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

Bucatele tradiționale din Sîngeorz-Băi, puse în valoare de o mămică cu 4 copii. Cum a luat naștere punctul gastronomic „Sanda lu` Mărișica”

De mai bine de 7 luni, orașul-stațiune Sîngeorz-Băi are un punct gastronomic local. Acesta a fost amenajat de Sanda Mariana Hoza, o mămică cu 4 copii, care a început să pună în valoare mâncarea tradițională, după ce vreme bună a administrat cabane în zonă.

Sanda Mariana Hoza are 40 de ani și până de curând administra cabane din zona Sîngeorz-Băi. Pasionată de bucătăria tradițională românească, ea gătea și până acum pentru turiștii care ajungeau în cabanele administrate de ea.

Deși are 4 copii între 6 și 14 ani și o întreagă gospodărie pe mână, Sanda nu a stat pe gânduri când a venit vorba să amenajeze un punct gastronomic local, chiar la ea acasă.

Punctul Gastronomic „Sanda lu` Mărișica” funcționează din luna mai a anului trecut și se mândrește cu preparate făcute 100% în casă. Toată materia primă provine din gospodăria familiei Hoza.

În preajma sărbătorilor de iarnă, cei care i-au trecut pragul au putut gusta tobă făcută în casă, cârnați sau caltaboș. Toate au fost realizate din porcul crescut de familia Hoza în gospodărie. Până și pâinea pe care o servește pofticioșilor este făcută în casă de Sanda.

Printre cele mai căutate preparate se numără pâinea de casă cu brânză, zămurile acrite cu lapte de oi sau clasicele sarmale. Potrivit gazdei, de ceva vreme au început să îi calce pragul tot mai multe persoane, casa sa găzduind chiar mici evenimente în familie.

Familia Hoza nu mai cumpără pâine din comerț de ani de zile

Cei care vor să mănânce la Punctul Gastronomic „Sanda lu` Mărișica” trebuie să își facă programare cu o zi înainte. Aceasta poate servi, conomitent 12 persoane. Sanda face pâine în casă pentru întreaga familie, nu doar pentru cei care-i trec pragul. Familia Hoza n-a mai cumpărat pâine din comerț de ani de zile.

„Noi pregătim tot pe loc, în ziua respectivă. Inclusiv pâinea de casă o facem atunci. Nici acasă nu consumă pâine din comerț. Meniul este compus dintr-un platou tradițional, o ciorbă, un fel principal, pâinea și un desert. Prețurile variază între 50-60-70 de lei de persoană, în funcție de preparatul servit”, spune Sanda Hoza.

Potrivit sîngeorzencei se poate trăi dintr-un punct gastronomic, chiar dacă volumul de muncă este mare, iar startul vine cu ceva investiții. În cazul Sandei, ajutor îi este chiar mama sa, atunci când se aglomerează.

Pe Sanda Mariana Hoza o găsiți în Sîngeorz-Băi, pe Valea Borcutului, la nr. 171A. Puteți face rezervări la numărul de telefon 0769.29.39.97.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.