18.4 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

Puțin ȘANTAJ pentru PUZ-ul de pe Grănicerilor?! Ioan Turc: Nu am niciun fel de emoție de niciun fel de natură de a cere lucruri dezvoltatorilor

La ultima ședință de Consiliu Local, primarul Ioan Turc anunța că a stabilit cu un dezvoltator imobiliar ÎNAINTE de a se vota PUZ-ul cu proiectul său că va pune la dispoziție municipalității un spațiu pentru o creșă. Practica miroase puțin a șantaj, mai ales venind înainte de ședința în care s-a votat proiectul.

În cadrul ultimei ședințe extraordinare de Consiliu Local s-a votat un PUZ pentru un proiect imobiliar. Este vorba despre un proiect imobiliar pregătit pentru strada Grănicerilor. Acolo se va construi un ansamblu de locuințe colective în regim de înălțime D+P+4E+2ER.

Proiectul a fost unul controversat, atrăgând revolta oamenilor din zonă, care spun că n-au fost informați și nu și-au dat acordul pentru proiect. Constructorul a fost nevoit să modifice proiectul de mai multe ori. În cele din urmă, acesta a primit girul consilierilor locali, în ședința extraordinară de luni. Punctele de pe ordinea de zi atât de urgente de avizat erau pe tema Urbanismului.

Un singur consilier a votat împotriva acestui proiect, Nicolae Pavelean. Acesta a și susținut că dezvoltatorul imobiliar ar fi încercat să facă presiuni să voteze proiectul. Pe larg despre acest subiect puteți citi AICI.

Într-o intervenție în CL, reprezentanții Serviciului Urbanism au asigurat că acest proiect respectă toate prevederile legale și etapele necesare. Tot în cadrul ședinței de CL, primarul Ioan Turc a mai făcut cunoscut un detaliu interesant.
A spus că a cerut dezvoltatorului un spațiu unde municipalitatea să facă o creșă. Asta s-a întâmplat înainte de votul din Consiliul Local și s-a materializat printr-o „promisiune” la notar. Mai mult, primarul a insinuat că vrea să transforme astfel de cerințe într-o practică.

„Acest proiect de hotărâre întrunește absolut toate condițiile prevăzute de lege. Din punct de vedere al transparenței s-au parcurs toate etapele. Pentru prima dată am cerut dezvoltatorului cedarea unui spațiu cu destinație creșă. Și pe viitor vom face la fel. Dezvoltatorii importanți cred eu că nu se vor supăra dacă municipalitatea le solicită să întoarcă ceva. Nu am niciun fel de emoție de niciun fel de natură de a cere lucruri.

Nu suntem singura municipalitate care atunci când intră în discuție proiecte imobiliare mari cere ca parte din investiție să vină către comunitate. Din discuțiile avute în spațiul public a reieșit că oamenii preferă creșele și grădinițele publice și nu private, din motive lesne de înțeles. Fapt ce s-a întâmplat printr-o declarație notarială.” , a precizat Ioan Turc în ședința de Consiliu Local.

Ce nu a realizat edilul este faptul că miroase a șantaj o astfel de condiționare, mai ales înaintea unui vot în CL. Spune că și alții fac la fel. Ei bine, alte administrații din țară impun în PUG sau în certificatele de urbanism astfel de investiții.

Investitorii nu sunt strânși cu ușa pentru a beneficia de derogări de la PUG. Planurile urbanistice zonale, de care se folosesc dezvoltatorii în Bistrița de ani de zile, sunt practic derogări de la Planul Urbanistic General. Cel al Bistriței este unul învechit, (din anul 2013) care a tot fost modificat prin PUZ-uri, practic derogări de la el.

Plus că alte administrații impun prin certificatele de urbanism sau PUG construirea de creșe sau amenajarea de parcuri.

200 de copii riscă să nu prindă loc la creșă

Dacă cu locurile la grădiniță mai e cum mai e, bătaia pentru creșă se poate compara cu admiterea la Medicină. Nu mai puțin de doi copii se bat anul acesta pentru un loc la creșă. 400 de dosare au fost înregistrate la înscrierile de anul acesta, în condițiile în care sunt doar 200 de locuri.
Să nu mai punem la socoteală faptul că din cele 5 creșe, una a intrat în reabilitare. Municipalitatea nu ne-a spus încă ce se întâmplă cu acei copii.
Este lesne de înțeles că municipalitatea se vede nevoită să rezolve rapid problema locurilor insuficiente în creșe. Dar chiar asta să fie soluția?

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

8 COMENTARII

 1. Oare d-nul primar s-a gandit ce inseamna o cresa la parter de bloc, cu loc de joaca langa parcarea blocului?
  Miroase de la o posta a mita mascata.
  Acest proiect „trebuia” sa treaca. S-au facut presiuni mari asupra consilierilor. Fapt mentionat de un consilier cu coloana vertebrala.
  Proiectul e plin de inadvertente, dar cu un tupeu iesit din comun s-a sustinut faptul ca sunt intrunite toate conditiile pt a fi votat.
  Sa citeasca Dnul primar toate contestatiile depuse pt acest proiect si se va lamuri. Daca va vrea.
  A patra sau a cincea varianta de proiect depusa pe un cerfificat de urbanism si aviz de oportunitate obtinute pt varianta 1 a proiectului pe vremea lui Crețu.
  Au plecat „zeițele”… Dar cu „zeii” ce se intampla?

 2. Zeii vor urma zeițele! Nu se poate ca, la nesfârșit, sa se „lucreze” în detrimentul cetățeanului. Probabil, speram ca se va sesiza din nou parchetul și vor vedea câte dedesubturi meschine și oameni meschini sunt în primarie. Halal aleși!

 3. „Reprezentantul serviciului de urbanism” – tanara zeita Bilegan „a asigurat ca acest proiect respecta toate prevederile legale”, dar cand s-a dezbatut public acest proiect, a parasit sala, sfidand cetatenii si consilierii locali, chiar daca dl. Peteleu a intrebat-o daca este interesata de acest subiect. Mare experta in urbanism, vizeaza PUZ-uri fara a fi calificata si interesata de subiect. A crescut-o bine Pop Monica… Cu astfel de experti se mandreste Primaria Bistritei… Jenant…

 4. domnu` primar ales de o galerie de fotbal (+11.000)
  restu` au votat cu Niculae, Simionca sau n-au votat deloc
  rezultatele se văd azi, acum

 5. La ședința de consilui din data de 25:03.2021 Dnul Primar a afirmat:
  „Am luat act și de oferta făcută de beneficiar cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui spațiu de circa 300mp către Primăria Municipiului Bistrița cu destinația de Creșă sau Grădiniță.”
  Minutul 34:29 al ședinței.
  Deci cum stă treaba?
  I s-a oferit? Sau a cerut?

 6. Nu știu cine e constructorul dar atâta tam tam sa făcut pe tema acestui proiect ,dar nu înțeleg cum de nu sa vorbit când sa făcut blocul de pe Calea Moldovei,
  unde singurul spațiu verde este între dalele de pavaj ,ce sa mai vorbim de locuri de parcare și spațiu de joacă și multe alte proiecte ale acestui constructor .
  Poi acest Domn BetlarConstruct are cu totul alta viziune si dacă e sta stai după opinea fiecărui cetățean unde se ajunge ,nu se mai construiește nimic aici in orașul asta
  Ba mai apar si toți măscărici din alte partide si spun ca dacă erau iei nu se accepta așa ceva ,Poi in vremea mascaricilor sau făcut ce sa făcut .

  • Nu cred că cineva s-a opus contrucțiilor.
   Important este ca acestea să respecte cerințele din zona respectivă.
   Dacă zona e de case individuale să se facă case individuale.
   Nu mi se pare corect să modifici PUGul pe o parcelă printr-un PUZ pentru că un dezvoltator vrea să facă o huidumă de bloc intre case.
   Și apropo… PUZ înseamnă plan urbanistic zonal. Adică, faci un PUZ pentru o zonă. Nu pentru o parcelă.
   Și apropo de blocul de oe Calea Moldovei… Destul de rău că cetățenii nu au luat atitudine. Poate că totul s-a făcut la secret. Cine știe…
   Poate măcar în ultimul ceas să ne trezim și noi și luăm atitudine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...