-10.4 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

Răscolitor mesaj. Un clujean din Tenerife, șef al unui restaurant închis: „Sunt pe val. Valul care-i mătură pe toţi…”

Răscolitor mesaj, din partea unui clujean stabilit în Tenerife: Emanuel Ciocu este scriitor, publicist și bucătar – patronul unui mic restaurant vegetarian – acum închis din cauza pandemiei Covid-19.

Emanuel Ciocu s-a stabilit în 2014 cu familia sa în San Cristobal de la Laguna, în Tenerife. Ultimii bani i-a investit în restaurantul Tapasté. În prima zi – povestește Emanuel Ciocu pentru PressOne, „13 martie 2014, după ce am ars două tortilla, i-am spus soţiei să închidă, pentru că nu mai ştiu găti. Şi am închis două ore, am tras aer în piept şi, cu disperarea celui care şi-a investit ultimii bani şi speranţe în locul acela, am luat-o de la capăt.

El și soția sa au muncit la început de la 9 la 18, având în cafenea doar patru mese. Apoi au ajuns la 9 mese și la un program de la 13 la 16.

„Sunt pe val. Valul care-i mătură pe toţi…”

Lucrurile s-au schimbat dramatic, însă, din momentul în care Spania a fost lovită de Coronavirus. Ieri erau înregistrate 773 de noi decese, peste 5138 de morți și peste 65.700 de persoane infectate.

Emanuel Ciocu a fost nevoit să închidă restaurantul, postând recent pe pagina sa de socializare un mesaj răscolitor:

Mă întreabă lumea, văd că stai şi faci glume pe Facebook, nu eşti stresat cu restaurantul?! Ba da. Dar mai degrabă resemnat. Că sunt convins că situaţia asta va mai dura minim două luni de acum şi aproape sigur că n-o să-l pot redeschide. Şi nici n-o să pot să-l vând cuiva. În ţara cu cele mai multe baruri şi restaurante din lume raportat la numărul de locuitori.

Sunt îngrijorat pentru că era singura sursă de venit a familiei.

Dar sunt pe val. Valul care-i mătură pe toţi. Însă până la urmă „restaurantul” suntem noi, oamenii.

Fără noi e doar o licenţă, nişte mobilier de la IKEA şi frigidere vechi. Am supravieţuit şi înainte de el şi o s-o fac şi după. Şi nu vă gândiţi la rezerve financiare pe care mă bazez. Dimpotrivă, datorii la bancă.

Dar cine sunt eu să mă plâng că pierd nişte obiecte când alţii îşi pierd persoanele dragi acum?!

Criză, copii răsfățați, priorități…

Criza asta ne scutură ca pe nişte copii răsfăţaţi ce am fost cu toţii şi ne arată priorităţile.

Începând cu restaurantele. Ne vindecă de snobismul ultimelor decenii. De haute couture-ul culinar. Şi ne reaminteşte că alimentaţia nu e ambalajul artistic în cantităţi microscopice ci nutrienţi şi micronutrienţi.

Că mâncăm pentru a trăi, nu pentru a ne da în spectacol.

Ne reaminteşte că mor copii de foame în timp ce noi dăm sute de euro pe un meniu de degustare.

Am fost un norocos. Oricine a lucrat într-un restaurant îţi poate confirma că e imposibil să ai TOATE după-amiezile şi wekend-urile libere. Eu am reuşit. Să lucrez doar cât era Leo la şcoală, să-mi formez şi obişnuiesc clienţii că deschid doar de luni până vineri, de la 13 la 16. În rest să fiu liber.

Dar chiar şi aşa, realizez acum, nu aveam timp să-l văd şi să vorbesc cu el cum o fac zilele astea. Pentru că am timp doar pentru noi.

În lipsa aparenţelor sociale, revenim la esenţial

Oamenilor săraci le e frică de foame şi boli. Dar majoritatea planetei e formată din săraci. Îngroziţi acum. Dar chiar dacă oamenii caută isteric mâncare şi protecţie sanitară şi le cumpără compulsiv, lumea trăieşte o revelaţie: că majoritatea lucrurilor pe care le cumpăra până acum o lună sunt dispensabile, inutile.

Parfumuri de marcă, genţi de mii de euro, ceasuri scumpe, haine de firmă. Ce reprezintă toate astea acum când stai închis în casă?

În lipsa relaţiilor şi mai ales a aparenţelor sociale revenim la esenţial. Azi un Maserati valorează cât un Logan.

E o lecţie despre merit. Realizăm acum că avem nevoie de medici şi cercetători, mai mulţi şi mai bine plătiţi, decât de fotbaliştii şi vedetele tv – care în afara ecranului nici nu ştim cu ce se ocupă. Fotbalişti plătiţi cu sume astronomice, care fac reclame exact la lucrurile de care nu mai avem nevoie în momentele astea.

Acum ne dăm seama, peste tot în lume, nu doar la noi, că am investit mai mult în stadioane decât în spitale şi laboratoare de cercetare. Azi, adevăraţii influenceri ai lumii, a ce va mai rămâne din ea, sunt la muncă.

Norocul azi înseamnă altceva: Să treci cu bine prin asta

Şi după fotbal, se prăbuşesc pariurile care s-au dezvoltat pe spatele lor. Şi toate jocurile de noroc, de la mini-cazionurile care au inundat cartierele, la loteriile naţionale.

E o vindecare forţată de această boală.

Norocul azi înseamnă altceva. Să treci cu bine prin asta, nu să câştigi bani pierduţi de alţii.

Virusul ăsta mic, care circulă nevăzut, ca un duh, ne spiritualizează într-un sens bun. Autentic. Ne vindecă de habotnicie.

Ne desprinde de icoane, pe care nu mai avem voie să le pupăm, de hainele cu fir de aur ale preoţilor, de linguriţele lor, de moaşte şi brâuri şi de tot ce am materializat în materie de religie.

Ne reaminteşte că adevărata credinţa e în spirit, nu în corp, şi cu atât mai puţin în obiecte. Ne relevă, mai mult ca niciodată că opulenţa oamenilor bisericilor contrastează cu acel Isus lipsit de bunuri materiale. Aşa ca noi acum.

Azi, mai mult decât oricând în cei 43 de ani ai mei, cred că învăţăm adevărata valoare a lucrurilor din viaţă…

Foto @ Tapasté

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...